BBI Travel IJsland

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met TUI op vakantie naar IJsland
IJsland samen met een local verkennen
Ontdek IJsland met Riksja

Dettifoss en Selfoss watervallen

Op deze pagina:

 

Dettifoss

Dettifoss is een enorme waterval in het noordoosten van IJsland. De waterval is een van de sterkste watervallen van Europa. De waterval is 45 meter hoog en 100 meter breed. Vanaf grote afstand hoor je het water al donderen.

Dettifoss waterval 1 Dettifoss waterval 2 Dettifoss waterval 3  

Selfoss

Selfoss is ook een prachtige waterval. Selfoss ligt iets voor Dettifoss, en is 10 meter hoog en ook weer zo'n 100 meter breed. Als je naar Dettifoss loopt; heb je op een bepaald moment een afslag rechtsaf. Na zo'n 150 meter kom je bij het uitkijkpunt met prachtig zicht op Selfoss.

Selfoss waterval 1 Selfoss waterval 2 Selfoss waterval 3  

Hafragilsfoss

Voorbij Dettifoss heb je nog de kleinere waterval Hafragilsfoss. Als je aan de westzijde van Dettifoss richting Hafragilsfoss loopt, zie je aan de oostzijde een door het water blootgelegde lavagang.

 

Vatnajökull-gletsjer

Het water van de watervallen komt allemaal van de Vatnajökull-gletsjer. Deze enorme gletsjer ligt binnen het Vatnajökull nationaal park, het 2e grootste nationale park van Europa.

 

Video impressie

 

Wegen naar de watervallen

Er zijn twee wegen die naar de waterval leiden, weg 862 en 864. Voorheen was de weg ten oosten de beste weg om Dettifoss te bereiken. Sinds weg 862 aan de westzijde gerenoveerd is, kun je beter via deze zijde de waterval bezoeken. Vanaf de ringweg 1 tussen Myvatn en Egilsstadir is weg 862 de beste weg (geasfalteerd). Weg 864 is een gravelweg (voorheen een f-weg). De meeste toeristen vind je altijd aan de westzijde van de watervallen.

Parkeerplaats Dettifoss en Selfoss

Bij de parkeerplaats (weg 862) heb je toiletten en een paar informatieborden. Vanaf daar is het ongeveer 500 meter lopen naar Dettifoss en 600 meter naar Selfoss.

Informatiebord Dettifoss en Selfoss

Het pad vanaf de parkeerplaats naar de twee watervallen is in de winter volledig besneeuwd. Soms kan er zelfs in mei nog een flink pak sneeuw liggen. De weg naar de waterval (862) is dan ook ontoegankelijk en wordt pas vrijgegeven nadat sneeuwschuivers de weg van sneeuw hebben vrijgemaakt. Toen wij er waren was de weg net 1 dag open. Dettifoss hing nog half in de sneeuw en het pad er naartoe was volledig verdwenen onder ruim een meter sneeuw. In de zomermaanden kun je uitgebreid wandelen in het hele gebied.

Sneeuw bij Dettifoss  

Tips

  • In sommige periodes mag je niet buiten de omheining komen. Het is dan niet overal even veilig en is dan gevaar voor gladheid.
  • Weg 864 aan de oostzijde van de beide watervallen Dettifoss en Selfoss is een weg die je alleen met 4x4 kunt berijden. Weg 862 aan de overkant van de rivier is recent compleet vernieuwd.
  • Ga buiten de zomermaanden juni, juli en augustus altijd vooraf na wat de weer- en wegomstandigheden bij Dettifoss en Selfoss zijn. Vooral in de lente en herfst kan de toegankelijkheid per dag verschillen.
Fotografen bij Dettifoss  

Vervoer naar Dettifoss en Selfoss

Als je een huurauto hebt, kun je via weg 862 makkelijk zelf naar de watervallen rijden, mits het weer meezit. De watervallen liggen op ongeveer 45 minuten rijden vanaf het Myvatn meer en het stadje reykjahlid.

Als je bij het Myvatn meer verblijft kun je een dagtocht boeken die onder andere Dettifoss en Selfoss bezoekt. Dit is tevens mogelijk vanaf de stad Akureyri.

Er gaat geen openbaar vervoer naar Dettifoss.

 

Kaart

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Sawadee Reizen en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.