BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Seljalandsfoss waterval

Op deze pagina:

 

Algemene informatie over Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is een prachtige waterval in het zuiden van IJsland, direct langs de ringweg nr. 1. De waterval is een van de eerste grote attracties die je tegenkomt als je de ringweg tegen de klok in rondrijdt. De waterval is vooral bijzonder om dat er door de jaren heen een open grot achter is ontstaan, waardoor je achter de waterval langs kunt lopen.

Seljalandsfoss waterval 1 Seljalandsfoss waterval 2

De waterval is 60 meter hoog. Als je achter de waterval staat klinkt het alsof er dichtbij een vliegtuig langsvliegt. Het water donderd met enorm kabaal naar beneden; een schitterend gezicht, vooral als er ook een mooie regenboog zichtbaar is. Een waterdichte windjas is geen overbodige luxe als je van plan bent om achterlangs te lopen. Door het opstuivende water kan het flink glad zijn op het pad, houd hier rekening mee. In de winter is het pad rond de waterval een prachtige ijssculptuur door het opspattende water dat dan bevroren is.

Seljalandsfoss waterval 3 Seljalandsfoss waterval 4

Wij bezochten Seljalandsfoss in mei, en toen was het er nog erg rustig. Naast ons stonden er drie andere auto's en toen wij bijna vertrokken kwam er een touringcar de parkeerplaats oprijden. Seljalandsfoss is vaak onderdeel van de uitgebreide Golden Circle tour, waarbij ook nog een stuk van het zuidwesten van IJsland wordt aangedaan. Bij de parkeerplaats heb je informatieborden en toiletten. Verder zijn er geen faciliteiten, het dichtstbijzijnde dorp is Selfoss dat zo'n 75 kilometer ten noordwesten van de waterval ligt.

Seljalandsfoss waterval 5 Seljalandsfoss waterval 6  

Tips

  • Als je foto's wilt maken zonder druppels op je camera te krijgen kun je het beste een paraplu meebrengen. Een spatwaterdichte camera (zoals de Olympus OM-D 12-50mm kitlens) voldoet natuurlijk ook prima.
  • Als je links van de waterval langs het pad loopt zie je een paar andere, kleinere watervallen. Een paar honderd meter verderop ligt nog de mooie waterval Glj˙frab˙i (hier heb je tevens een camping).
  • Het is extra speciaal om de waterval 's avonds te bezoeken. In de zomermaanden is het zo goed als de hele nacht licht, waardoor je er nog tot diep in de nacht terecht kunt. Een voordeel van het 's avonds bezoeken van de waterval is dat dagjesmensen en groepsreizigers dan alweer vertrokken zijn.
 

Video impressie

 

Hotels in de omgeving van Seljalandsfoss

Er zijn diverse hotels in de omgeving van Seljalandsfoss te vinden. Zo verbleven wij bij het Fljotsdalur hostel, dat op zo'n half uur rijden vanaf de waterval ligt (richting Thorsmork).

Bekijk een volledig overzicht van hotels in de omgeving van Seljalandsfoss op Booking.com. Als je op doortocht langs de ringweg nr. 1 bent, kun je ook hotels die wat verderop liggen overwegen. Zo heb je diverse leuke hotels en guesthouses in en rond Selfoss en Hella ten noordwesten van de waterval, en tevens heb je leuke accommodatie in en rond Skogar, Hvolsv÷llur en Vik ten zuiden van de waterval.

 

Vervoer

De waterval is makkelijk te bereiken, want het ligt direct langs ringweg nr. 1. Houd de borden in de gaten, en neem de afslag 249. Als je vanaf Reykjavik komt aanrijden, zie je de waterval al in de verte liggen. Kom je vanaf het zuiden, dan moet je rechtsaf weg 249 in; je bent er als de bergen aan je rechterhand overgaan in het platteland.

 

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.