Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Prambanan tempel

Prambanan is een adembenemend mooi Hindoeïstisch tempelcomplex ten oosten van Yogyakarta. Samen met de Borobudur (op een uurtje rijden) vormen ze de twee grootste attracties op Java. Het is het grootste Hindoeïstische complex in Indonesië en het is gebouwd in de 9e eeuw. Net als bij de Borobudur werd deze tempel herontdekt in de 19e eeuw. Sindsdien kreeg het een vaste plek op de internationale lijst met grote bouwwerken. In 1918 begon de renovatie van het tempelcomplex en als je de Prambanan nu bezoekt is men nog steeds bezig met het renoveren van delen van de hoofdtempel en van de diverse tempels (candi's) er omheen. In 1991 werd het complex Prambanan benoemd tot UNESCO World Heritage Site.

Prambanan van een afstand

Op deze pagina:

 

Enorm tempelcomplex

Prambanan op veel plekken nog te renoveren

Het Prambanan tempelcomplex (Roro Jonggrang complex) bestaat in totaal uit 237 tempels, variërend in grootte. Sommigen van deze tempels zijn niet meer als zodanig te herkennen. Het complex bestaat uit drie zones; de buitenste ring, de middelste ring en de binnenring. In het centrum vind je het meest heilige deel, met diverse grote tempels. Een aantal van deze tempels zijn toegankelijk, de meesten zijn gesloten voor publiek.

De hoofdingang ligt aan de oostzijde van het complex. Je kunt het complex verlaten aan de noordzijde. Prambanan is een prachtig tempelcomplex, maar in de omgeving vind je nog diverse andere prachtige tempels. Wanneer je aan de noordzijde Prambanan verlaat, kom je op een pad met wat kleine winkeltjes. Als je dit pad afloopt kom je in een soort park terecht.

Hier heb je eerst de Lumbung tempel. Lumbung is een klein complex met een paar losse candi's.

Candi Lumbung Prambanan Indonesie

Iets verder doorlopen en je ziet de Bubrah tempel aan je rechterhand. Bubrah is net als Lumbung een klein complex.

Candi Brubah Prambanan Indonesie

Helemaal aan het einde van het pad zie je een prachtige tempel opdoemen; de Sewu tempel.

Candi Sewu Prambanan Indonesie 1

Wij vonden Sewu vooral erg mooi. We waren er aan het einde van de middag, vlak voor zonsondergang. Sewu is voor het grootste deel verwoest, met enorme brokstokken verspreidt over het terrein.

Candi Sewu Prambanan Indonesie 2

Ook hier was men bezig om de tempel te restaureren. Er hing een bijna magisch sfeertje.

Candi Sewu Prambanan Indonesie 3

De tempels ten noorden van Prambanan zijn bijna allemaal Boeddhistische tempels, de stoepa's zijn vergelijkbaar met de stoepa's die je bij de Borobudur ziet.

 

Uitkijkpunt bij Ratu Boko Hill

Wij vroegen onze gids of hij ons naar een mooi uitkijkpunt kon rijden. Hij bracht ons naar Ratu Boko Hill. Hier heb je ook nog enkele tempels, waarvan sommigen niet makkelijk bereikbaar zijn. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht op het Prambanan complex, met de enorme Mount Merapi op de achtergrond. In een straal van enkele kilometers rondom het Prambanan complex heb je nog diverse andere mooie tempels (Hindoeïstisch en Boeddhistisch) zoals: Candi Plaosan, Candi Sambisari, Kraton Ratu Boko, diverse kleinere tempels en (men vermoedt) vele tempels die nog ontdekt moeten worden.

Prachtig uitzicht op Prambanan vanaf Ratu Boko Hill  

Zonsopkomst en zonsondergang

Prambanan wordt door velen ook rond de zonsopkomst en zonsondergang bezocht. Vooral tijdens de zonsopkomst kun je er fantastische foto's maken. Wel moet je hier rond 4.30 in de morgen voor op, als je vanaf het centrum van Yogyakarta komt. Overdag kan het wel eens flink druk zijn rond Prambanan; het is dan ook een van de meest populaire attracties van Indonesië.

Tempelcomplex Prambanan 1

Prambanan wordt een beetje overschaduwd door de Borobudur, terwijl velen vinden (wij ook) dat Prambanan even mooi en wellicht zelfs mooier is dan de Borobudur.

Tempelcomplex Prambanan 2  

Openingstijden en toegangsprijs

Prambanan is dagelijks geopend tussen 6.00 en 18.00. Vroeg in de morgen is het vaak nog lekker koel en ook rustiger dan midden op de dag, je kunt dus het beste zo vroeg mogelijk het tempelcomplex bezoeken. Een paraplu, water en zonnebrand zijn belangrijk om bij je te hebben. Niet alleen kan het soms flink regenen, het is er vaak ook erg warm in de directe zon. De toegangsprijs bedraagt Rp.150.000 (of 15USD) per persoon. Studenten betalen 8USD. Een gids kost ongeveer Rp.75.000 en is raadzaam wanneer je zelf geen gids bij je hebt. Foto- en videocamera: tussen Rp.1.000 en Rp.2.000.

Tempelcomplex Prambanan 3  

Kaart locatie Prambanan:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Java: