Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Manado

Manado is een relatief kleine stad in het uiterste noorden van Sulawesi. Het is er vooral druk in het centrum, met vaak voorkomende files tot gevolg. Het stadje heeft een kleine haven waar boten naar het prachtige en vrij populaire Bunaken Marine Park vandaan vertrekken. Veel reizigers slaan de stad over, en reizen direct vanaf de airport door naar Bunaken. Manado is op zich leuk genoeg voor 1 overnachting, maar op zich zijn er behalve de vele grootse kerken weinig attracties.

Manado in het noorden van Sulawesi

Op deze pagina:

 

Shopping in Manado

Er zijn een paar grote shopping malls; Town Square, Mega Mall en IT Mall zijn de grootste. Alle winkels en malls liggen langs de Boulevard, de drukste straat van Manado. Je vindt hier veel internationaal bekende merken in de diverse shops. Ook heb je een aantal grote hypermarkets.

Shopping malls in Manado  

Manado Boulevard

De omgeving van de boulevard in de centraal gelegen wijk Pondol is gezellig, maar er is niet veel meer te doen dan het bezoeken van de shopping malls. De zee ligt direct achter de boulevard en hier heb je een mooi uitzicht op de diverse eilanden die vlak voor de kust liggen. De zee heeft echter geen strand en is ook niet zo heel schoon. 's Avonds komt de lokale bevolking bijeen langs de kades om te relaxen met vrienden of familie.

Manado Boulevard  

Manado Haven

Bij de haven kun je bij meerdere winkels vuurwerk kopen, dit mag hier het hele jaar door verkocht en afgestoken worden. In de maanden november en december neemt de verkoop enorm toe, want rond Sinterklaas en Kerstmis is iedereen de hele dag door vuurwerk aan het afsteken.

Haven van Manado  

Boot naar Bunaken

Bij de haven staan diverse bootmannen te wachten die je voor zo'n Rp 250.000 naar Bunaken brengen. Je kunt ook voor Rp15.000 pp de public boat nemen, die gaat twee keer per dag naar Bunaken Village. Dit is wel een leuke ervaring, want iedereen staat je de volledige tocht aan te staren. Het nadeel van de public boot is dat er meestal gewacht wordt tot er zoveel mogelijk mensen in zitten. Ook moet je nog vanaf een van de dorpen waar de boot stopt naar je resortje lopen. Soms stopt de boot alleen bij Bunaken Village, het grootste dorp van Bunaken Island. Vaak willen de locals van het dorp je wel achterop hun brommer naar het resort rijden. Let er echter op dat je je backpack niet op je rug doet, want dan is de brommer niet goed geladen en val je makkelijk achterover (eigen ervaring).

 

Taxi of mikrolet

Bij de haven van Manado staan ook taxis te wachten, maar dit zijn meestal prive taxis die hoge prijzen rekenen. Er rijden prive taxi's vanaf de haven naar diverse plekken in Manado. Wel vrij duur; een kort ritje kost Rp50.000. Beter kun je een kort stukje lopen en dan voor Rp2.000 in een mikrolet stappen. Let er bij de goedkope mikrolets op dat ze vaak op vaste trajecten rijden. Langs sommige wegen gaan alleen mikrolets naar een bepaalde regio, langs dichtbij gelegen andere wegen gaan alle mikrolets dan weer naar een compleet andere regio.

Mikrolets in Manado  

Attracties Manado

Er zijn nauwelijks noemenswaardige attracties in Manado. De stad is geen typische toeristenstad met lang en rijk verleden. Wel heb je er veel mooie kerken. De meeste reizigers komen naar Manado vanwege de prachtige duikcondities bij Bunaken eiland. Ook vormt Manado vaak het begin of het einde van een reis door Sulawesi.

Manado vanuit de lucht  

Hotels

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hotels in Manado. Aangezien het een klein stadje is, zul je er niet de bekende internationale namen tegenkomen. Wel heb je er een paar 4 en 5 sterren hotels die prima zijn. We hebben ook een paar hotels en resorts die net buiten de stad liggen vermeld.

 

Sam Ratulangi International Airport

Manado International Airport of Sam Ratulangi International Airport ligt op zo'n 13 kilometer van het centrum van Manado vandaan. Het is een kleine luchthaven met weinig faciliteiten. Er vliegen dan ook maar een paar internationale luchtvaartmaatschappijen vanaf de luchthaven.

Ingang Manado luchthaven

Bij aankomst kun je meteen in de rij staan om een toeristenvisum van $25 per persoon te kopen. Bij een volle vlucht vanuit Singapore kan de rij lang zijn. Daarna loop je door naar de immigratiebalies, voor de inreisstempels in je paspoort (let op: je paspoort dient bij vertrek nog 6 maanden geldig te zijn). Vervolgens ligt je bagage al op je te wachten. Als het douanepersoneel er zin in heeft (zoals in ons geval) halen ze vervolgens je complete tas leeg en inspecteren ze werkelijk elke 1cm2 van de inhoud. Daarna kun je de luchthaven verlaten.

Hal Manado Airport

Je hebt hier een paar pintautomaten en wat kleine winkeltjes waar je wat snacks kunt kopen. Er is geen officiele taxibalie, je wordt wel meteen door allemaal chauffeurs lastig gevallen. Recht tegenover de uitgang (waar je vandaan komt) staat als het goed is een rij zilverkleurige taxi's die je voor Rp.85.000 naar het centrum van Manado brengen. Je kunt ook goedkoop met een Bluebird taxi, maar dan moet je eerst een flink stuk lopen want die staan allemaal buiten het airport complex geparkeerd. De luchthaven heeft een eerste verdieping met wat restaurantjes en winkeltjes.

Manado Airport uitzicht

Bij vertrek gaat je bagage eerst door de scan. Vervolgens kun je inchecken voor je vlucht. Daarna kom je automatisch langs een paar balies waar je de Rp.100.000 (Rp.35.000 bij binnenlandse vlucht) per persoon aan vertrekbelasting kunt betalen. Je krijgt vervolgens een bonnetje mee die je later weer moet tonen wanneer je naar de vertreklounge gaat.

Eettentjes bij Manado Airport  

Kaart Manado

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Sulawesi: