Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Muck duiken bij Lembeh

Lembeh is een vrij groot eiland aan de oostzijde van het uiterste noorden van Sulawesi. Het eiland ligt tegenover de forse havenstad Bitung. Hoewel het zeker geen lelijk eiland is, draait het er niet om de prachtige tropische sfeer. Het gaat om wat er allemaal onderwater te vinden is. Lembeh is een wereldwijd bekende top duiklocatie. Alles draait er om duiken, om muck diving in het bijzonder. Muck staat voor rommel, en het is in de vaargeul tussen Bitung en Lembeh inderdaad een rommelige onderwaterwereld. Het toffe hieraan is dat veel onderwatersoorten zich hebben aangepast om onopgemerkt te blijven. Andere vissoorten (vaak giftige) hebben juist weer enorme schutkleuren. Kortom; duiken bij Lembeh is bijzonder interessant en vooral erg tof.

Lembeh eiland in het noorden van Sulawesi 1 Lembeh eiland in het noorden van Sulawesi 2

Op deze pagina:

 

Alles draait om muck diving

Er zijn rond Lembeh meer dan 25 toffe dive sites, waarvan er een aantal tussen de grote schepen liggen. Het gebied is ook perfect voor nachtduiken en mandarin duiken. Verder heb je er diverse scheepswrakken waar het ook prachtig duiken is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bunaken draait het in Lembeh minder on het mooie koraal. Er zijn echter wel een paar duiklocaties met prachtig koraal, zoals California Dreaming. Ook aan de oostzijde - langs de open zee - heb je diverse mooie duikspots voor liefhebbers van grotere vissoorten en koraalwanden.

Muck diving bij Lembeh eiland 1

Bij muck diving zijn de duikcondities vaak totaal verschillend vergeleken reguliere duiken. Zo is het zich er veel minder en drijft er vaak veel rotzooi in het water rond. Ook is het er vaak een beetje grauw met weinig pracht en praal. Wat muck diving echter zo interessant en bijzonder maakt zijn de prachtige soorten er leven. Zo vind je in Lembeh een enorme hoeveelheid soorten die je nergens anders tegenkomt. Het komt dan zelfs voor dat je de prachtige Lion Fish als normaal gaat beschouwen, hetzelfde geldt voor diverse octopussoorten en soorten nudibranches.

Muck diving bij Lembeh eiland 4

Enkele bekende soorten zijn: Lion Fish, Giant Frog Fish, Hairy Frog Fish, Mimic Octopus, Blue Ringged Octopus, Banded Sea Snake, Banded Eel, Mandarin Fish, Orangutan Crabs, Manta Shrimps en nog veel, veel meer. Wij zagen ze zelf allemaal tijdens onze duiken, inclusief een aantal zeer zeldzame soorten waar de fanaten (met enorme camera's) al jaren achteraan zaten. Op Lembeh duikt men met een longsuit, waarbij je armen en benen volledig beschermd zijn (dit vanwege diverse soorten die kunnen steken en bijten).

Muck diving bij Lembeh eiland 8

De duikcondities bij Lembeh zijn erg prettig, je kunt er het hele jaar door prima terecht. Er zijn een flink aantal duikspots met weinig tot geen stroming. Ook heb je meerdere duikspots waar je maar op zo'n 5 tot 8 meter duikt en dus veel langer met je fles doet. Veel duikspots beginnen op 3 meter, en worden geleidelijk dieper. De meeste duikers nemen hun eigen spullen mee, en hoeven ter plekke alleen maar een volle tank te huren. Je kunt echter altijd bij de duikscholen terecht voor duikspullen, mocht je zonder eigen spullen reizen. Zorg ervoor dat je altijd om een luchtpijpje vraagt, want soms kun je aansluitend meteen prachtig snorkelen aangezien veel duikspots erg ondiep zijn.

Muck diving bij Lembeh eiland 10

Het zicht is meestal vrij slecht, en het water is troebel vanwege de algen en kleine onderwatersoorten. Toch is het zicht genoeg om van een afstand de bijzondere vissen te spotten. Afstand doet er eigenlijk bij Lembeh helemaal niet toe, want je kunt net zoveel bijzonders zien tijdens het verkennen van 1m2 dan bij 20m2. Bij Lembeh is het prettig als je over een goede buoyancy beschikt. Om de bodem aandachtig op kleine soorten te bestuderen is het van belang dat je op dichte afstand tot de bodem kunt blijven drijven. Veel duikscholen bieden een peak-buoyancy cursus aan, of een volledige advanced cursus waar dit onderdeel van kan zijn.

Muck diving bij Lembeh eiland 5

Lembeh is vooral erg populair bij onderwaterfotografen. Bijna iedereen heeft er wel een onderwatercamera bij zich. Dit varieert van enorme apparaten tot de standaard point-and-shoot camera's inclusief onderwaterhuis. De foto's op deze pagina werden met een Canon Powershot genomen. Helaas hebben duikscholen niet altijd een onderwatercamera te leen. Ik heb meerdere duikscholen vooraf benaderd en helaas bleek geen enkele dit aan te bieden.

 

Resorts op en rond Lembeh eiland

Er liggen zo'n 20 resorts op en rond Lembeh. Enkele liggen op het vasteland, de meeste op het eiland. Sommige resorts liggen op een groot stuk prive grond, wat het verblijf bijzonder luxe maakt. Lembeh Divers Lodge is zo'n resort en meteen een van de best beoordeelde resorts in de regio. Wij hadden hier een schitterende tijd.

Luxe resort op Lembeh 1 Luxe resort op Lembeh 2

De meeste resorts bieden duikpakketten aan. Meestal betaal je een full board prijs (inclusief alle maaltijden en duiken). Ook kun je overal duikcursussen doen. Lembeh is vooral populair bij liefhebbers van onderwaterfotografie, je kunt meestal ook een cursus hiervoor doen. Het loont wanneer je je eigen camera en apparatuur meebrengt, want niet elk resort verhuurt dit. Resorts hebben wel voldoende duikbenodigdheden, geef bij bijzondere maten vooraf door dat je dit nodig hebt zodat men het bij andere resorts kan lenen.

Backpackers hebben niet zo heel veel keuze bij een verblijf rond Lembeh, er zijn weinig goedkope guesthouses. Daniel's Resort is een van de weinige betaalbare plekken en nog zijn ze niet super goedkoop. Kom je op de bonnefooi, dan heb je de beste kans op betaalbare accommodatie door op het vasteland te blijven (voorbij Bitung richting het noorden langs de kust). Op Lembeh eiland zelf is het grootste deel van de beschikbare accommodatie vrij luxe en niet bepaald goedkoop.

 

Enkele populaire resorts bij Lembeh

 

Attracties in de omgeving

Dichtbij Lembeh vind je diverse leuke attracties. Mocht je een langer verblijf bij een van de duikresorts overwegen dan is er naast duiken ook altijd nog voldoende te doen. Enkele hoogtepunten zijn: Kanoen rond Lembeh, Lembeh jungle hikes, een bezoek aan Tangkoko Forest Reserve (en de prachtige stranden in dezelfde omgeving), een wandeltocht door de stad Bitung, een dagje hoogtepunten van Manado, een bezoek aan de prachtige omgeving van het dorp Tomohon en veel meer. Echte avonturiers kunnen zelfs de enorme berg Klabat beklimmen.

Overigens kun je ook bij de meeste resorts een dagtocht naar Bangka eiland regelen. Dit is een kleine eilandengroep bij de kop van Noord-Sulawesi. Bangka heeft diverse mooie duikspots, waar je vaak de enige bent die er duikt. Je hebt er verder prachtige bountyeilandjes waar je heerlijk kunt relaxen langs prachtige stranden met kraakhelder water.

 

Hoe kom je er

Vanaf Manado of Manado International Airport reis je in ongeveer een uur naar Bitung. Vandaar neem je de boot naar je resort. Je hebt diverse lokale tourbureautjes waar je een duiktrip naar Lembeh kunt boeken. Er zijn zelfs resorts op Bunaken die een dagtocht naar Lembeh organiseren. In Bitung kun je ook nog een resort regelen. Aangezien de beste resorts vaak snel vol zitten kun je deze het beste vooruit boeken. De meeste resorts rond Lembeh zijn kleinschalig qua opzet, veel kamers hebben ze meestal niet. Ook zitten de best beoordeelde resorts het snelst vol. Je hebt rond Lembeh ook een paar budget resorts voor backpackers, maar over het algemeen is het een vrij dure en luxe bestemming.

 

Kaart Lembeh

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Sulawesi: