Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dť specialist in reizen naar Bali

Gili eilanden (Gilis)

Vlak voor de kust bij Lombok liggen drie kleine eilanden, Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Samen vormen ze de Gili eilanden of Gilis. Het zijn drie prachtige bountyeilanden, met mooie witte stranden en prachtig helder water. De eilanden zijn erg geschikt voor liefhebbers van de duiksport en voor snorkelaars.

Gili eilanden (Gilis) 3

De Gili eilanden waren jaren geleden zeer populaire backpack eilanden, backpackers over de hele wereld kwamen op het eiland af. Feesten met drugs en alcohol stonden er toen centraal. Nog steeds hangt er een fantastisch relaxt sfeertje op de drie eilanden. Hoewel het grootste deel van het publiek nog steeds op de budget accommodatie afkomt, trekken de eilanden de laatste jaren een steeds breder publiek.

Gili eilanden (Gilis) 6

Op deze pagina:

 

Gili Trawangan

Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie, en tevens het drukste eiland. Druk is een relatief begrip, want je kunt het totaal niet vergelijken met de toeristische centra van Bali. De lange boulevard op Gili Trawangan is meteen het drukste deel van het eiland. Langs de lange strook die evenwijdig met het strand loopt vind je een keur van backpack accommodatie, resorts (zoals het Villa Ombak Resort waar wij verbleven), restaurants, winkeltjes, internetcafés, barretjes, tourbureautjes en duikshops (er zijn zelfs pinautomaten op Gili Trawangan). Er zijn geen echte wegen, geen auto's, geen brommers. Wel zie je er mensen op de fiets en zelfs paard en wagen. De meeste restaurantjes hebben het buitenterras op het strand. De kwaliteit van het eten was er vrij hoog, geen enkele keer hebben we een tegenvallende maaltijd gehad terwijl we er toch ruim een week verbleven.

Gili eilanden (Gilis) 1

Overdag is iedereen aan het snorkelen, duiken, zeilen, zonnen of wandelen. Het eiland is niet heel groot, je loopt het binnen een paar uur helemaal rond (de eilanden zijn allemaal plat zonder heuvels of bergen). Op Trawangan vind je de meeste duikscholen, waar je voor schappelijke bedragen een fundive kunt uitvoeren of een snorkeltour kunt boeken.

's Avonds komt iedereen bijeen langs 'de strip' waar je diverse restaurantjes en barretjes hebt die tot diep in de nacht geopend zijn. Je kunt erg lekker lokaal eten bij de simpele eettentjes, voor een hap betaal je niet meer dan Rp.15.000. Een heerlijke steak (biefstuk of tonijn) bij de betere restaurantjes kostte er zo'n Rp.100.000/Rp.150.000. De alcoholprijzen vallen mee ondanks dat Lombok een overwegend islamitisch eiland is (in tegenstelling tot het 'vrije' Bali). Een biertje (Bintang) kost tussen de Rp.25.000 en Rp.35.000, afhankelijk van de locatie. Een fles wijn kost al snel Rp.200.000 of meer. De meest populaire restaurants op Gili Trawangan zijn: The Beach House, Ryoshi en Horizontal.

Gili eilanden (Gilis) 4  

Gili Meno

Gili Meno is het middelste eiland van de drie Gili eilanden. Het is net als Gili Trawangan een eiland waar toerisme centraal staat. Ook Gili Meno is een klein en plat eiland, kleiner dan Trawangan dus dit eiland loop je makkelijk in een uurtje rond. Net als bij Trawangan liggen alle resorts, restaurantjes en duikscholen vooral aan de oostzijde van het eiland (uit de wind). De stranden en het water langs Gili Meno is het mooist van de drie eilanden. Omdat het er ook veel rustiger is trekt het vooral de vakantiegangers aan die lekker willen uitrusten en niet op zoek zijn naar veel vertier in de avonden. Gili Meno is het minst toeristische eiland van de drie Gili eilanden.

Gili Meno Lombok Indonesie

De grootste attracties zijn duiken, snorkelen, zonnen, relaxen en eten. Verder heb je nog een schildpad reservaat waar je een bezoek aan kunt brengen. Snorkeluitrusting kost meestal Rp.30.000 per dag. Je kunt op diverse plekken rond Gili Meno prima snorkelen, het is eigenlijk onnodig om een snorkeltrip te reserveren. De kans is groot dat je schildpadden onder water tegenkomt.

Er zijn diverse gezellige en kleinschalige restaurantjes te vinden op Gili Meno. Verwacht hier geen uitbundige party scene, maar wel sfeervolle terrasjes op het strand en een erg relaxt sfeertje.

 

Gili Air

Het eiland is het drukst bevolkt vanwege de locale community die er woont. De afstand tussen het vasteland van Lombok en Gili Air is het kortst. Het is een populaire bestemming onder backpackers; je vindt er vooral basic maar betaalbare accommodatie. Je loopt het kleine eiland rond in iets meer dan een uur. Duiken en snorkelen staan centraal op het eiland. Er zijn een aantal goede snorkelspots rond het eiland te vinden. Er zijn een paar leuke restaurants en barretjes op het eiland, prima om in de avond nog even lekker van een drankje te genieten. Er is voldoende accommodatie beschikbaar voor elk type reiziger (maar voor echte luxe kun je beter naar Gili Trawangan gaan).

Gili Air Lombok Indonesie  

Duiken bij de Gili eilanden

Het duiken rond de Gili eilanden is enerzijds fantastisch en anderzijds voor sommigen een lichte teleurstelling. De eilanden hebben fantastische duik condities, met doorgaans prima zicht (20+ mtr) en weinig tot geen stroming (in het geval van de meest toegankelijke duiksites). Gevorderde duikers kunnen hun lol op bij de pittige stroomduiken, op bepaalde stukken heb je een flinke stroming. Wat ook fantastisch was aan het duiken rond de Gili eilanden was de enorme hoeveelheid grote vissoorten en schildpadden. Wij kwamen tijdens een duik telkens meerdere schildpadden tegen. Ook zagen we veel humphead's en mooie scholen met vis. Wat flink tegenviel was de staat waarin het koraal verkeerde. Eigenlijk was er helemaal niks van over. Kom niet naar de Gili eilanden voor prachtig mooi koraal, er is bijna niks van over door jarenlang intensief dynamiet vissen. De grote hoeveelheid vissoorten maakte dit gelukkig wel helemaal goed en in algemene zin is duiken rond de Gili eilanden absoluut de moeite waard.

Duiken bij de Gili Eilanden

De Gili eilanden zijn ook de perfecte plek om een duikcursus te volgen. Een cursus kost meestal iets meer dan €200. Een gewone fundive kost vaak niet meer dan €30, wat de Gili eilanden een erg goedkope duikspot maakt.

Duikimpressie Gili Trawangan:

 

Snorkelen bij de Gili eilanden

Snorkelen kan in de meeste gevallen direct in de zee voor je resort. Wil je echter de beste snorkelspots verkennen, dan kun je het beste via de resort of via een van de duikscholen een snorkeltrip boeken. Je kunt overal wel een snorkel uitrusting huren.

Gili eilanden (Gilis) 5  

Vervoer op de Gili eilanden

Er is geen vervoer op de Gili eilanden behalve de benenwagen, de fiets en paard en wagen. De eilanden zijn klein genoeg om lopend te verkennen. Alles speelt zich af rond de resorts, vooral op het eiland Trawangan.

Gili eilanden (Gilis) 2  

Vervoer rond de Gili eilanden

Je kunt de eilanden verkennen door vanaf het ene eiland de boot naar het andere eiland te nemen (eiland hoppen). In veel gevallen kun je bij de haven (informatie balie) wel terecht op Gili Trawangan. Prijzen liggen tussen Rp.20.000 en Rp.30.000. Je kunt ook een boot charteren voor een dag, en vervolgens op eigen manier de eilanden verkennen. Je kunt ook terecht bij de duikscholen en zelfs bij je resort voor een leuke dagtour rond de eilanden, vaak gaat het dan om een georganiseerde snorkeltour.

 

Vervoer naar de Gili eilanden vanaf Lombok

De enige manier om naar de Gili eilanden te reizen is per boot. Vanaf Senggigi - het meest populaire toeristische centrum van Lombok - vertrekken dagelijks boten naar Gili Trawangan. Tickets kosten rond de Rp.100.000/Rp.150.000 en de trip duurt ongeveer twee uur. Je kunt ook eerst naar de haven bij Bangsal reizen, en hier de boot naar de eilanden pakken. De afstand tussen de eilanden en Bangsal is korter. De publieke boot is goedkoper (Rp.10.000), maar vertrekt pas als er genoeg mensen zijn (20).

Vanaf Gili vertrekken dagelijks diverse boten naar Lombok. Vraag bij het resort of guesthouse waar je verblijft waar je moet zijn om de boot te pakken.

 

Vervoer naar de Gili eilanden vanaf Bali

Je kunt ook direct vanaf Bali naar de Gili eilanden reizen. Er zijn diverse aanbieders die tussen beide eilanden varen. De Gili Cat is een van de snelste manieren om naar de Gilis te reizen. De Gili Cat vertrekt elke ochtend om 9.00 vanaf de haven Padangbai in de buurt van Candidasa. Een enkeltje kost Rp.660.000 (2011) en de boot doet er twee uur over. De goedkoopste oplossing is de Perama Express vanaf Kuta (Rp.350.000) maar die manier duurt 6 uur. Andere aanbieders zijn: Amed Sea Express, BlueWater Safaris, GiliGili, Island Getaway en Redline.

Vervoer tussen Bali en de Gili Eilanden

De zee tussen Bali en Lombok kan soms flink ruig zijn, vooral in de maanden juli en augustus. Hoewel het zelden misgaat, kun je beter niet onnodig risico nemen tijdens je vakantie. Als het weer te onstuimig is, kun je beter niet de boot boarden. Vraag je geld terug of laat je ticket omzetten naar een boot die later vertrekt. In het slechtste geval ben je een paar tientjes kwijt.

 

Accommodatie

Enkele populaire resorts op de eilanden Trawangan, Meno en Air.

 

Kaart Gili eilanden:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.