BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Met de bus door IJsland

Een nadeel van een huurauto is dat het een duur vervoersmiddel is en budgetreizigers zullen over het algemeen op een goedkopere wijze willen reizen. De bus is goedkoop en brengt je via de ringweg nr.1 over het hele eiland. Het fijne aan het systeem van bussen in IJsland is dat je vooraf (online) een speciale buspas kunt kopen, waarmee je verder onbeperkt met de bus kunt reizen.

Bus met mooie achtergrond

Bus of huurauto

Let erop dat het bij het complete rondje IJsland met twee of meer personen goedkoper is om een auto te huren, dan om per bus te reizen. Single reizigers zijn wel veel goedkoper uit wanneer men per bus door IJsland reist. Bussen rijden verder vooral in het hoogseizoen, en beperkt in het laagseizoen. Ook dit kan betekenen dat je genoodzaakt bent om een auto te huren.

Bus bij attractie

Populaire busmaatschappijen

Naast deze vier bekende busmaatschappijen heb je nog diverse kleine busvervoerders en tevens een flinke hoeveelheid tourbureautjes met eigen vervoer.

Bussen op het busstation

Straeto

Straeto is de grootste busmaatschappij van IJsland. Ze hebben diverse routes en je kunt het hele eiland rond. Let er wel op dat in de wintermaanden sommige routes buiten gebruik zijn. Je kunt geen bustickets online kopen (tenzij je een weg weet te banen door de IJslandse versie van de website). Wel kun je online de verschillende routes bekijken. Tickets koop je o.a. bij het busstation bij winkelcentrum Mjódd in het zuidoosten van Reykjavik.

Sterna

Sterna is een kleinere busmaatschappij. Ze rijden ook het hele eiland rond, maar alleen tussen 1 juni en 31 augustus (ze hadden in het verleden wel een winterregeling, maar deze is door Straeto overgenomen). Op sommige routes wordt ook buiten deze periode gereden. Goed punt van Sterna is dat je bustickets online kunt kopen. Nog beter is het om een buspaspoort te kopen. Dit kan online, maar ook in Reykjavik bij het kantoor bij het concertgebouw Harpa.

Een zgn Full Circle Passport kost €256 en hiermee kun je tussen 1 juni en 10 september gebruik maken van de volgende buslijnen: 12/12a, 9/9a, 62/62a en 60/60a. Met deze buslijnen ben je in staat om op je eigen gemak het hele land rond te rijden. Aangezien de bussen telkens 2 kanten op rijden, kun je zelf bepalen of je het rondje met de klok mee of tegen de klok in doet. Je kunt alleen maar 'vooruit' reizen, dus als je eenmaal een richting gekozen hebt, is dat het rondje dat je maakt.

Naast deze volledige cirkel rond IJsland kun je ook nog diverse andere soorten buspaspoorten kopen. Zo heb je de Golden Circle Passport voor €56, waarmee je langs alle hoogtepunten van dit gebied vol hoogtepunten - de Golden Circle - kunt reizen.

Voorbeelden busreizen Straeto en Sterna

  • Een voorbeeldreis met Straeto van Reykjavik naar Myvatn duurt 8 uur en 20 minuten, en je moet onderweg 2x overstappen (bij Ártún en Akureyri), maar het is in een dag te doen.
  • De voorbeeldreis met Sterna vanaf Reykjavik naar Myvatn bestaat uit 2 trajecten, waarbij je 1 overnachting hebt in Akureyri. Bus 60 vertrekt in de ochtend in Reykjavik en komt in de middag (14.25) in Akureyri aan. Dan vertrekt de volgende ochtend vroeg (8.00) bus 62 van Akureyri naar Myvatn, waar je om 10.00 aankomt.

Reykjavik Excursions

Reykjavík Excursions is ook een grote busmaatschappij. Zij bieden een flink aantal specifieke trajecten aan, die allemaal vanaf het busstation BSI in het centrum van Reykjavik vertrekken. Je koopt er ook meer dan een busticket. Een rit betekent meestal een tour naar een van de hoogtepunten. Hierdoor is dit een handige maatschappij als je tours in de buurt van Reykjavik wilt doen (bv binnen de Golden Circle). Zo hebben ze een directe lijn naar Blue Lagoon. Reykjavík Excursions heeft ook de speciale FlyBus tussen Keflavik Airport en Reykjavik rijden. Verder biedt Reykjavik Excursions ook diverse buspaspoorten aan. De Full Circle Passport kost er bijvoorbeeld €246.

FlyBus

Let erop dat een buspaspoort voordelen en nadelen heeft. Lees vooraf goed de voorwaarden door en bepaal of zo'n pas inderdaad geschikt voor je is.

Reykjavik Excursions

SBA-Norđurleid

SBA-Norđurleid is een kleine busmaatschappij met als centrale hub het stadje Akureyri in het uiterste noorden van IJsland. Je kunt vanaf Akureyri naar diverse dichtbij en tevens verderweg gelegen locaties. Wanneer je een binnenlandse vlucht naar Akureyri neemt, en vervolgens vanaf daar met het openbaar vervoer verder wilt reizen, dan kun je het beste bij het busstation op zoek naar het loket van SBA-Norđurleid. Je kunt tevens met de bus tussen Reykjavik en Akureyri reizen.

SBA-Norđurleid

SBA-Norđurleid heeft op de website ook een uitgebreid aanbod aan tours in de omgeving van Akureyri (waaronder naar Myvatn, Dettifoss en Husavik).

BSI centraal busstation Reykjavik

BSI is de naam van het centrale busstation in Reykjavik. Hier vandaan vertrekken diverse busmaatschappijen, tourbedrijven en ook de FlyBus die tussen Keflavik Airport en Reykjavik rijdt. Direct voor het busstation heb je een rij met taxi's die je direct naar je hotel kunnen brengen. Ook heb je op zo'n 50 meter lopen een bushalte waar de stadsbussen langskomen. Daar kun je makkelijk de bus naar het centrum van de stad pakken. Ook op loopafstand (zo'n 80 meter linksaf) heb je een benzinepomp waar je ook snacks kunt kopen.

BSI centraal busstation 1 BSI centraal busstation 2

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.