BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Osar en de zeehondenkolonie op de zandbank

Osar is de naam van de boerderij die langs de Vatnsnesvegur (weg nr. 711) op het schiereiland Vatnsnes ligt. Vatnsnes wordt ook wel de zeehondenhoofdstad van IJsland genoemd. Er zijn op het Vatnsnes schiereiland meerdere plekken waar zeehonden op de zandbanken luieren. Om de zeehonden niet teveel te verstoren, zijn flink wat locaties op het schiereiland verboden voor toeristen. Bij Osar mogen toeristen echter wel naar het strand lopen, daar liggen de zeehonden namelijk op een zandbank voor de kust (waardoor toeristen er niet bij kunnen en ze lekker kunnen luieren zonder verstoord te worden).

Prachtige Vatnsnes schiereiland

Osar is een boederij en tevens een hostel. Er zijn diverse prima kamers, twee keukens en twee douches/toiletten beschikbaar voor de gasten. Verder heb je sinds kort het gloednieuwe informatiecentrum; speciaal opgezet voor toeristen die er komen om de zeehonden te zien en om de andere attractie van Vatnsnes - de Hvítserkur - te zien.

Osar is momenteel een van de weinige plekken waar je bijna standaard zeehonden kunt zien op de zandbanken. Vanaf het guesthouse loop je in 20 minuten naar het mooie zwarte strand. Als je geluk hebt komen er diverse nieuwsgierige zeehonden naar de kust zwemmen. Ze komen echter niet naar je toe, maar blijven op een afstandje nieuwsgierig naar je kijken. Een jong kreeg op een bepaald moment duidelijk op zijn donder van zijn moeder toen hij te dichtbij kwam. Als je naar Osar gaat om zeehonden te zien, kun je het beste een verrekijker of camera met grote zoomlens meebrengen.

Zeehonden bij Osar 1 Zeehonden bij Osar 2

De Hvítserkur is een 15 meter hoge rots die uit het water steekt. De naam staat voor 'wit hemd', vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots. Volgens lokale overlevering zou Hvítserkur een trol zijn, die niet merkte dat de zon opkwam, waarna hij versteende.

Zeehonden bij Osar 3

Op diverse plekken rond het schiereiland heb je mooie uitkijkpunten. Ook kun je er leuk wandelen. Het is een walhalla voor vogelliefhebbers. Vatnsnes heeft verder niet zo heel veel te bieden.

Vogelsporen op het Vatnsnes schiereiland

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.