BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Vervoer in IJsland

Huurauto

Er zijn diverse manieren om door IJsland te reizen. De meest gebruikelijke manier is per huurauto. Het voordeel is dat je flexibel bent en zelf kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Als je genoeg tijd in IJsland verblijft, kun je ook nog eens rijden wanneer je er zin in hebt, of wanneer het weer het toelaat. Lees over autohuur in IJsland.

Zelf met de auto door IJsland

Bussen

Er rijden bus naar zo'n beetje elke bestemming binnen IJsland. Ook gaan er bussen de volledige ringweg nr. 1 af, zodat reizigers dus ook per bus het hele rondje IJsland kunnen afleggen. De bus is goedkoop, hoewel het bij twee of meer reizigers zeker loont om de prijs van een huurauto op te vragen. Lees over busreizen door IJsland.

Met het openbaar vervoer door IJsland

Fietsen

In de zomermaanden zul je regelmatig fietsers langs de ringweg die door heel IJsland loopt tegenkomen. De IJslandse natuur leent zich prima om per tourfiets te verkennen. Wel zijn sommige trajecten (zoals de oostzijde met de vele fjorden) erg pittig.

Met de fiets door IJsland

Een mooie fietsvakantie in de omgeving van Reykjavik bevat al genoeg hoogtepunten om je makkelijk een week of langer te vermaken. Iceland Air heeft een regeling voor het meebrengen van je eigen fiets, maar je kunt ook prima een fiets in Reykjavik huren.

Je mag in IJsland de fiets tegen een bijbetaling mee de bus in nemen. Dit betekent dat je sommige delen met de bus kunt afleggen, en vervolgens andere delen (die zich er wellicht beter voor lenen) per fiets af te leggen. Het maakt ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen het uiterste noordoosten van IJsland per fiets te verkennen (een zeer mooi gebied).

Tours

Je kunt ook overwegen een tour te boeken. In Nederland heb je diverse reisbureaus die losse bouwstenen aanbieden; waarbij elke bouwsteen een bepaalde tour met een of meerdere bezienswaardigheden bevat. Meestal duurt zo'n tour 2 tot 4 dagen, en aansluitend kun je de tour koppelen aan de volgende tour. Op deze wijze hoef je geen complete rondreis te boeken, maar kun je bepaalde delen als tour boeken en andere zelf organiseren (bv met een huurauto).

Tour groep in IJsland

Ook in IJsland zelf (vooral in Reykjavik) heb je diverse reisbureaus die losse tours aanbieden. De meest populaire is hierbij de Golden Circle Tour, speciaal voor stopover reizigers (bv onderweg naar een citytrip New York). Deze tour duurt 1 volle dag en hierbij is het vervoer inclusief.

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten zijn vaak de snelste en goedkoopste manier om tussen bepaalde locaties binnen IJsland te reizen. Zo duren vluchten doorgaans niet langer dan 1,5 uur en liggen de kosten voor een enkele reis vaak niet zo heel veel hoger dan de kosten voor een busticket op het vergelijkbare traject. De kosten lopen vlak voor vertrek vaak wel op, dus is het raadzaam vliegtickets vooraf te kopen.

De meest populaire luchtvaartmaatschappij is Air Iceland. Deze maatschappij vliegt op diverse bestemmingen binnen IJsland, vaak meerdere keren per dag. Je kunt ook prima vooraf tickets online bestellen. Twee andere binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn Eagle Air en Westman Islands Air. Let erop dat tijdens de wintermaanden het weer nogal eens spelbreker kan zijn. Vluchten kunnen hierdoor vertraging oplopen of zelfs uitgesteld worden.

Camper

Er zijn diverse bedrijven waar je een camper kunt huren. Het voordeel van een camper is dat je geen kosten aan accommodatie hebt, je slaapt immers in de camper. Ook is het fijn dat je overal kunt stoppen en overnachten, je kunt IJsland echt op je eigen manier ervaren. Het grote nadeel is de prijs. Een weekje camperhuur is soms duurder dan diezelfde week met een huurauto en hostels. Een van de redenen van die hoge prijs is dat je maar een beperkt aantal weken per jaar (zo'n 10) met een camper het land rond kan rijden. De overige maanden kan de camper niet gebruikt worden vanwege de minder goede weersomstandigheden en de diverse onbegaanbare wegen. De verhuurders moeten hun jaaromzet in die 10 weken verdienen.

Met de camper door IJsland

Van de luchthaven Keflavik naar Reykjavik

De meest gebruikelijke manier om vanaf de internationale luchthaven bij Keflavik naar de hoofdstad Reykjavik te reizen is met de FlyBus. Deze bus rijdt diverse keren per dag voor het vaste bedrag van €12,50 tussen de luchthaven en het centrale busstation van Reykjavik (BSI Station).

FlyBus tussen Keflavik en Reykjavik

De FlyBus vertrekt telkens zo'n 35-40 minuten na elk aangekomen vliegtuig bij Keflavik Airport. Je hoeft dus niet te haasten als je uit het vliegtuig stapt. De FlyBus doet zo'n 40-50 minuten over de enkele reis. Wanneer je vanaf de luchthaven vertrekt, is het raadzaam om uiterlijk 3 uur voor vertrek de bus vanaf BSI te pakken. Naast FlyBus heb je ook nog FlyBus+. Deze bus brengt je vanaf Keflavik Airport direct naar je hotel in Reykjavik.

Liften

Sommige avontuurlijke reizigers denken er misschien aan om in IJsland te liften. Vroeger was liften in IJsland een normaal gebruik, aangezien niet iedereen over geschikt vervoer beschikte om het land door te reizen. Met de komst van de goed onderhouden ringweg nr. 1 is de noodzaak voor de meeste locals om te liften verdwenen. In plaats daarvan zijn er momenteel meer auto's dan IJslanders in IJsland. Liften is dus een prima manier om tussen bestemmingen te reizen, wel doe je er verstandig aan een lift vooraf/ter plekke in bv een hostel te regelen. Zomaar langs de weg staan zal niet zo heel snel resultaat opleveren.

Een alternatief is door met locals of andere reizigers mee te rijden. Op het Thorn Tree Forum van Lonely Planet zie je bijvoorbeeld regelmatig oproepen om gezamenlijk naar een bepaalde bestemming te reizen. Ook de website Samferda.is kan hier eventueel handig zijn. Mensen kunnen hier een oproep plaatsen om passagiers te vinden voor een reis, of om kenbaar te maken dat ze vervoer zoeken. Het is gebruikelijk om de kosten met elkaar te delen.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.