China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Op deze pagina:

 

Visum China

Nederlandse reizigers dienen over een geldig visum te beschikken, wanneer ze naar China reizen. Een single-entry visum met geldigheid van 30 dagen kost €126,55 per persoon (prijspijl 2017). Maak je gebruik van een visumdienst (tussenpersoon) dan kan er nog een klein bedrag aan administratiekosten bijkomen.

De belangrijkste vereiste bij het aanvragen van het visum voor China, is dat je paspoort (reisdocument) op de dag van vertrek uit China nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn (eigenlijk is de eis 6 maanden op de dag van de visumaanvraag, maar aangezien je het visum binnen 3 maanden na afgifte mag gebruiken, wordt dat dus wel heel krap en wij nemen wat dit soort zaken betreft liever geen onnodige risico's).

Vanzelfsprekend dien je over een vooraf aangevraagd visum te beschikken. Dit kan op drie manieren geregeld worden:

 1. Door langs te gaan bij het officiële Chinese Visa Application Service Center (CVASC).
 2. Door het via de post bij het CVASC aan te vragen (let op: hiervoor moet je je paspoort via aangetekende post versturen, met bijkomende risico's!).
 3. Door het China-visum geheel digitaal aan te vragen waarbij je niet meer zelf langs hoeft bij het CVASC en waarbij je ook niet meer je paspoort per post hoeft te versturen (met stip de meest veilige en makkelijke manier en deze optie heeft dan ook onze voorkeur!).
 

Optie 1: Langs bij het CVASC

Het visum kun je aanvragen bij het CVASC in Nederland; de officiële instantie die namens China de visumaanvragen verwerkt. Dit doe je door eerst op de website van het CVASC alle benodigde stappen door te lopen. Hier kies je ook meteen voor de manier van afhandelen, namelijk of je zelf langskomt bij het CVASC of dat alles via aangetekende post verloopt. Een visum naar China is 30 dagen geldig en dient binnen 3 maanden na afgifte worden gebruikt. Je kunt een visum vanaf 3 maanden voor vertrek aanvragen. De kosten voor een single entry visum bedragen €126,55 (prijspijl: 2017) als je het via het CVASC laat lopen. Naast de directe route kun je de aanvraagprocedure ook door één van de visumdiensten af laten handelen. Vaak komt er dan nog een klein extra bedrag voor de afhandelingskosten bij.

Wanneer je het visum via het CVASC aanvraagt, moet je online enkele formulieren invullen. De procedure voor het aanvragen van het visum bestaat uit de volgende stappen:

 1. Je start de aanvraag door bij 'How to get a Visa' bij het kopje 'Step By Step Guidance' op de link 'Start Here' te klikken. Er wordt dan een uitleg over de aanvraagprocedure getoond.
 2. Vul het Online Application Form in of download het formulier om het uit te printen (.pdf).
 3. Beschrijf alles zo gedetailleerd mogelijk, voeg in het geval van de geprinte versie eigen aanvullende bladen toe (want er is weinig ruimte op het document).
 4. Een pasfoto (48mm x 33mm) is nodig bij de aanvraag.
 5. Een geldig paspoort is nodig bij de aanvraag.
 6. Wanneer je het visum zelf bij het CVASC ophaalt, moet je de visumkosten ter plekke bij afhalen betalen. Wanneer je het visum via de post aanvraagt, dien je voor het terugzenden van het visum en je paspoort te betalen.
 7. Je ontvangt het visum binnen enkele dagen na de aanvraag.

Het CVASC is geopend van maandag tot en met vrijdag (gesloten op zaterdag, zondag en op feestdagen). Het indienen van visumaanvragen kan tussen 9.00 en 15.00, betalen en afhalen tussen 9.00 en 16.00.

 

Optie 2: Paspoort opsturen

Tijdens de aanvraagprocedure op de CVASC website heb je de keuze om het paspoort (en de andere vereiste documenten) zelf langs te brengen, of om het geheel via aangetekende post naar de CVASC te versturen, zodat je er niet helemaal voor naar Den Haag voor hoeft af te reizen. Hoewel deze manier bijna altijd goed gaat, neem je toch een klein risico. Mocht er om wat voor onverklaarbare reden toch iets misgaan, ben vaak enkele weken verder eer je een nieuw paspoort hebt.

Aangetekend verzenden betekent verder alleen maar dat de ontvanger ervoor moet tekenen bij ontvangst, niet dat de inhoud van het poststuk verzekerd is (hoewel je dit wel bij sommige vervoerders los kunt regelen). Let er verder op dat het vervoersbedrijf (zoals bv PostNL) geen aansprakelijkheid accepteert wanneer het kwijtgeraakte paspoort niet wordt teruggevonden (ondanks de track & trace mogelijkheid kan dit gebeuren). Hoewel de kans dat het misgaat zo goed als uitgesloten is, wil je niet vlak voor je reis naar China met dit soort pech te maken hebben.

Het CVASC biedt drie varianten bij het zelf brengen van de gegevens of het via de post versturen van de gegevens: 1) zelf langsbrengen en zelf ophalen, 2) zelf langsbrengen en via post aangetekend laten terugsturen en 3) alles via de post regelen (versturen en ontvangen).

 

Optie 3: Geheel digitaal aanvragen

Inmiddels is het ook mogelijk om het visum voor China geheel digitaal aan te vragen. Via bovenstaande opties vraag je het visum al grotendeels online aan, maar bij deze 3e manier verloopt volledig online; zonder het opsturen van je paspoort (vaak gezien als het grootste struikelblok en een zeer grote reden dat men er vaak zelf voor naar Den Haag ging). Alle gegevens kunnen digitaal worden aangeleverd.

Er zijn wel wat regels gebonden aan deze manier van het aanvragen van het China-visum. Zo moet je met minimaal twee personen tegelijk het land binnenkomen en verlaten. Verder moet je vooraf een kopie van je paspoort (let op de geldigheidseis van je paspoort), een kopie van de internationale en lokale vluchten en bewijs van je hotelreserveringen gedurende je gehele verblijf aanleveren. Je mag op basis van dit e-visum maximaal 22 dagen in China verblijven, perfect dus voor een 3-weekse rondreis. Het visum is daarnaast slechts geldig voor één inreis (single entry) en het gaat alleen om het toeristenvisum. Ga je op zakenreis, of wil je langer dan 3 weken naar China, of wil je tijdens je reis meerdere keren het land in- en uitreizen, dan valt deze optie dus af.

Een populaire visumdienst die deze volledig digitale methode aanbiedt is E-visums.nl. Ze regelen ook de visumaanvragen van diverse grote Nederlandse reisorganisaties en krijgen zeer goede beoordelingen. Zo'n twee weken voor vertrek ontvang je een digitale kopie van het visum samen met het track & trace nummber van het officiele visum. Enkele dagen later wordt het officiele visum via de post bezorgd.

 

Visum voor 60 dagen, 90 dagen of een multi entry visum

In bepaalde uitzonderingen wordt een visum van 60 of 90 dagen verstrekt. Dit dien je vooraf aan te vragen bij het CVASC. De aanvraag wordt persoonlijk behandeld en je dient je zaak sterk te maken door zaken als kopieën van vliegtickets (in- en uitreisdatum), accommodatie tijdens het volledige verblijf en een realistisch reisplan op te leveren. Afgifte is niet gegarandeerd, als je onvoldoende kunt aantonen wat je er precies allemaal gaat doen kun je het wel vergeten.

Multy entry visa worden normaal gesproken alleen aan zakenreizigers afgegeven. Ook hier geldt dat je aanvraag persoonlijk behandeld wordt. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je reis door China. Wanneer je bijvoorbeeld de speciale regio's Hongkong of Macau bezoekt, doe dit dan helemaal aan het begin of aan het einde van je reis, zodat je maar 1 keer China in hoeft. Reizigers die naar Hongkong of Macau reizen krijgen bij aankomst een toeristenvisum. Wanneer je echter vanaf deze bestemmingen naar China reist, dan dien je over een Chinees visum te beschikken. Je kunt eventueel het visum in Hongkong aanvragen, maar houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.

 

Reis geboekt bij reisorganisatie, wat nu?

In sommige gevallen wordt het regelwerk afgehandeld door de reisorganisatie waar je geboekt hebt (ga voorafgaand aan de boeking na of er van je verwacht wordt dat je dit zelf regelt, of dat zij het voor je afhandelen). Zij zullen namens jou de juiste gegevens aanleveren (zoals het reisplan, hotelovernachtingen en een kopie van het vliegticket). Zelf moet je dan je paspoort aangetekend opsturen naar de reisorganisatie, zodat het geheel aan benodigde gegevens bij het CVASC kan worden ingeleverd (of, afhankelijk van de reisorganisatie, eerst langsbrengen bij de organisatie, waarna zij het aangetekend naar het CVASC versturen). Let erop dat reisorganisaties geen aansprakelijkheid accepteren bij het aangetekend verzenden van je paspoort. Om die reden raden we dan ook aan het visum vooraf online aan te vragen.

 

Op- en aanmerkingen

 • Wanneer je met vakantie gaat naar China kun je op het verplicht in te vullen formulier het beste een neutraal beroep melden (schrijvers, bloggers, website makers en journalisten worden nog wel eens een visum geweigerd of je moet op gesprek komen).
 • Mocht je paspoort op korte termijn verlopen, zorg er dan voor dat je het nieuwe paspoort al hebt voordat je met de visumaanvraag start.
 • Ook wanneer je over land naar China reist (bv met de Transsiberië Express, de Transmongolië Express of met de trein vanuit Vietnam), dien je over een geldig visum te beschikken.
 • Met alleen een enkele vliegreis krijg je geen visum. Je moet je vliegtickets (kopie) tijdens de aanvraagprocedure kunnen overleggen. Indien China één van de bestemmingen is tijdens een lange reis, dan moet je een uitgaand vliegticket kunnen overleggen (kopie). Let erop dat je bij het inchecken nogmaals moet aantonen dat je het land ook weer verlaat, anders mag je alsnog het vliegtuig niet in.
 • Het paspoort moet minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten.
 • Wanneer je over een geldig reisdocument beschikt en d.m.v. je vliegtickets kunt aantonen dat je via één van de grote Chinese luchthavens naar je eindbestemming vliegt; dan mag je zonder visum maximaal 72 in China verblijven (op een transit visa exemption).
 • Macao en Hongkong hebben hun eigen visumvereisten.
 • Freelancers, zzp'ers en eigenaren van een eenmanszaak dienen een geldig uittreksel van de KvK bij te voegen.
 • Wanneer je het visum in een ander land dan je geboorteland aanvraagt, dien je het extra formulier Form V.2011B in te vullen.
 • Wanneer je op het moment van de visumaanvraag (tijdelijk) werkloos bent, dien je door middel van een bankafschrift aan te tonen dat je minimaal €500 op je bankrekening hebt staan.
 • De Chinese Ambassade in Nederland neemt geen visumaanvragen aan, alles wordt door het CVASC afgehandeld. Het zelf langsrijden of het opsturen van paspoort behoort gelukkig tot het verleden, vraag nu geheel digitaal je visum voor china aan.
 • Ondanks de strenge visumeisen is het goed mogelijk om in China te backpacken. Je zult bij de aanvraag wel moeten aantonen in welke hostels je verblijft. De meeste hotelsites (bv het populaire Booking.com) hebben echter een kosteloze annuleringsregeling. Je kunt dus altijd nog vlak voor vertrek wijzigingen aanbrengen, of volledig op de bonnefooi in China rondreizen. Wel dien je de annuleringen pas na verstrekking van het visum uit te voeren, het CVASC doet namelijk streekproefsgewijze controles op juistheid van de aanvraaggegevens. Verder is het van belang dat je bij het inreizen nog steeds je reisplan (inclusief hotelreserveringen) kunt overleggen.
 • Sinds enige tijd is het mogelijk om het visum volledig online aan te vragen. Dit was in het verleden niet mogelijk en toen moest je nog langs in Den Haag, of je paspoort via de post versturen (met alle risico's van dien). Nu gaat het allemaal veel makkelijker en veiliger, gewoon d.m.v. een kopie van het paspoort waarbij alles digitaal kan worden aangeleverd. Een visum voor China vraag je makkelijk aan via E-visums.nl

Disclaimer: Wij hebben onze uiterste best gedaan om alle informatie gerelateerd aan het verkrijgen van een geldig visum voor China inzichtelijk te maken. De visumvereisten en daarmee samenhangende kosten kunnen echter veranderen en wij zijn niet aansprakelijk voor afwijkingen. Wel doen wij ons best deze informatie altijd zo actueel mogelijk te houden. Het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om met een geldig visum naar China af te reizen.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.