China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Vervoer in en rond Beijing

Op deze pagina:

 

Metro

Yikatong openbaar vervoer pasDe meest gebruikelijke manier om door Beijing te reizen is per metro. Er zijn in totaal 14 lijnen die zo'n beetje alle uithoeken van de stad binnen bereik maken. Omdat het huidige aantal lijnen het aantal reizigers niet aankan zijn er diverse nieuwe lijnen in aanbouw. Voor toeristen zal reizen met de metro prettig zijn buiten de spitsuren en verschrikkelijk in de periode dat alle lokale inwoners van Beijing van of naar het werk reizen. De metro werkt verder erg makkelijk, er wordt een vaste prijs van 2 Yuan in rekening gebracht voor een rit ongeacht hoe ver je reist en hoe vaak je overstapt. Verblijf je langer in Beijing dan is het wellicht interessant om de Yikatong te kopen (een opwaardeerkaart voor in het openbaar vervoer). De kaart koop je vanaf 10 Yuan met een eenmalige borg van 20 Yuan. Je kunt hiermee in de metro rijden en ook in de lokale bussen (vergelijkbaar met de OV Chipkaart).

Bekijk hieronder de kaart van de metro van Beijing.

Map van Beijing Metro  

Taxi

Taxi in Beijing

Een andere manier om door de stad te reizen is per taxi. Dit is echter wel duurder dan de metro en verder kan het wel eens voorkomen dat er op bepaalde momenten moeizaam een beschikbare taxi te vinden is (vooral wanneer je wat meer buiten het centrum reist). Je kunt een taxi ook voor de hele dag huren om zo de hoogtepunten te bezoeken. Prijzen variëren tussen 400 en 600 Yuan voor een dag van ongeveer 8 uur. Houd er wel rekening mee dat het centrum dagelijks vast staat vanwege files.

 

Bus

Bus in Beijing

De lokale bussen zijn alleen de moeite waard wanneer je de Chinese taal beheerst. Bustijden en bestemmingen staan vaak niet op de bus of op informatieborden vermeld, waardoor het voor toeristen vaak erg moeilijk is om te bepalen welke bus je moet nemen. Het grote voordeel is daarentegen wel dat een busrit vaak maar een paar Yuan kost, wat het de goedkoopste manier van reizen in Beijing maakt.

 

Privé vervoer

Reizigers die een georganiseerde reis hebben geboekt (al dan niet vanuit Nederland) beschikken meestal over privé vervoer. Vaak bezoek je de hoogtepunten dan met een vaste gids en chauffeur.

 

Fiets

Fiets verhuur in Beijing

In het verleden stond Beijing bekend als de stad van de miljoenen fietsen. Nog steeds zie je veel mensen op de fiets in de stad, maar die aantallen nemen dagelijks flink af vanwege de flinke welvaartsstijging (waardoor men upgrade naar brommers of auto's). De stad is in ieder geval nog steeds perfect (althans, delen ervan) om per fiets te verkennen, er zijn brede wegen en de stad zelf is plat en daardoor prima om doorheen te fietsen.

Er zijn diverse plekken waar je een fiets kunt huren. Er zijn speciale fietsverhuurders, maar je kunt vaak terecht bij je hotel of guesthouse. Je kunt ook terecht bij een van de vele openbare fiets verhuur services, waar je een klein bedrag betaalt voor de fiets en de fiets vervolgens op diverse plekken in de stad weer kunt inleveren (in speciale en duidelijk herkenbare fietsenrekken). Er is ook een georganiseerde fietstocht die je langs diverse hoogtepunten brengt. Bike Beijing organiseert tours van een halve dag, een hele dag en zelfs meerdaagse tours in en rond Beijing. Prijzen van een halve dagtour beginnen bij $30.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.