BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Hraunfossar en Barnafoss watervallen

In het oosten van IJsland liggen de twee prachtige watervallen Hraunfossar en Barnafoss dichtbij elkaar. Het bijzondere aan deze twee watervallen is dat ze, ondanks dat ze direct in elkaar overlopen, toch totaal verschillend zijn. Veel reizigers vinden deze twee watervallen een van de mooisten van heel IJsland (en er zijn enorm veel mooie watervallen in het land te vinden).

Op deze pagina:

 

Hraunfossar

Wat Hraunfossar zo speciaal maakt is dat het water voordat het naar beneden stroomt, onder de grond door kanalen van lava vanuit het lavaveld Hallmundarhraun loopt. Hierdoor zie je dus niet een rivier die naar beneden stort zoals bij veel andere watervallen maar in plaats daarvan lijkt het water uit het niets vanuit de wand te verschijnen.

Hraunfossar 1

Extra mooi is dat de waterval ook nog eens ruim 900 meter breed is, en je overal stroompjes water uit de zijwand ziet komen. Het water is kraakhelder en daardoor mooi blauw van kleur, dit komt omdat het water eigenlijk door het poreuse lavagesteente gefilterd wordt en het natuurlijk al schoon gletsjerwater is van de Langjökull gletsjer.

Hraunfossar 2 Hraunfossar 3 Hraunfossar 4  

Barnafoss

Barnafoss ligt zo'n 50 meter stroomopwaarts van Hraunfossar aan de rivier Hvítá. Vanaf de Langjökull gletsjer stroomt gletsjerwater richting de oostkust. Bij Barnafoss gaat al het water door een versmalling, dat een prachtig kolkende waterval vormt. Omdat het water zo'n prachtig blauwe kleur heeft, lijkt het wel op een wildwaterbaan bij een pretpark.

Barnafoss 1

Vanaf de grote parkeerplaats bij Hraunfossar loop je in 5 minuten naar Barnafoss. Je kunt hierbij ook de rivier via een loopbrug oversteken zodat je vanaf meerdere plekken van het uitzicht op de prachtige waterval kunt genieten. Ook kun je hier leuk wandelen over prachtige plateaus van touwlava.

Barnafoss 2

Je hebt bij Hraunfossar en bij Barnafoss diverse uitkijkplatformen voor het beste zicht op de beide watervallen. Bij de parkeerplaats heb je tevens een informatiebalie en openbare toiletten (gratis, maar een kleine donatie wordt op prijs gesteld). De attractie ligt net op de grens met wat dagjesmensen vanuit Reykjavik zullen bezoeken, waardoor het er vaak net weer wat rustiger is dan bij de attracties binnen de Golden Circle. Als je een rondreis langs de ringweg nr. 1 doet, moet je een bezoek aan deze twee schitterende watervallen zeker niet overslaan.

Barnafoss 3 Barnafoss 4  

Tips

  • In de nabije omgeving heb je de prachtige Vidgelmir grot die je onder begeleiding van een gids kunt bezoeken. Vidgelmir is de grootste lavagrot van IJsland. Het startpunt van de Vidgelmir-tour is bij de Fljotstunga boerderij die langs de 518 ligt. De korte tour van 2500kr per persoon vindt 4x per dag plaats. Op de website kun je ook het telefoonnummer vinden, zodat je eventueel vooraf kunt bellen om te bevestigen dat je langskomt.
  • Op weg naar de watervallen kom je nog langs twee andere bezienswaardigheden; Deildartunguhver (grootste heetwaterbron van IJsland) en de woning van Snorri Sturluson in Reykholt (een van de belangrijkste personen uit de IJslandse geschiedenis).
 

Video impressie

 

Accommodatie in de omgeving

Er zijn in het hele gebied dat langs weg nr. 50 ligt maar een paar plekjes te vinden voor een overnachting. Zo heb je er het leuke Fljótstunga Traveller's Farm, het Guesthouse Steindórsstadir, het Geirshlid Guesthouse, Hótel Bifröst en het Hraunsnef Country Hotel. Een vrij luxe hotel dichtbij de watervallen is het Fosshotel Reykholt.

De meeste accommodatie is te vinden in de dorpen Borgarnes op zo'n 45 minuten rijden (hotelaanbod Borgarnes) en Arkanes op zo'n 80 minuten rijden (hotelaanbod Arkanes).

 

Vervoer

De beide watervallen zijn goed met eigen vervoer vanaf de ringweg nr. 1 bereikbaar. Vanaf het noorden en vanaf het zuiden neem je in beide gevallen afslag 50. Weg nr. 50 loopt namelijk in een halve cirkel, en de watervallen liggen uiteindelijk in het verlengde van deze weg. Op een bepaald moment neem je de afslag 518 richting het dorp Reykholt. Vanaf daar is het nog een kwartiertje rijden. De complete weg verkeert in prima staat.

Vanaf Reykjavik is het ongeveer 125 kilometer naar de watervallen. Deze afstand kun je in ongeveer 2 uur afleggen.

Er worden vanaf Reykjavik ook diverse dagtours naar de watervallen aangeboden; meestal in combinatie met diverse andere stops in de omgeving. Bezoek een van de kleine reisbureautjes in de hoofdstad voor meer informatie.

 

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.