BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Falljökull gletsjerwandeling

Op deze pagina:

 

Algemene informatie over de Falljökull gletsjerwandeling

In IJsland heb je diverse gletsjers, vaak met uitlopers waar je als toerist erg dichtbij kunt komen. Je kunt op meerdere plekken in IJsland een heuse gletsjerwandeling doen. Hierbij loop je dan op zo'n enorm brok ijs; een fantastische ervaring. Zo'n wandeling gaat onder begeleiding van een ervaren gids. Je hebt diverse tourbureautjes die de wandeling aanbieden, vaak in verschillende soorten en maten.

Enorme Falljökull ijsmassa

De Falljokul gletsjer ligt in het natuurgebied Skaftafell, binnen het Vatnajökull national park, en is een vertakking van de enorme Vatnajökull gletsjer; de grootste gletsjer van IJsland en van Europa. Bij het Vatnajokull park HQ heb je twee bedrijfjes naast elkaar; Mountain Guides en Glacier Guides. Hier kun je overdag terecht om een gletsjerwandeling te boeken. Let erop dat dit bij Falljokull niet het gehele jaar mogelijk is, meestal kun je hier wandelen tussen mei en september (check de websites van beide aanbieders voor de exacte startdatum). Er zijn andere gletsjers - zoals de Sólheimajökull - waar je wel het hele jaar door terecht kunt.

Groepje doet een gletsjerwandeling Pikhouweel bij gletsjerwandeling

De standaard gletsjertocht duur zo'n 2,5/3 uur. Je loopt dan een stuk over het lager gelegen deel van de gletsjer. Bij de langere tochten ga je ook verder de gletsjer op. De tourbureautjes bieden naast de standaard wandelingen ook ijsklimmen aan, waarbij je op de gletsjer ook een stuk zult klimmen.

Schitterende Falljökull gletsjertong

De Falljokull is een prachtige gletsjer. Omdat het buiten de toeristische zone ligt (Sólheimajökull ligt daar wel binnen) is het er bijna altijd rustig. Je doet de hike met kleine groepjes, en elke gids heeft maar een maximaal aantal mensen mee.

Kleine groepjes bij gletsjerwandeling Helder gletsjerwater

De hike ziet er als volgt uit. Als je de ochtendwandeling doet vertrek je rond 9.30 bij Vatnajokull park HQ met een 4x4 naar de voet van de gletsjer. Je krijgt dan je uitrusting en hiermee loop je in ongeveer 30 minuten naar de ijsmassa. In de tussentijd heeft de gids al van alles en nog wat verteld over de wandeling, over gletsjers, over IJsland en over zijn persoonlijke leven in IJsland. Eenmaal bij de ijsmassa aangekomen krijg je een uitleg hoe je de stijgijzers (speciaal frame met pinnen zodat je stevig op het ijs staat) aantrekt, en hoe je met de pikhouweel omgaat. Als de spikes eenmaal aanzitten, loop je eerst een kort stukje over een vlak stuk ijs. Als alles goed zit ga je op weg naar een hoger gelegen deel van de gletsjer.

Spikes gletsjerwandeling Uitzicht op gletsjer

Wij deden de gletjserhike bij Glacier Guides. We kozen de Glacier Wonder Tour, een korte tour van 3 uur. We hadden een erg leuke gids die veel leuke dingen wist te vertellen (hij studeerde geofysica in Reykjavik). We hadden ook geluk met het weer; het was een stralende dag. Toch kwam de thermolaag goed van pas; het was toch wel vrij koud op de gletsjer. Onderweg zagen we een grot, en dronken we heerlijk vers water uit een stroompje. We werden om 9.30 in de ochtend opgehaald bij ons guesthouse (Svinafell) en werden hier om 12.30 weer afgezet. We betaalden 7.000kr per persoon (ongeveer €45), en betaalden dit vooraf via de website. Het was het bedrag meer dan waard.

Glacier Wonder gids  

Video impressie

 

Tips

  • Een thermolaag komt zeker goed van pas; het is vrij koud op de ijsmassa. Het kan ook geen kwaad om goede, stevige wandelschoenen te dragen. Ook zijn handschoenen en een sjaal erg prettig. Als het weer meezit kan het zijn dat het daar net te warm voor is. Heb je echter pech dan zul je achteraf blij zijn dat je die warme kleding bij je had. Meer over het klimaat van IJsland.
  • Het is leuk om een leeg flesje water mee te nemen zodat je deze onderweg kunt vullen met het lekkerste water dat je ooit gedronken hebt.
  • Vergeet de gids niet een paar keer een foto te laten maken. Het is natuurlijk fantastisch als je uiteindelijk nog een paar mooie foto's als aandenken hebt.
  • Als je in Reykjavik verblijft, kun je het beste naar de Sólheimajökull gletsjer. De eerder genoemde tourbureautjes bieden ook gletsjerhikes bij deze mooie gletsjer aan.
  • Een klein rugzakje is best handig. Hier kun je dan wat warme kleding in kwijt. Vergeet ook je zonnebril niet, want het ijs reflecteert flink bij mooi weer.
 

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.