BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Tips IJsland

 • Reis je in de zomermaanden? Neem dan zeker een ooglap mee. De zon gaat er dan namelijk zo goed als niet onder.
 • IJsland heeft vele honderden, misschien wel duizenden prachtige watervallen, die je verspreidt door het land tegenkomt. De grootste en meest bekende watervallen zullen hoog op je verlanglijstje staan tijdens een reis door het land, maar er zijn er nog zoveel meer. Een ervaren IJsland-reiziger heeft de locaties van de mooiste watervallen van IJsland in een Google Map verwerkt.
Watervallen in IJsland
 • Zorg altijd voor muggenwerende gel/spray. Muggen zijn soms vrij irritant, vooral bij de vele kleine meertjes.
 • Maart en oktober zijn de beste maanden voor Aurora Borealis (Noorderlicht). Tussen begin juni en eind augustus is de kans op het zien van dit natuurfenomeen aanzienlijk kleiner (tot nihil) omdat in die periode de zon niet/nauwelijks onder gaat.
 • Betaalde BTW kun je terugvragen in IJsland. Wanneer je cash betaald hebt kun je het op Keflavik International Airport bij het speciale loket terugvragen. Wanneer je met creditcard betaald hebt, kan dit ook in het centrum van Reykjavik bij het tourist information center. De bon moet wel een bedrag van minimal 4000 kronen (zo'n €25) hebben. Je kunt er ook voor kiezen het bedrag automatisch naar je bankrekening te laten overmaken.
Betaalde belasting claimen
 • Reis je met de huurauto alleen langs de ringweg nr. 1, dan is een 4x4 niet nodig. Je kunt hiermee aardig wat geld besparen, want een gewone kleine personenenauto kost veel minder.
 • Veel gebieden zijn van oktober tot april niet tot nauwelijks bereikbaar. In veel gevallen helpt ook een 4x4 auto niet. De handige website Vegagerdin toont welke wegen begaanbaar zijn en welke niet. De ringweg nr. 1 is echter wel het hele jaar door bereikbaar (hoewel niet altijd begaanbaar).
 • De weersomstandigheden zijn altijd erg wisselvallig in IJsland. Reis daarom 'in laagjes'. De onderste laag is een thermoshirt, dan hier overheen een fleece trui, vervolgens een windbreaker en als laatste een shell (waterdichte dunne jas). In de wintermaanden neem je vanzelfsprekend een dikke winterjas/skijas mee. Meer over kleding in IJsland.
 • Je hebt in IJsland diverse supermarkten. De prijzen zijn vaak vergelijkbaar of net iets duurder dan de prijzen in Nederland. Hagkaup en Bonus zijn de goedkoopste supermarkten in IJsland. Ze hebben beiden diverse vestigingen verspreidt door het hele land. Op de websites van beide supermarkten kun je met wat lukraak klikken (tenzij je de IJslandse taal begrijpt) een overzicht met producten en prijzen bekijken. Ook hebben beide websites een overzicht met vestigingen. Zo kom je er achter dat op nog geen 6km vanaf Keflavik Airport een Hagkaup en Bonus pal tegen over elkaar liggen. Handig voor als je direct na aankomst je huurauto wilt volgooien met boodschappen voor onderweg.
Supermarkt in IJsland
 • Er zijn diverse handige gratis en betaalde aps in de iTunes en Android market te vinden. Heb je een tablet of smartphone, ga dan vooraf na welke aps wel eens handig kunnen zijn.
 • IJsland is de perfecte bestemming voor een self-drive. Als je de ringweg aanhoudt zou je het land zelfs zonder kaart kunnen verkennen. Een gids is ook niet nodig, hoewel je bij sommige attracties ter plekke een gids kunt huren (of vereist is, zoals bij een glestjerwandeling).
 • Hoewel er voldoende accommodatie op elke bestemming binnen IJsland te vinden is, kunnen de populaire plekjes nog wel eens vol raken in de zomermaanden. Tussen juni en eind augustus moet je op sommige plekken ruim vooraf boeken.
 • De volgende regels gelden bij autorijden in IJsland. Draag altijd een gordel. Rij altijd met de hoofdlampen aan. Rij niet harder dan de toegestane snelheid en kijk uit voor dieren op de weg. Houd ook rekening met blinde hoeken en heuvels. Rem af waar nodig. Er zijn voldoende benzinepompen, maar zorg er voor de zekerheid voor dat je altijd met een volle tank rijdt. Veel huurauto's hebben een cd speler aan boord. Neem je eigen muziek mee.
Waarschuwingsbord paarden en schapen
 • De meeste autoverhuurders leveren een routemap van IJsland in hun huurauto's. Deze kaart is niet altijd even geschikt, en het loont om eenmaal ter plekke een gedetailleerde kaart van het land te kopen. Dit kan bij benzinestations en bij de meeste supermarkten. Ook kun je vaak een GPS systeem huren, hoewel dit niet goedkoop is. Heb je zelf een GPS, ga dan na of je hier de kaart van IJsland voor hebt. In dat geval hoef je alleen de kaart te kopen, en kun je verder met je eigen GPS rondrijden.
 • Er zijn een paar websites in IJsland waar je vooraf bepaalde spullen kunt huren. Dit kan flink in prijs schelen, want je hoeft dit dan niet allemaal in Nederland te kopen. Ook hoef je het niet de hele reis mee te zeulen. Zo heb je in Reykjavik de webshop Iceland Camping Equipment. Hier huur je alles dat je nodig hebt tijdens een avontuurlijke reis door het land. Het aanbod varieert van slaapzakken, tenten, kookstellen, gaspitten, GPS systemen en zelfs wifi hotspots (obv van een 3G verbinding).
 • Met een reguliere huurauto mag je niet op F-wegen rijden. Een f-weg is een weg met slecht wegdek (ook wel highland road genoemd) vol met diepe kuilen en gaten. Soms wordt de weg met paaltjes aangegeven en soms moet je hele rivieren oversteken. Wanneer je met een normale auto op een f-weg rijdt, kan dit schade aan de auto opleveren. De verzekering die je hebt vergoedt deze schade niet. Ook loop je het risico op fikse boetes als je met een normale auto op een f-weg rijdt. Let erop dat deze boete ook pas maanden later kan volgen (via het verhuurbedrijf). Onder bepaalde voorwaarden mag je wel met een officiele 4x4 op een f-weg rijden.
 • IJslanders houden van zwemmen. In elk dorp heb je wel een prachtig zwembad. Ook in de koude wintermaanden wordt er veel buiten gezwommen. De zwembaden hebben namelijk een prettige temperatuur omdat ze via geothermale bronnen verwarmd worden. Een handige website waar je een overzicht met alle zwembaden van IJsland kunt vinden is: Swimming in Iceland.
Verwarmd zwembad in IJsland  
 • De drie meest populaire telecommaatschappijen in IJsland zijn Siminn, Nova en Vodafone. Alle providers leveren prepaid simkaarten inclusief databundel met 3G dekking. Hoewel de providers stellen dat ze in zo'n beetje heel IJsland bereik hebben, valt dit in de praktijk soms tegen. Deels zal dit ook wel met de weersomstandigheden en andere factoren die de stabiliteit van de verbinding negatief kunnen beinvloeden te maken hebben. Siminn biedt de beste dekking. Je koopt de Sim kaart makkelijk bij de winkels op Keflavik Airport bij aankomst. Ook zijn simkaarten en opwaardeertegoed te koop bij supermarkten, benzinepompen en diverse andere winkels, herkenbaar aan het logo van de provider. Wij gebruikten Siminn en hadden prima bereik. We deden ongeveer 1 week met Kr2000 aan beltegoed (en gebruikten dagelijks 3G op de telefoon).
 • Pinnen kan overal in IJsland. In zo'n beetje elk noemenswaardig dorp langs de ringweg nr. 1 heb je minimaal 1 pinautomaat. Vraag eventueel bij je hotel of hostel waar je een pinautomaat kunt vinden. Je kunt overigens ook overal met creditcard betalen.
 • Wil je zo'n typische IJslandse wollen trui - een lopapeysur - kopen? Let erop dat je dit niet bij een van de vele toeristische winkeltjes koopt. Hier betaal je prijzen vanaf 12000kr en dat is absurd duur. Je kunt de trui beter direct bij de maker kopen, dan betaal je vaak alleen voor de wol plus wat extra voor alle tijd die in het maken ervan is gaan zitten. Zo'n dikke trui maken kost veel tijd en vaak kost de wol die ervoor gebruikt wordt al ruim 4000kr. Plekken waar je terecht kunt zijn: Handknit Association of Iceland, Kolaportið markt en het Rode Kruis in Reykjavik (voor 2e hands truien).
Wollen trui in IJsland
 • Voor zo'n €6,50 per dag huur je een McMurdo FastFind personal locator beacon. Dit apparaat draag je bij je wanneer je bepaalde trails in het binnenland doet, zodat je in geval van nood een signaal kunt uitzenden (op 406mhz via het Cospas Sarsat systeem).
 • Ga je voor een langere periode door IJsland reizen en neem je gevriesdroogd eten mee? Let er dan op je per persoon maar maximaal 3 kilo eten mee mag nemen naar IJsland. Als je meer dan dit meeneemt moet je dit aangeven bij de douane bij aankomst. Je betaalt dan een bedrag om het in te mogen voeren. Neem vooraf contact op met de douane in IJsland om meer te weten te komen. Overigens is eten in de supermarkt (zoals bv Bonus) niet zo heel duur.
 • Ga altijd vooraf na of je bij je accommodatie de mogelijkheid hebt om zelf te koken. Veel plekjes in IJsland bieden deze mogelijkheid, maar sommige niet. Het is in dat geval zonde als je vooraf boodschappen hebt gedaan en uiteindelijk versproducten moet weggooien. De meeste hostels en farmstays bieden altijd kookfaciliteiten; hotels en guesthouses meestal niet. Omdat eten in restaurants vaak best duur is in IJsland, dien je hier vooraf rekening mee te houden. Verblijf je in een hotel of guesthouse, dan zit er meestal niks anders op dan dat je in een restaurant eet.
Zelf koken in hostels
 • Als je locals tegenkomt moet je ze voor de grap vragen of ze de speciale iPhone ap al gebruikt hebben waarmee kan worden nagegaan of men familie van elkaar is. Omdat IJsland zo'n laag bevolkingsaantal heeft, is de kans altijd groot dat iemand verre familie van de ander is. De speciaal daarvoor gelanceerde ap geeft uitsluitsel of de persoon die je ontmoet hebt wel of geen verre familie is.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.