BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Ringweg nr.1 in IJsland

IJsland is een cirkelvormig eiland. Rondom het land loopt een rondweg; de ringweg nr. 1. De hele ringweg is zo'n 1339 kilometer lang. Het grootste deel van de weg is geasfalteerd, hier mag je tot 90km/h rijden, mits de weersomstandigheden dit toelaat. Sommige delen van de ringweg bestaan uit stukken gravel. Je doet er meestal langer over om op deze wegen te rijden, de maximaal haalbare snelheid ligt namelijk veel lager.

Asfalt van de ringweg nr.1

Dorpen en steden langs de ringweg

Langs de ringweg vind je diverse dorpen en kleine steden. In de meeste dorpen en steden vind je diverse accommodaties. Ook heb je vaak hotels, hostels en farmhouses op verlaten delen van de ringweg. Ook heb je diverse toffe attracties direct langs de ringweg. Dit maakt een self-drive met een huurauto dan ook een zeer leuke manier om IJsland te verkennen; je hoeft er alleen maar de ringweg voor langs te rijden. Bijna elk dorp langs de ringweg heeft minimaal een benzinepomp en soms zelfs enkele kleine winkeltjes. Supermarkten heb je vooral in de steden, zoals Reykjavik en Akureyri.

Kaart ringweg nummer 1

Bekijk de kaart van IJsland in volledige schermgrootte.

Hoeveel dagen voor een rondje langs de ringweg?

Wanneer je besluit om IJsland per huurauto te verkennen, dan kun je voor een rondje langs de ringweg het beste minimaal 10 dagen plannen. Sneller kan ook, maar dan mis je een flink aantal bezienswaardigheden onderweg. Ook zal de reis misschien als gehaast overkomen, wat natuurlijk zonde is in zo'n mooi land als IJsland. Het is vrij gebruikelijk om niet meer dan 200 tot maximaal 300 kilometer op een dag te rijden. In sommige delen van IJsland heb je zoveel hoogtepunten die je kunt bezoeken, dat je - wanneer je ze allemaal wilt bezoeken - de 200 kilometer waarschijnlijk niet eens zult halen.

Rendieren langs de ringweg nr.1

Bezienswaardigheden langs de ringweg

Enkele populaire bezienswaardigheden direct langs de ringweg zijn: Vatnajökull nationaal park met daarbinnen het Skaftafell natuurpark, het Jökulsárlón ijsmeer, de fjorden rond Egilsstađir, het skigebied bij Akureyri, Myvatn met diverse attracties in de directe omgeving en diverse watervallen waaronder; Dettifoss, Skogafoss, Seljalandsfoss en Godafoss. Naast deze hoogtepunten heb je nog diverse andere toffe bezienswaardigheden om soms maar enkele kilometers rijden vanaf de ringweg.

Dichtbij het Jökulsárlón ijsmeer

Andere mooie gebieden die niet direct aan de ringweg liggen

De meeste hoogtepunten liggen grofweg in het zuiden en zuidwesten van het land, en in het noordoosten van het land. De West-Fjorden en het schiereiland Snćfellsjökull liggen niet direct langs de ringweg, maar zijn ook zeker een bezoek waard. Houd er dan wel rekening mee dat je mogelijk niet de hele ringweg langs kunt rijden, of je moet over voldoende reisdagen beschikken. Het 'interieur' van IJsland is op diverse plekken van de ringweg bereikbaar, maar de meeste bergwegen zijn alleen in bepaalde maanden van het jaar - en vaak met speciale 4x4 auto's - bereikbaar.

Gravel wegen buiten de ringweg

Ringweg en de jaargetijden

De ringweg is tijdens de wintermaanden soms minder goed begaanbaar. Wegen zijn bevroren, of er ligt een pak sneeuw op de weg. De ringweg wordt altijd zo goed als ijs- en sneeuwvrij gehouden, maar soms gaat er wel wat tijd overheen eer de wegen weer begaanbaar zijn na een nacht met flinke sneeuwval. Vooral in het uiterste oosten en noordoosten wil het nog wel eens voorkomen dat delen van de ringweg enkele dagen onbegaanbaar zijn. Let erop dat de winter in IJsland soms nog tot mei duurt, en ook in die maand kan het nog voorkomen dat wegen minder goed bereikbaar zijn.

Het regent nogal eens in IJsland

Tijdens de zomermaanden is de ringweg goed bereikbaar, ook in de wat meer afgelegen delen. Wel moet je dan rekening houden met meer toeristen op de weg. Accommodatie langs de ringweg zit om dezelfde reden soms vol. Vooraf boeken is dan wel aan te bevelen.

Video van de ringweg in IJsland

Boetes

IJsland is bekend om de hoge verkeersboetes. Via de autoverhuurder worden boetes achteraf in rekening gebracht (via creditcard van de bestuurder/huurder). Houd je goed aan de verkeersregels, een overtreding kan een flink gepeperde rekening opleveren.

Politie langs ringweg 1 in IJsland

Langs de ringweg heb je een paar flitspalen. Niet altijd zijn ze in werking, maar je kunt beter het risico om geflitst te worden niet nemen. De flitspalen vind je Keflavik en direct ten noorden en ten zuiden van Reykjavik. Ook in Reykjavik heb je een aantal flitspalen. Rijd niet te hard, en je hoeft je nergens zorgen om te maken. Naast flitspalen heb je ook zo nu en dan politieauto's langs de weg staan met een radarcontrole. Wij zijn in 12 dagen rond IJsland in totaal 2 keer een politieauto tegen gekomen. Een keer stond een auto te flitsen ter hoogte van de bekende Seljalandsfoss waterval, en een keer zagen we een politieauto op de weg naar Thingvellir nationaal park.

Kaart Ringweg nr.1 IJsland

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.