Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Factory Outlets in Bandung

Merkkleding echt of nep in Bandung

Heel Bandung staat vol met Factory Outlet Stores. Vaak gaat het om originele kleding van populaire internationale (maar tevens lokale) merken. In veel gevallen gaat het om nepkleding; maar als je bekend bent met de kwaliteit van originele en authentieke kledingmerken dat moet het verschil tussen echt en nep in een oogopslag te zien zijn. Bij twijfel zou ik het niet kopen; een origineel kledingstuk van een duur merk als Gucci of Chanel kan zelfs in Bandung niet voor minder dan €10,- te koop zijn. Kleding bij de factory outlets in Bandung is doorgaans spotgoedkoop; bijna nergens in Azie kom je kleding tegen voor zulke lage prijzen.

Populaire Factory Outlet Bandung Rumah Mode

Kleding vindt zich een weg van de kledingfabrieken naar de vele kledingwinkels in en rond de stad. In Bandung heb je diverse Factory Outlets waar je extra voordelig kleding kunt kopen. De outlets vind je meestal langs een outlet straat; zoals de Dago Street en Jalan Riau. Langs zo'n straat heb je diverse verschillende factory outlets; soms met een speciaal thema (zoals handtassen of schoenen, of met focus op mannen- of kinderkleding). Rumah Mode is de meest populaire Factory Outlet; hier kun je het beste je zoektocht naar toffe kleding starten. Wil je makkelijk kunnen shoppen tijdens je verblijf in Bandung; dan kun je het beste in een hotel verblijven dat dichtbij een outlet regio ligt zodat je makkelijk lopend naar de outlets kunt.

Ook Abercrombie & Fitch in Indonesie

De kleding die je binnen de factory outlets vindt is zo nu en dan afgekeurd. Deze afgekeurde kleding wordt ontdaan van de labels en vervolgens in de outlets van Bandung voor spotprijzen verkocht. Hoewel je er diverse bekende internationale merken tegenkomt; gaat het in Bandung vooral om populaire Aziatische merken. Vooral kledingwinkels als Mango en Zara zijn er erg populair. Je vindt in Bandung ook merken als Ralph Lauren en Tommy Hilfiger. Ook heb je er het merk Hugo; waarbij de kenner wel weet dat dit op voorhand nep is aangezien dit merk alleen maar kleding onder de naam 'Hugo Boss' en 'Boss' verkoopt; niet onder de naam 'Hugo'. Zo zijn er meer dingen waarop je moet letten tijdens het shoppen in Bandung. Herenmerken die je het beste kunt vermijden zijn: Hugo Boss, Armani, Paul Smith, Abercrombie en Lacoste. Bij de damesmerken was het moeilijker te onderscheiden of er nepkleding tussen zat. Daar zijn het vaak de kleine details die pas na uitvoerige inspectie opvallen.

Hieronder volgt een omschrijving van enkele factory outlet regio's:

Rumah Mode

Logo Rumah Mode Factory Outlet

Rumah Mode is een van de meest populaire outlet shopping malls in Bandung. Vooral in de weekenden is het er absurd druk; als je van relaxed shoppen houdt zou ik deze mall doordeweeks bezoeken. Voor je gevoel lijkt het alsof heel Jakarta in het weekend naar Bandung reist voor mooie (vooral kleding) koopjes. Op de drukste momenten moet je lang wachten eer je een kledingstuk kunt passen; of wanneer je het kledingstuk wilt afrekenen.

Kassa bij Factory Outlet Rumah Mode

Rumah Mode is een groot outlet complex. Het ene deel bevat alleen maar dameskleding; het andere deel alleen maar herenkleding. Er is een hoek met alleen maar broeken, een hoek met T-shirts, overhemden, korte broeken en accessoires. De herenkleding viel mij enigszins tegen; ik had meer merken verwacht en helaas was de grootste maat L. Nu is L in Nederland meestal wel voldoende; maar een 'Aziatische' L kan maar zo veel kleiner uitpakken. Ze verkochten bij Rumah Mode wel bekende merken zoals Tommy Hilfiger, Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren, Lacoste, Guess en diverse andere merken.

Winkelend publiek bij Rumah Mode 1

Het deel met dameskleding is enorm uitgebreid; vele ruimtes met diverse populaire merken. Mijn vriendin vond er veel mooie kledingstukken. Alles was zeer scherp geprijsd. De meeste kledingstukken kosten rond de Rp.100.000. Soms betaal je rond de Rp.200.000, soms maar Rp.30.000. Het gaat dan vaak om dure merken waar je in Nederland makkelijk €40,- of meer voor betaalt. Damesmerken die we bij Ruma Mode tegenkwamen zijn: Esprit, Zara, Desigual, S.Oliver, Only, Calvin Klein en diverse bij ons minder bekende merken als Minimal, MKO, Pink (Victoria Secret) en diverse andere merken.

Winkelend publiek bij Rumah Mode 2

Naast Rumah Mode (op het zelfde terrein) liggen ook nog wat eettentjes. Zo heb je er een Bumbu Desa (hoewel wij het aanbod vonden tegenvallen met wat we eerder bij deze goede eettent tegenkwamen). Ook heb je er diverse kleine eetstalletjes; waar je een maaltijd kunt bestellen. Vervolgens reken je bij een centrale kassa af en wordt het eten naar je tafel gebracht. Er is ook nog een koffietent Java Bean waar je prima koffie hebt. Wij vonden het eten een beetje tegenvallen in vergelijking met de andere eettentjes die wij die dagen hebben geprobeerd.

Tas met kleding van Rumah Mode Bandung

Rumah Mode ligt aan 41 Jl. Dr. Setiabudi en is dagelijks geopend tussen 9.45 en 20.30 (het kan zijn dat het in het drukkere weekend langer open is). Elke taxichauffeur weet het gebied te vinden. Neem altijd de Bluebird of Cipaganti taxi's om er zeker van te zijn dat er netjes op de meter wordt gereden. Houd er rekening mee dat het er in de weekenden enorm druk is waardoor het - vooral rond sluitingstijd - niet gemakkelijk is om er een taxi te vinden die je naar je hotel terug kan brengen. Daarnaast willen chauffeurs soms dan niet meer op de meter rijden; waardoor de weg terug nog wel eens flink duurder kan uitpakken.

Jalan Riau

Binnen de in Formen Outlet in Bandung

Jalan Riau is een outlet shopping straat in Bandung. Ook dit gebied is erg populair. Hier heb je net als bij de andere outlet regio's in Bandung diverse verschillende factory outlet stores. Langs Jalan Riau liggen de factory outlets op loopafstand van elkaar. Je kunt je het beste bij Heritage laten afzetten en dan vervolgens de weg aflopen langs de outlets. De outlet stores zijn echter wel een bezoek waard; vooral de Heritage Outlet, de Secret Factory Outlet, de Oasis Outlet, Stamp, Summit Outlet en de Formen Outlet. De laatste staat in het teken van mannenkleding; hier vind je dan ook diverse bekende internationale kledingmerken voor zeer schappelijke prijzen. Een stelregel bij het shoppen is wel dat als prijzen van bepaalde - zeer exclusieve - merken te laag zijn het vaak om nepkleding gaat. Van diverse 'betaalbare' merken gaat het wel om originele kleding.

Logo the Secret Factory Outlet Mall

Wij vonden de 'Secret Factory Outlet' en de 'Summit Outlet' de leukste outlets. Er was veel variatie en de meeste kleding was ook nog eens origineel (hoewel er ook duidelijk nepkleding tussen zat). Merken die wij zagen waarvan het te duidelijk was dat het om nepkleding ging waren: Hugo Boss (alles van dit merk is nep); Armani (alles behalve T-shirts is nep); Abercrombie & Fitch (duidelijk afwijkend logo); Hollister (logo klopte niet). Diverse andere merken leken wel authentiek; zoals Ted Baker, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Guess, Crocodile, Zara, Mango, Carla, Banana Republic, S.Oliver, Esprit en Marc Jacobs. Twijfelgeval was de kleding van Lacoste; hiervan kon ik onmogelijk beoordelen of het nep of niet was; en daardoor dus ook niet gekocht.

Binnen in the Secret Factory Outlet

De outlets langs Jalan Riau liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Je loopt in een paar minuten vanaf de ene naar de andere outlet. Als het regent (en dat doet het er vaak) dan is het minder prettig lopen langs de drukke straat. In dat geval kun je ook een taxi voor een dagdeel huren (Rp.50.000,- per uur) of je koopt een paraplu. Als je 'achteraan' Jalan Riau start met de wandeltocht; dan is de eerste outlet 'Heritage'. Vanaf hier loop je 'terug' richting de andere outlets; waarvan de 'Secret' de laatste is (het dichtst naar het centrum). Langs Jalan Riau kun je ook meerdere plekken pinnen. Je kunt verder overal betalen met je creditcard. Er zijn weinig eetplekken langs Jalan Riau. Verder uit het centrum heb je diverse goede restaurants. Tussen de outlets heb je vooral kleine eetstalletjes langs de weg.

Dago

Begin van Dago Street in Bandung

Dago is een gebied met diverse factory outlet stores (Djuanda straat). De stores zien er vanaf de buitenkant allemaal klein en simpel uit; maar als je eenmaal binnen bent kom je erachter dat het ook hier weer enorme outlets zijn. Dago heeft veel outlet stores met casual kleding. Waar bij de outlets in de andere regio's het vaak om dameskleding draait; vind je bij Dago ook voldoende aanbod aan mannenkleding. Merken die je binnen Dago outlets tegenkomt zijn: Hugo Boss, Burberry, Versace, Timberland, Nike, Armani, DKNY, Old Navy, Billabong en Quicksilver en diverse andere merken. Populaire damesmerken zijn: Zara, MNG, Esprit, Gap, TopShop, DKNY, Gucci, Armani, Miss Selfridge, Nike, Old Navy, Victoria Secret en vele andere merken.

Enorme schoenenwinkel Dago Street

Enkele factory outlets binnen Dago zijn: Rich & Famous, Coconel, Glamour, Blossom, Uptown en Victoria. Opvallend detail bij Dago is dat er ook grote maten verkocht worden. Wij vonden Dago wat tegenvallen. We zijn diverse outlets ingegaan en die leken allemaal vooral (voor ons) lelijke kleding en nepkleding te verkopen. Dit was teleurstellend omdat we eigenlijk het meeste van Dago Street verwacht hadden. De shops hadden veel verschillende merken en er is ook veel variatie binnen de merken. Wel kwamen we langs Dago Street een aantal kleine winkels tegen waar we wel veel leuke kleding vonden; dit waren dan kleine distro's met niet bekende merken. Verder heb je twee enorme schoenenwinkels; Edward Forrer en Eternity Shoes Gallery. Er is tevens een Kartikasari bakkerij waar je heerlijke brownies kunt kopen.

Distro's

Diverse distro's met onbekende merken in Bandung

Hoewel het in Bandung vooral draait om de Factory Outlets zijn er ook andere plekken om aan toffe kleding te komen. Dit keer geen angst of het 'echt of nep' is, bij de Distro's (afkomstig van distributie) koop je kleding van onafhankelijke ontwerpers. Namen die nog niet doorgebroken zijn en niet zomaar hun ontwerpen elders kwijt kunnen. Hier haal je unieke kleding van vooral lokale Indonesische ontwerpers die op het punt van doorbreken staan. De verkoop via de Distro's in Bandung is een graadmeter voor de ontwerper; in sommige gevallen wordt een ontwerp (internationaal) opgepakt. Er zijn in Bandung meerdere distro's te vinden; bijvoorbeeld langs Jalan Sultan Agung, Jalan Pager Gunung, Jalan Trunojoyo, Jalan Teuku Umar (Anonim) maar ook op diverse andere plekken in de stad.

Pagina's over Bandung

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.