BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Sólheimajökull gletsjer

Solheimajokull (Sólheimajökull) is een uitloper van de Mýrdalsjökull, de 4e grootste gletsjer van IJsland. Solheimajokull ligt in het zuiden van IJsland, op een half uurtje rijden van het kleine dorp Vik. Bij helder weer zie je de gletjser vanuit het vliegtuig (rechterzijde) bij aankomst in IJsland. Solheimajokull is een van de meest laagdrempelige gletsjers van IJsland. Je kunt de gletsjer makkelijk op eigen gelegenheid bezoeken.

Uitzicht vanuit het vliegtuig

Vanaf de ringweg ben je zo met je huurauto bij de gletsjer. Voorheen was de weg naar de gletsjer is vrij pittig voor gewone personenauto's. De weg was toen nog van gravel, en bevatte meerdere flinke kuilen. Nu is het een ritje van niks.

Gravel weg naar de gletsjertong

Eenmaal bij de parkeerplaats, heb je een leuk koffietentje (waar je ook snacks en een lichte lunch kunt nuttigen) met erg goede koffie. Ook heb je er toiletten.

Parkeerplaats en koffietentje

Vanaf de parkeerplaats loop je in een kwartiertje naar de voet van de gletjser. Eerst loop je langs een riviertje, waar het flink naar zwavel stinkt. De gletsjer ligt onder een actief vulkanisch gebied, waaronder tevens de gevaarlijke vulkaan Katla ligt.

Wandelpad naar de gletsjer Solheimajokull van een afstand Goed zicht op de enorme ijsmassa

Er loopt verder ook een pad schuin de helling op; waarbij je uiteindelijk bovenaan een berg uitkomt waar je van een prachtig uitzicht over de gletsjer kunt genieten. Eenmaal bij de gletsjer aangekomen kun je zelf makkelijk rondlopen op het vlakke deel. Verderop wordt het steiler, en daar kun je alleen maar komen onder begeleiding van een gids.

Bergen in de verte Een brok ijs Mensen op de gletsjer

Je kunt vooraf online of bij een van de vele tourbureautjes in Reykjavik een zgn. gletsjerhike boeken. Dit is een wandeltocht over een gletsjer onder begeleiding van een professionele gids. Hierbij draag je speciale schoenen met spikes, voor extra grip op het soms verradelijk gladde ijs. Onderweg krijg je een uitgebreide uitleg over de gletsjers in IJsland, en over de Solheimajokull gletsjer in het bijzonder. Er zijn verschillende tours, waarbij de standaard tour ongeveer 3 uur duurt. Ook kun je een tour boeken waarbij je tevens de gletsjer zult beklimmen. Solheimajokull is het gehele jaar door te bezoeken, en de activiteitenbedrijfjes bieden hier dan ook het hele jaar door de gletsjerhike aan.

Glacier Walks busje Uitrusting gletsjerwandeling Start van de gletsjerhike Groepje wandelaars op de gletsjer

Tips

  • Op de Solheimajokull gletsjer heb je zo nu en dan prachtige ijsgrotten. Let er op dat ijsgrotten zeer gevaarlijk zijn. De gletsjer is namelijk altijd in bewegen, wat de grotten vaak zonder waarschuwing vooraf doet instorten. Er zijn een paar bedrijfjes in IJsland die een bezoek aan een ijsgrot aanbieden; neem hier contact mee op voor meer informatie.
  • De koffie bij het koffietentje is heerlijk. De eigenaren zijn echter niet altijd aanwezig. Vooral in het laagseizoen zijn ze soms druk met andere bezigheden, waardoor het niet altijd gegarandeerd open is. Aangezien de toiletten zich binnen het koffietentje bevinden, betekent dit tevens dat de toiletten soms niet toegankelijk zijn.
  • Een uitgebreid bezoek aan de gletsjer duurt ongeveer 2 uur. Dichtbij gelegen attracties zijn: Skogafoss, Seljalandsfoss en de prachtige rotspartijen bij Dyrhólaey. Al deze attracties zijn binnen 1 reisdag te bezoeken, wat vooral gedaan wordt door reizigers die met een huurauto het hele land rond rijden langs de ringweg nr. 1.
Prachtig zicht op de Solheimajokull gletsjer

Hotels in de omgeving van Sólheimajökull

Er zijn twee guesthouses dichtbij de gletsjer in het dorp Solheimahjaleiga; Solheimahjaleiga Bed & Breakfast en Solheimahjaleiga Guesthouse. Verderop heb je het dorpje Vik met een ruim aanbod aan accommodatie. Bekijk hier het overzicht met accommodatie in het zuiden van IJsland.

Vervoer

Solheimajokull ligt aan het einde van een zijweg van de ringweg nr. 1. De afslag naar weg Solheimajoluksvegur (nr 221) ligt grofweg tussen Skogar en Solheimar in. Vanaf de afslag is het een hobbelige rit van zo'n 30/40 minuten over een gravelweg.

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.