BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Gullfoss waterval

Gullfoss is misschien wel de meest populaire waterval van IJsland. Dit komt deels omdat het binnen de gouden cirkel ligt; de regio waarbinnen veel mooie attracties liggen die allemaal erg goed en laagdrempelig bereikbaar zijn. Jaarlijks bezoeken vele tienduizenden reizigers de prachtige waterval.

Gullfoss waterval in IJsland 1 Gullfoss waterval in IJsland 2

Gullfoss is een mooie waterval die uit meerdere niveaus bestaat. Eerst heb je een cascade van kleine watervallen. Vervolgens valt al het water ruim 11 meter naar beneden en vlak daarna valt het nog eens zo'n 20 meter in een diepe kloof. Vanaf de kant van waar je komt aanlopen, lijkt het water onder de grond te verdwijnen. Als je bij het lager gelegen uitkijkplatform staat, zie je dat het water door de diepe kloof blijft lopen, tot het in de verte uit het zicht verdwijnt.

Gullfoss waterval in IJsland 3 Gullfoss waterval in IJsland 4

Je kunt de waterval ook vanaf een hoger gelegen punt bekijken. Je loopt hiervoor vanaf de parkeerplaats (de hoger gelegen parkeerplaats) via het pad dat bovenlangs gaat naar het uitkijkplatform. Als je de waterval met een bus bezoekt, moet je eerst de trap op om vervolgens het pad naar het uitkijkpunt af te lopen. Op diverse plekken kun je van een fantastisch uitzicht genieten. Bij de parkeerplaats heb je een winkel, restaurant en toiletten.

Gullfoss waterval in IJsland 5 Gullfoss waterval in IJsland 6

Tips

  • Bezoek Gullfoss 's avonds laat (in de zomermaanden is het dan nog licht buiten) en je zult helemaal alleen bij de waterval rondlopen.
  • Maak je graag mooie foto's? Grijp elke kans aan om de waterval bij mooi weer te bezoeken. Wij twijfelden bij aankomst (toen het prachtig weer was) om de waterval direct te bezoeken. Uiteindelijk bewaarden we het bezoek voor later, en toen bleek het die dag druilerig en regenachtig.
  • Boven zie je allemaal stapeltjes met stenen. Dit brengt volgens lokaal IJslands gebruik geluk. Leg dus een steen bovenop de stapel die er al ligt.

Hotels in de omgeving van Gullfoss

Er zijn niet zo heel veel hotels in de directe omgeving van Gullfoss. Het Gullfoss Hotel ligt pal tegenover de prachtige Gullfoss waterval , en op zo'n 10 minuten rijden vanaf de geisers bij Haukadalur. Hier heb je het Hotel Geysir.

Vervoer

Het is erg makkelijk om met een huurauto naar Gullfoss te rijden. Vanaf Reykjavik gaan er twee wegen naar de regio waar de attractie ligt. Beide routes starten met een stuk over de ringweg 1. Je kunt eerst een stuk over de ringweg 1 naar het noorden rijden, en vervolgens afslag 36 Thingvellir nemen. Dit is een prachtige weg waarbij je langs het mooie Thingvellir meer rijdt. Je rijdt o.a. over weg 36, 365, 37 en 35. Eenmaal op weg 35 zie je vanzelf de bordjes richting Gullfoss.

Een alternatief is door eerst over de ringweg 1 naar Selfoss ten zuidoosten van Reykjavik te rijden. Vanaf dit stadje ga je weg 35 op die je vervolgens helemaal uitrijdt. Onderweg kun je eventueel nog het kratermeer Kerid bezoeken (met bordjes aangegeven). Door wederom de bordjes te volgen kun je de waterval niet missen. Onderweg kom je dan nog langs de geisers bij Haukadalur (o.a. met de populaire Geysir en Strokkur). Bij beide routes rijdt je trouwens over een prima wegdek.

Beschik je niet over eigen vervoer dan kun je altijd een dagtour vanuit Reykjavik overwegen. In de stad heb je diverse tourbureautjes die de zgn. Golden Circle tours aanbieden. Hierbij ga je in een volle dag langs alle hoogtepunten van de regio rondom Reykjavik en bezoek je onder andere Thingvellir, Geysir, Gullfoss, Kerid, Selfoss en soms zelfs Blue Lagoon.

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.