BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

þingvellir Nationaal Park (Thingvellir)

Thingvellir (Țingvellir) is een veelbezocht nationaal park en tevens UNESCO World Heritage Site in het westen van IJsland. Binnen het natuurpark ligt het enorme Thingvallavatn meer. Thingvellir is een prachtige omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen. Je hebt er diverse mooie uitkijkpunten, met vooral fantastisch zicht over het meer.

Thingvallavatn meer Thingvellir UNESCO World Heritage Site Pad naar beneden Enorme scheur in de grond

Bij het informatiecentrum heb je vier campsites waar je kunt kamperen. Ook heb je een winkeltje waar je drinken en snacks kunt kopen.

Informatiecentrum Thingvellir Winkeltje met tafeltjes Winkeltje Thingvellir

Vanaf het jaartal 930 zetelde het IJslandse parlement (Alțingi) in Thingvellir, wat er vooral op neerkwam dat er eenmaal per jaar recht werd gesproken en voltrokken. Er zijn diverse informatieborden vol met uitleg welke straffen er in die tijd werd toegepast. Inwoners vanuit alle uithoeken van IJsland kwamen in de zomer voor twee weken naar Thingvellir. Naast een plek waar het recht werd gesproken, was het ook een ontmoetingsplaats waarbij men zaken kon doen, waar men nieuws kon uitwissleen en waar iedereen elkaar weer eens zag. Vanwege de grote geschiedkundige waarde is het momenteel nog steeds een populaire plek waar grote evenementen gevierd worden (zoals in het recente verleden de viering van de onafhankelijkheid en het 1000-jarig bestaan van het Christendom in IJsland).

Informatiebord Zonnewijzer Thingvellir Wandelpad tussen aardkorst 1 Wandelpad tussen aardkorst 2

Thingvellir is de plek waar een breuklijn loopt van twee tektonische platen die jaarlijks enkele millimeters uit elkaar beweegt. Hier ligt de breuklijn tussen het Euraziatische continent en het Amerikaanse continent. Hoewel het complete natuurpark de feitelijke scheidingslijn vormt, heb je in het noorden van het park een enorme scheur in de grond, met metershoge rotsen aan beide zijden. Toeristen kunnen door deze symbolische scheidingslijn lopen, en aan het einde heb je een uitkijkpunt. Onderweg heb je diverse informatieborden, en tevens de kleine waterval waar in het verleden diverse straffen werden uitgevoerd (waaronder verdrinking in het koude water).

Informatiebord Thingvellir Nationaal Park Wandelpad tussen aardkorst 3 Wandelpad tussen aardkorst 4

Het natuurpark is mooi genoeg om je vele uren of zelfs diverse dagen te vermaken. Er zijn meerdere wandelroutes en verder is het meer ook perfect met een fiets te verkennen.

Kaart Thingvellir Fietsen door Thingvellir

In de zomermaanden is er dagelijks een gratis tour van 1 uur door het Thingvellir natuurpark. De wandeling begint om 10.00 bij de Thingvellir kerk. Er hoeft niet vooraf gereserveerd te worden.

Thingvellir kerk

In de wintermaanden (vooral in maart en september) heb je bij het Thingvellir natuurpark grote kans het prachtige noorderlicht (Aurora Borealis) te aanschouwen. Er is weinig sprake van lichtvervuiling in het gebied; de perfecte omstandigheden om het natuurverschijnsel mee te maken.

In het meer vind je de zeer spektaculaire duikspot Silfra, bekend om het kraakheldere water. Bij Silfra verkennen duikers de onderwaterwereld tussen de twee tectonische platen in water met een temperatuur dat rond het vriespunt ligt. Er zijn diverse aanbieders van duiktrips naar Silfra, lees meer over duiken in IJsland.

Kraakhelder water bij Silfra Zicht op oneindig bij Silfra

Het Thingvellir nationaal park valt binnen de Golden Circle, de regio in het westen van IJsland met diverse grote hoogtepunten. Het gebied is perfect zelf met een huurauto te verkennen. Er gaan vanaf Reykjavik dagelijks diverse tours langs alle attracties van de Golden Circle. Deze tours kun je vooraf of ter plekke bij een van de reisbureaus in de hoofdstad regelen. De dagtour is vooral leuk voor mensen met een stopover; aangezien je in een korte tijd toch al een hoop topattracties van IJsland te zien krijgt.

Het nationale park Thingvellir is dagelijks geopend. De toegang is gratis. Het informatiecentrum ten noorden en het bezoekerscentrum ten noordwesten zijn dagelijks van 9.00 tot 17.00 geopend. Het informatiecentrum is alleen in het hoogseizoen tussen 1 mei en 30 september geopend, het bezoekerscentrum het gehele jaar door. In de wintermaanden is het vaak vrij koud rond het meer. Kleed je warm en houdt rekening met sneeuw en ijs. In de zomer is het er prachtig groen, maar ook veel drukker (geldt voornamelijk voor het toeristische deel waar je tussen de scheur kunt wandelen).

Het prachtige Thingvellir Nationaal Park

Tips

  • Er zijn weinig tot geen restaurants in de directe omgeving van Thingvellir te vinden. De twee informatiecentra gaan op tijd dicht. Op zo'n 20 minuten rijden richting Geysir en Gullfoss ligt het dorpje Laugarvatn waar je een fantastisch restaurant hebt (Lindin Bistro Cafe). Reykjavik ligt op zo'n 40/45 minuten rijden.
  • Vissen is toegestaan tussen 1 mei en 15 september, en mag alleen wanneer een vergunning is afgegeven. Bij het informatiecentrum is meer informatie te verkrijgen over vissen bij Thingvellir (en in IJsland).
  • Dichtbij de duikspot Silfra kun je het kraakhelder water bezichtigen. Al vanaf de kant zie je prachtig mooi helder blauw water. Onder water is het helemaal mooi.
Helder water

Hotels in de omgeving van Thingvellir

Direct aan het meer heb je de camping Vatnskot. Bij het informatiecentrum bij Leirar heb je 4 kampeerterreinen. Hotels, guesthouses en hostels liggen allemaal wat verder weg, maar nog steeds allemaal binnen 20 minuten rijden van het natuurpark.

Enkele populaire hotels dichtbij Thingvellir zijn: Ion Luxury Adventure Hotel, Golden Circle Apartments en Galleri Laugarvatn. Bekijk een overzicht met hotels in de omgeving van Thingvellir op Booking.com.

Vervoer

Thingvellir is makkelijk te vinden. Vanaf de ringweg nr. 1 neem je op de Vesturlandsvegur bij de grote rotonde afslag 36. Op de borden staat Thingvellir al aangegeven. Vanaf hier rij je in een half uurtje naar de parkeerplaats bij het natuurpark (het laatste stukje over weg 361, waarbij je eerst langs het informatiecentrum komt). Je hebt ook al eerder een parkeerplaats bij het bezoekerscentrum, waarbij je direct bij het uitkijkpunt bent.

Vanaf Reykjavik is het ongeveer 1 uur rijden naar het park.

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.