Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia

Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Borobudur tempel

De Borobudur (Candi Borobudur) is de meest populaire attractie van Indonesië. De tempel wordt vaak in een adem genoemd met andere prachtige top attracties in de wereld zoals Angkor Wat in Cambodja, Shwedagon Pagoda in Myanmar, Prambanan (ook in Indonesië, dichtbij Borobudur), Chichen Itza in Mexico, Machu Piccu in Peru, de Chinese muur, Petra in Jordanië en de Taj Mahal in India. Pas als je er zelf geweest bent begrijp je waarom het zo vaak wordt genoemd als must-visit bezienswaardigheid.

Onderweg naar de Borobudur tempel

Op deze pagina:

 

Grootste Boeddhistische tempel ter wereld

De Borobudur is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld. Het ligt in een vallei tussen twee vulkanen in; Merapi en Merbabu, ten noorden van de stad Yogyakarta in Centraal-Java. De enorme tempel werd in de 8e en 9e eeuw gebouwd maar werd pas in de 19e eeuw door internationale ontdekkingsreizigers ontdekt; verborgen onder een laag vulkanische as. Borobudur is een UNESCO World Heritage Site, en wordt vaak gezien als een van de 7 wereldwonderen (hoewel dit officieel niet het geval is).

Onder leiding van de Nederlanders werd de tempel tussen 1907 en 1911 voor het eerst gerenoveerd. Tussen 1975 en 1982 werd de tempel opnieuw grootschalig gerenoveerd; ditmaal onder leiding van de Indonesische regering in samenwerking met UNESCO.

Toegangskaarten kopen bij Borobudur

Je kunt de tempel het beste met een gids bezoeken. Dit maakt een bezoek ook veel meer waardevol omdat een gids je alles kan vertellen over de bouwstijl, over het boeddhisme en over de geschiedenis van de tempel. Lees hier wat inhoudelijke informatie over de Borobudur en het boeddhisme.

Wandeling naar de Borobudur

Bij de hoofdingang van de tempel betaal je eerst voor de entree. Toeristen betalen Rp.175.000 per persoon. Je kunt bij de ingang ook een gids huren voor Rp.75.000. Vanaf de hoofdingang loop je in 10/15 minuten langs een pad richting de tempel zelf. Je ziet de tempel dan al mooi in de verte opdoemen. Eenmaal bij de tempel heb je wat informatieborden (voor het geval dat je geen gids neemt) waar je wat kunt lezen over de geschiedenis van de tempel. Je kunt langzaam de tempel op. Er zijn diverse platformen met prachtige beelden en afbeeldingen in de wanden; allemaal met speciale betekenissen. Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een fantastisch mooi uitzicht. Als je geluk hebt is het er niet zo heel druk en kun je wat foto's nemen zonder dat er standaard 10 andere toeristen opstaan. Bij helder weer heb je ook prachtig uitzicht op Mount Merapi (een van de grootste en meest actieve vulkanen in de regio).

Prachtige afbeeldingen bij de Borobudur 1

Een tip is om een paraplu mee te nemen en om voldoende zonnebrand te smeren. Op zonnige momenten kun je flink verbranden; je staat namelijk een lange tijd in de volle zon en er is nauwelijks schaduw op de tempel zelf. Verder is het ook belangrijk om voldoende water mee te nemen.

Prachtige afbeeldingen bij de Borobudur 2

Nadat je de tempel weer verlaat via de andere zijde kom je bij het toeristische deel terecht. Hier heb je een enorme hoeveelheid kleine winkeltjes waar je souvenirs, snacks en drinken kunt kopen. Ook heb je hier toiletten. De souvenirs zijn duurder dan elders in de omgeving. Je moet goed kunnen afdingen om een nette prijs te krijgen. De Borobudur replica's zijn goedkoper bij het dorp Muntilan, dat tussen de Borobudur en Yogyakarta in ligt.

Prachtige afbeeldingen bij de Borobudur 3  

Borobudur Sunset Tour

Een van de mooiste manieren om de pracht van de Borobudur te ervaren is door er voor de zonsopkomst al aanwezig te zijn. Dit heeft meerdere voordelen. Het is allereerst het beste moment van de dag voor wanneer je prachtige foto's van het complex wilt nemen. Het is verder nog vrij rustig rond het complex; en de verkopers zullen je ook wat meer met rust laten in de vroege morgen. Verder is de kans op mooi weer altijd groter in de ochtend. Later op de dag trekken er vaak wolken over de tempel; en je kunt die dag net pech hebben (je bent immers in de tropen). De trip tussen Yogyakarta en het tempelcomplex duurt ongeveer een uur (40km), maar overdag kan dit langer duren vanwege het trage verkeer in de stad zelf.

Grote stupa's bij de Borobudur  

Accommodatie dichtbij Borobudur

Als je wat tijd wilt besparen voor de zonsopkomst kun je het beste bij het Manohara hotel overnachten. Dit hotel ligt vlak naast de tempel binnen het complex. Het bespaart ook het regelen van vervoer zo vroeg in de ochtend (de standaard tours voor de zonsopkomst bij de Borobudur zijn niet goedkoop en je moet al om 3 uur in de ochtend opstaan). De Borobudur Sunrise Tour kost meestal rond de Rp.320.000. Het is duurder dan een regulier bezoek omdat je normaal gesproken niet zo vroeg in de morgen op het terrein kunt komen. Behalve de prachtige zonsopkomst is het ook nog erg rustig bij de tempel in vergelijking met de soms enorme drukte in de loop van de dag.

Closeup trap Borobudur

Wil je de Borobudur in ultieme luxe meemaken, dan kun je het beste een nacht verblijven in het zeer exclusieve Amanjiwo resort. Er zijn zelfs suites met privé zwembad en uitzicht op de tempel. Prijzen zijn vrij hoog, waardoor niet iedereen er zomaar kan verblijven. Wil je toch genieten van het uitzicht en van de sfeer, dan kun je het resort ook bezoeken voor een drankje of een lunch. Iets minder luxe en beter betaalbaar is het Saraswati Borobudur Hotel.

Souvenirwinkeltjes bij de Borobudur  

Openingstijden en toegangsprijs

  • Rp.175.000 per persoon, studenten betalen 8USD.
  • Het complex is dagelijks geopend van 6.00 tot 17.30 (ticketbalie tot 17.00).
  • Er is een pinautomaat op het terrein te vinden.
  • Foto- en videocamera: tussen Rp.1.000 en Rp.2.000.
  • Jalan Badrawati Borobudur
  • Officiele website: Borobudurpark.com
 

Kaart locatie Borobudur:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn; 333travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Java: