Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Vulkaan Tangkuban Perahu

Tangkuban Perahu kratermond vulkaan

Wij vertrokken rond 12.30 in de middag richting de actieve vulkaan Tangkuban Perahu. Dit is een vulkaan op een uurtje rijden vanaf Bandung. De vulkaan ligt 30 kilometer ten noorden van Bandung en is voor het laatst in 1983 uitgebarsten. Wij huurden een reguliere taxi en dit ging prima. Op sommige momenten was het handiger geweest om met een 4x4 te rijden; maar dat kwam vooral omdat het weer nogal tegen zat. Dit vond onze chauffeur achteraf ook; hij noemde zijn eigen auto een stadsauto. Hij was echter wel al te blij met het enorme bedrag dat hij die dag aan ons verdiende. Het was een gloednieuwe KIA taxi; van Cipaganti (nieuw taxibedrijf in Bandung).

Waarschuwingsbord bij Tangkuban Perahu

Toen wij de ingang van het natuurpark naderden begon het enorm hard te regenen (daarvoor regende het matig). Nadat wij de entree hadden betaald (Rp.35.000 + Rp.15.000 per persoon) reden we in 15 minuten direct door naar de grote parkeerplaats bovenop de berg. Wij hadden geluk dat het regende omdat we hierdoor direct naar de 'attractie' zelf werden gereden. Blijkbaar is het normaal gesproken de bedoeling dat je een kilometer verderop uit de auto wordt gezet om vervolgens langs een pad met winkeltjes naar de uitkijkpost te lopen.

Uitzicht op Tangkuban Perahu en omgeving

Vanaf de uitkijkpost heb je fantastisch uitzicht op de krater van de vulkaan. Je bevindt je dan op 1830 meter hoogte. Hoewel het tijdens ons bezoek regende (wij kochten dus in ieder geval 2 poncho's en een paraplu) was het uitzicht redelijk goed. We voerden wat leuke gesprekken met Indonesiers die Nederlands konden. Dit hadden ze in het verleden opgepikt toen er jaarlijks nog vele busladingen met Nederlandse toeristen Bandung aandeden. Dit was de laatste jaren beduidend minder geworden; Bandung moet blijkbaar weer opnieuw ontdekt worden door de internationale toerist.

Uitkijkpunt bij Tangkuban Perahu vulkaan

Zoals gewoonlijk voeren de locals ook leuke gesprekken in de hoop uiteindelijk wat aan je te verdienen. Dit lukte aardig bij ons (normaal gesproken niet); wij kochten naast de paraplu en poncho's diverse lekkere (versgebakken/gefrituurde) snacks zoals Pisang Goreng en later ook nog twee 'vulkanische eieren'; gemaakt uit de steensoorten die bij/rond de vulkaan gevonden zijn. De prijs was fors; maar we vonden het een prima aankoop voor een leuk cadeau voor een dierbare (wij betaalden Rp.180.000 voor twee van deze prachtige eieren wat waarschijnlijk nog steeds vele roepia's teveel is). Wij hadden wel een beetje last van de diverse praatjes. De verkopers vielen ons niet echt lastig; maar lieten ons geen moment uit het oog.

Bandung Kawah Domas krater

We besloten aanvankelijk het pad naar beneden te lopen naar een tweede krater genaamd Kawah Domas. Deze krater kan tot zeer dichtbij benaderd worden; de gidsen koken er zelfs eitjes in het kokend hete water. Dit kon echter alleen maar met verplichte gids; en eigenlijk vonden we het niet zo tof dat de diverse 'gidsen' zich zo aandrongen. Ze vroegen allemaal Rp.250.000, terwijl de tocht naar de hot springs (Kawah Domas) maar 30 minuten duurde (later hoorden we bij het officiele kantoortje dat dit de standaard prijs was voor de tocht). Verder regende het nog steeds erg hard; dus zagen wij er toch maar van af (met forse teleurstelling bij de gidsen tot gevolg; die hun interesse in ons ineens zichtbaar verloren hadden). Later hoorde wij dat de attractie zelf erg mooi was; maar dat veel toeristen last hebben van de opdringerige verkopers. De volgende keer dat we naar Bandung gaan bezoeken we Kawah Domas alsnog (er vanuit gaande dat het weer dan wel meezit).

Een bezoek aan deze vulkanische attractie is absoluut de moeite waard. Met mooi weer lijkt het mij dat de attractie nog leuker is om te bezoeken.

Tips:

  • Neem zelf een paraplu of poncho mee.
  • Zorg ervoor dat je ruim voor het donker terug richting Bandung rijdt aangezien het verraderlijk donker is op de smalle en bochtige bergweggetjes.
  • Zorg voor voldoende kleingeld (1000, 2000 en 5000 briefjes).
  • Laat de chauffeur je direct naar de attractie rijden in plaats van de route via de vele honderden winkeltjes met souvenirs; tenzij je juist van souvenirs (en afdingen) houdt.

Pagina's over Bandung

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.