Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Jakarta

In het noordwesten van het eiland Java vind je de enorme stad Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta heeft officieel zo'n 10 miljoen inwoners wat het de tiende grootste stad ter wereld maakt, maar wanneer je de buitenwijken en de niet geregistreerde inwoners in de sloppenwijken hierbij optelt kom je boven de 30 miljoen uit. Uit heel Indonesië komt men naar Jakarta voor het grote geld. Het is het zakelijke centrum van het land. Voor Indonesische begrippen is het een hypermoderne stad. Je hebt er een enorme hoeveelheid ultraluxe shopping malls, vele exclusieve hotels en luxe restaurants, museums, een moderne luchthaven en een groot centraal station waar vandaan treinen naar alle delen van Java vertrekken.

Jakarta, hoofdstad van Indonesie

Op deze pagina:

 

Weinig toeristische attracties

Jakarta heeft betrekkelijk weinig grote toeristische attracties vergeleken diverse andere bestemmingen binnen Indonesië. Toeristen beginnen hun reis door Indonesië vaak in de hoofdstad; verblijven er een paar dagen om wat uit te rusten na de lange vlucht om vervolgens naar een van de grote toeristische attracties door te reizen. Ook is Jakarta vaak de eindbestemming voor de terugvlucht naar Nederland. Toeristen kunnen dan nog even in een luxe hotel bijkomen van de prachtige reis door het land en vooral nog flink wat shoppen in de vele luxe malls.

FX Mall Jakarta Indonesie

Jakarta is overdag een redelijk veilige stad. Laat in de avond en diep in de nacht moet je als toerist niet zomaar over straat gaan, tenzij je er bekend bent en afhankelijk van de wijk/locatie. Bij de shopping malls kun je altijd voor de deur een taxi pakken.

 

Attracties

Jakarta heeft weinig grote attracties. De meeste toeristen zullen er een city tour boeken, die je in een dag(deel) langs de hoogtepunten van de stad rijdt. Lokale hoogtepunten zijn het oude centrum, de markten (vogelmarkt), een aantal mooie kerken en moskeen, het nationale monument, het paleis van de president en diverse museums. Een mooie tip is Real Jakarta Tours, aangeboden door Ronny en Anneke. Een deel van de opbrengsten gaat naar een stichting. De tours gaan langs het echte Jakarta, de kleine wijkjes waar je de lokale bevolking zult ontmoeten.

 

24/7 file

De infrastructuur van de stad is een van de slechtste ter wereld. Er werd ooit een reportage uitgezonden waar een grote vrachtwagen op een van de drukste straten een aantal uur gevolgd werd door een camera. Je zag de tijd onderin het beeld; en om 6.00 in de ochtend kwam de vrachtwagen de straat in rijden, en om 13.30 was de vrachtwagen pas aan het einde van de lange straat aangekomen. Al het verkeer draagt ook bij aan de enorme smog in de stad, het is een zeer vervuilde stad en niet iedereen zal hier zomaar aan kunnen wennen.

Jakarta is een stad met extreme contrasten. Op straat rijden dure westerse auto's met getinte ramen die worden ingehaald door honderden brommertjes. Bij een rood stoplicht komen diverse bedelaars de weg op lopen, in de hoop een aalmoes van de wachtende te krijgen. Vreemd genoeg wordt er vaak geld gegeven aan de bedelaars, en niet alleen door de allerrijksten (zelfs onze taxichauffeur gaf wat geld aan ze). Bij de ingang van de shopping malls lopen groepjes hippe, rijke jongeren met dure tassen en exclusieve kleding, terwijl ernaast bedelaars de vuilnisbakken doorspitten op zoek naar lege blikjes om voor wat roepias in te kunnen leveren. Er zijn weinig plekken op aarde waar het verschil tussen rijk en arm zo enorm is, waar het zo duidelijk zichtbaar is en waar iedereen zich (voor het oog) prima in kan berusten.

 

Shopping malls

De grootste attractie van de stad Jakarta zijn misschien wel de enorme hoeveelheid moderne shopping malls. Er zijn meer dan 60 malls in de stad, waaronder diverse supermalls met vele honderden luxe winkels binnen het complex. Jakarta wordt international gezien als een top shopping bestemming, en concurreert makkelijk met steden als Manilla, Bangkok en Singapore. De meest populaire malls in de stad zijn Central Park Mall, Plaza Senayan, Grand Indonesia, Mall of Indonesia, Senayan City, Pondok Indah Mall, Pacific Place en FX Mall.

De prijzen van producten in de malls in Jakarta liggen wat hoger dan in andere malls in Indonesië. Dit is een van de redenen dat de lokale bevolking in de weekenden massaal richting Bandung rijdt, omdat vooral de exclusieve kledingmerken er flink goedkoper zijn.

 

Hotels

Hieronder een overzicht met de beste hotels in Jakarta (bekijk hier alle hotels):

Wij verbleven tijdens ons eerste bezoek aan Jakarta in het Atlet Century Park op loopafstand van FX Mall en Senayan City (en Plaza Senayan). Het was een prima (betaalbaar) middenklasse hotel. Later verbleven we nog in het luxe JW Marriott vanwege een bruiloft van onze Indonesische kennissesn. Ook verbleven we een paar nachten in het supermooie Pullman Jakarta Central Park, wat ons betreft het beste hotel in Jakarta dat ook nog eens pal naast de prachtige Central Park Mall ligt.

 

Luchthaven

Soekarno Hatta International Airport is de internationale luchthaven van Jakarta. De luchthaven ligt op zo'n 20 kilometer ten noordwesten van de stad. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die op Jakarta vliegen. Vanaf Schiphol Amsterdam kun je met KLM en Garuda Indonesia direct op Jakarta vliegen. Enkele andere populaire maatschappijen die op Jakarta vliegen zijn Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Emirates, Lufthansa en Cathay Pacific. Bij deze luchtvaartmaatschappijen maak je een vaste tussenstop; veel toeristen grijpen dit aan om een leuke stopover te plannen. Zo heb je bij Malaysia Airlines een stopover mogelijkheid in Kuala Lumpur, bij Singapore Airlines in Singapore en bij Emirates in Dubai.

Bij aankomst betaal je de $25 (Rp.200.000) Visa on Arrival. Vreemd genoeg is er geen pinautomaat voor de immigratie loketten en het is het beste om vooraf al over dollars te beschikken. Je kunt eventueel onder begeleiding naar een pinautomaat worden gebracht zodat je roepias kunt pinnen (goedkoopste oplossing, want pinnen moet je toch). Bij vertrek (uit Indonesië) betaalt iedereen een vertrekbelasting van Rp.150.000 per persoon. Bij een binnenlandse vlucht bedraagt deze belasting Rp.40.000. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende roepias bij je hebt voor vertrek.

Bij de luchthaven heb je vrij dure taxi's. Ga vooraf bij je hotel na of ze een gratis afhaal service aanbieden, in dat geval word je namelijk netjes opgehaald (wanneer je vooraf je vluchtnummer hebt doorgegeven). Iets verderop buiten de main terminals heb je de taxi stands van Blue Bird en Silver Bird. Blue Bird is de beste taxi vervoerder in Indonesië, want ze rijden altijd netjes op de meter. In sommige gevallen worden de Blue Bird taxi's echter geweerd (omdat iedereen natuurlijk netjes en eerlijk op de meter wil rijden).

Laat je altijd goed informeren bij de hotel receptie over de beste tijd om je hotel te verlaten om richting de luchthaven te reizen wanneer je een vlucht hebt. Jakarta is een stad met een zeer slechte infrastructuur, en een tripje dat in een andere grote stad 30 minuten duurt, kan hier zomaar ruim een uur duren. Je zult de eerste niet zijn die zijn vlucht mist vanwege een verkeersopstopping. Sommige reizigers willen geen onnodig risico nemen en verblijven de laatste nacht bij een hotel dichtbij de luchthaven. In dat geval is het luxe Sheraton Bandara Hotel een aanrader.

 

Treinstation

Gambir is het centraal station van Jakarta. Hier vertrekken dagelijks diverse treinen naar de meeste bestemmingen binnen Java. Voor toeristen is dit het station waar je de trein kunt nemen naar de grote attracties die Indonesië te bieden heeft, zoals Bandung, Yogyakarta (met de Borobudur en Prambanan) en Surabaya (voor bijvoorbeeld een bezoek aan Mount Bromo). Ook kun je helemaal naar de uiterste oostkust reizen, om vervolgens bij Banyuwangi de boot naar Bali te pakken.

Veel locals in Indonesië reizen per trein. In Jakarta wonen en werken vele miljoenen mensen en een groot deel gebruikt dagelijks de trein. Gambir is een extreem druk treinstation en voor toeristen kan het soms overkomen als een enorm chaotische bende. Gambir is zo druk dat je altijd goed moet opletten op je persoonlijke eigendommen. Zorg ervoor dat je belangrijke documenten en geld altijd veilig bij je draagt. Reistassen kun je ook het beste met een beschermhoes volledig afdichten. Er zijn veel zakkenrollers en dieven actief op het station en toeristen zijn natuurlijk een perfect doelwit.

Hoewel het in veel gevallen wel allemaal zal meevallen dien je altijd alert te zijn op het station. Iemand die een praatje met je komt maken en op een bepaald moment verteld dat hij een neef heeft met een supergoed restaurant of met goedkope accommodatie kun je beter maar niet vertrouwen. Ook kun je beter niet in zee gaan met de mensen die je al bij het uitstappen opwachten met de vraag of ze je koffer of tas mogen dragen, of dat ze een auto voor je hebben klaarstaan (tenzij je vooraf hebt afgesproken dat je wordt opgehaald bij het station).

Treintickets kun je vooraf bestellen via reisbureaus en in sommige gevallen online via de website van de vervoerder (er zijn er meerdere in Indonesië; elk actief op eigen trajecten binnen Java). Ook kun je het een paar dagen vooraf in je hotel in Jakarta laten verzorgen, vaak tegen een kleine bijbetaling. Wij hebben onze tickets via een lokaal reisbureau besteld, en we betaalden een klein bedrag vooraf via Paypal en het resterende bedrag ter plekke toen een medewerker de tickets bij het hotel kwam bezorgen (Javatourism.com).

 

Vervoer

De meest gebruikelijke manier om in Jakarta zelf te reizen is met de taxi. Blue Bird taxi's hebben de voorkeur omdat deze altijd op de meter rijden. Je kunt ook andere taxi vervoerders proberen, maar de kans is groot dat ze niet op de meter willen rijden. Zorg ervoor dat de deuren altijd op slot zijn tijdens een ritje, vooral als je met diverse tassen van de shopping mall reist.

Andere zinvolle opties zijn er nauwelijks, tenzij je de stad uit je duimpje kent.

 

Kaart Jakarta:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Java: