Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Op deze pagina:

 

Kosten van levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud in Indonesie zijn erg laag. Budget reizigers kunnen als ze een beetje hun best doen prima van €10 per dag leven. Dit hangt echter wel af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie. Eet je in westerse restaurants, drink je regelmatig een biertje of wijntje (of cocktail), gebruik je snel de taxi en verblijf je in luxe hotels, dan lopen de kosten natuurlijk flink op. Je kunt in Indonesie ook gemakkelijk honderden euro's per dag uitgeven, het land biedt voldoende luxe en exclusieve resorts en restaurants.

Eten en drinken bij lokale tentjes is erg goedkoop. Koop je echter westerse producten, dan is dit veel duurder. Prijzen in de supermarkt zijn erg laag vergeleken diverse omringende landen in Zuidoost-Azië. Bekijk prijzen van diverse producten in Indonesie op Numbeo.

 

Vervoerskosten

De kosten van vervoer in Indonesie zijn erg laag. Zo kost een ritje met de taxi meestal niet meer dan een paar euro. Vliegen is de duurste manier om door het land te reizen. Je reist vaak met het vliegtuig wel het snelst tussen twee bestemmingen. Iets goedkoper dan vliegen is het reizen per trein, maar dit is alleen mogelijk op het eiland Java (en op sommige trajecten op de andere eilanden). De goedkoopste manier is de bus. Een huurauto is niet goedkoop en vaak alleen mogelijk inclusief chauffeur. Je kunt beter niet zomaar zelf rijden in Indonesie, dus zul je voor zo'n 1 miljoen Rp per dag een auto met chauffeur moeten huren.

 

Internationale vliegtickets

Tickets naar Indonesie liggen meestal rond €600, afhankelijk van de tijd van het jaar. Vliegtickets zijn meestal duurder in het hoogseizoen. Je kunt vaak erg goedkoop en toch zeer luxe vliegen met de diverse Arabische airlines (zoals Qatar, Emirates en Etihad). KLM en Garuda vliegen rechtsstreeks vanaf Amsterdam naar Jakarta. Singapore Airlines is het overwegen waard als je een stopover in Singapore leuk vindt, of als de eindbestemming Bali is (ze vliegen over het algemeen vrij goedkoop op Bali).

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Indonesie bij Cheaptickets.nl of Vliegtickets.nl.

 

Hotelkosten

Indonesie heeft veel luxe 5 sterren hotels en resorts. Vaak betaal je hiervoor minimaal €80 per overnachting. Goede 3 of 4 sterren middenklasse hotels heb je meestal vanaf €35 per nacht. De prijs hangt ook samen met de locatie. Zo huur je op Bali al een schitterende privé-villa met zwembad vanaf €150 per nacht. Indonesie heeft ook veel zeer goede guesthouses, waar je prima voor €15 of minder per nacht kunt overnachten. Je doet er normaal gesproken verstandig aan om vooraf een hotel te reserveren. Vaak zijn de prijzen vooraf het meest voordelig. Websites met scherpe aanbiedingen zijn Agoda.nl en Booking.com.

 

Visumkosten

Wanneer je niet meer dan 30 dagen in Indonesie verblijft, zijn er geen kosten verbonden aan het toeristenvisum. Blijf je langer dan 30 dagen in het land, dan moet je of binnen de 30 dagen het land even uit en daarna weer opnieuw in, of je moet een Visa On Arrival bij aankomst aanschaffen, wat recht recht op 1x een verlening van 30 dagen. Let erop dat je paspoort bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder moet je een bewijs hebben dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat, zoals het uitreisticket of het ticket naar je volgende bestemming.

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesie verblijven en biedt de eenmalige verlening bij het Visa On Arrival geen oplossing, vraag dan vooraf een visum aan bij de Indonesische Ambassade in Den Haag.

 

Kosten vaccinaties Indonesie

In een flink aantal regio's in Indonesie is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan welke vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door Indonesie reist. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Consult +/- €20,00
  • Vaccinatiepaspoort +/- €2,50
  • DTP +/- €20,00
  • Hepatitis A +/- €47,50
  • Buiktyphus +/- €27,00
  • Malaria +- €3,50 (per pil in het geval van Malerone)
 

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo'n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

 

Afdingen

Afdingen is in veel gevallen gebruikelijk. Je kunt bij het kopen van producten altijd om een korting vragen. In toeristische gebieden moet je bij de kraampjes altijd met een veel lager tegenbod komen (bv 40% lager of meer). Ook wanneer je een hotel of guesthouse bezoekt kun je om een betere prijs vragen. Houd er rekening mee dat afdingen niet altijd noodzakelijk is. Wanneer je in een niet-toeristisch gebied iets koopt steun je hiermee vaak direct de lokale bevolking in het gebied. Elke roepiah die je daar spendeert wordt enorm in dank afgenomen. Hierop afdingen is eigenlijk niet nodig, want prijzen zijn bijna altijd al laag.

 

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

In het voorbeeld hieronder hebben we de globale kosten tegenover elkaar gezet. Let erop dat de kosten in vrijwel alle gevallen persoonlijk zijn en kunnen afwijken naar gelang je meer of minder uitgeeft. In het voorbeeld gaan we uit van een 3-weekse reis (19 overnachtingen) o.b.v 2 personen in middenklasse hotels. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen. Prijzen zijn per persoon.

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
3-weekse rondreis €2500 Vliegtickets €600
Visumkosten €0 Visumkosten €0
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €650
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €300
Levensonderhoud €500 Levensonderhoud €500
Vaccinaties €60 Vaccinaties €60
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Entreegelden Incl. Entreegelden €50
Losse trips Incl. Losse tours/trips €200
Annuleringsverzekering 4,50% Annuleringsverzekering n.v.t. *
Fooien €150 Fooien n.v.t.
Totaal €3352,50 Totaal €2390

* Waar mogelijk kun je op losse reisonderdelen nog een annuleringsverzekering overwegen.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.