China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Trein reizen in China

Chinezen reizen zelf het meest met de trein. Het is namelijk snel, veilig en goedkoop. Zo goed als heel het land is per trein bereikbaar. Tussen diverse miljoenensteden rijden hypermoderne CRH 'bullet trains' (vergelijkbaar met de TGV/Thalys). Bij treinreizen in China moet je niet aan treinen denken die vol zitten met levende dieren en dozen voedsel. Alleen in de laagste klassen van de oudere (trage) treinen kan het nog wel eens een rommeltje zijn.

Wist je dat je makkelijk en voordelig vooraf online je treintickets door China kunt bestellen? China Highlights is een populair lokaal reisbureau dat treintickets van zo'n beetje elke bestemming in China kan verzorgen. Je boekt online, en enkele dagen voor de vertrekdatum liggen de treinkaartjes voor je klaar (vaak bij de lobby van het hotel). Lees hier meer over het online bestellen van treintickets bij China's grootste reisorganisatie China Highlights.

Het grote voordeel van de trein boven vliegen is dat je bij het nemen van de snelle nachttrein een overnachting bespaart. Zorg er wel altijd voor dat je minimaal een hard sleeper reserveert (een wagon met bedden twee- of driehoog gestapeld). Een soft sleeper is nog beter (4 bedden in een coupé). Sommige treinen hebben een VIP klasse of een deluxe soft sleeper, maar tickets hiervoor zijn meestal snel uitverkocht een vaak aanzienlijk duurder.

Bij treinritten van een paar uur kun je ook een soft seat (gewone stoel) nemen. De bullet trein tussen Beijing en Shanghai doet er net geen 5 uur over en kun je ook prima als dagtrein nemen (het is een zeer luxe trein).

Op deze pagina:

 

Treintickets

Treintickets zijn over het algemeen vanaf 20 dagen voor vertrek verkrijgbaar (op het station 2 dagen later dus 18 dagen voor vertrek beschikbaar). Wanneer je in Nederland een reis door China (met vervoer per trein) hebt geboekt, dan regelt het reisbureau de aankoop van de treintickets. Zij zorgen er dan voor dat hun lokale contacten voor de afhandeling zorgen. Het reisbureau regelt ook dat je gids/chauffeur de treintickets enkele dagen voorafgaand aan de treinreis zal ontvangen. In andere gevallen regelt het reisbureau een drop bij het hotel waar je verblijft. Dit is in alle gevallen pas enkele dagen voorafgaand aan vertrek, en altijd in het hotel in de stad (of het dorp) van vertrek. Buitenlandse reizigers moeten altijd hun paspoort tonen wanneer ze treintickets kopen, je kunt dus niet meer bij de ticketmachines terecht.

Er zijn in China diverse Engelstalige reisorganisaties waar je treintickets kunt reserveren. Vooral China Highlights wordt vaak gebruikt om vooraf treintickets te reserveren (dit is de grootste Chinese reisorganisatie).

Vanuit Nederland is het mogelijk om bij TreinkaartjesChina.nl treinkaartjes te kopen. Het is niet mogelijk om direct bij de Chinese Spoorwegen treinkaarten te kopen (wel kun je het bij de eerder genoemde Chinese reisorganisaties regele). Chinezen zelf kunnen wel online treintickets bestellen, mits ze over een lokale bankrekening beschikken. Let op; bij de eerder genoemde Chinese reisbureaus neem je een optie op een ticket, bevestiging krijg je pas enkele dagen vooraf wanneer het ze gelukt is het ticket voor je te kopen.

 

Treinstations

De meeste treinstations in China zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Wel is het soms even wennen om er je weg in te vinden, aangezien bijna alles in het Chinees is aangegeven en er ook alleen in de Chinese taal wordt omgeroepen. Ook bij de ticketbalies komt het maar zelden voor dat men er goed Engels spreekt. Als je eenmaal je treinticket hebt kun je aan de hand van de treinnummers en vertrektijden zien op welk perron je moet zijn.

Omdat er slecht Engels gesproken wordt op de meeste treinstations kun je het beste alle treininformatie vooraf opschrijven. Indien mogelijk laat je dit bij je hotel doen. Wij boeken zelf altijd treintickets online via de lokale reisbureaus om het lange wachten op het station (enkele dagen voor vertrek) te vermijden. Houd er verder rekening mee dat treintickets op populaire trajecten vaak uitverkocht zijn rond feestdagen en belangrijke vakantieperiodes.

 

Aan boord van de trein

Aan boord van de trein heb je basic faciliteiten. Er is een kraan met heet water waarmee je zelf thee kunt zetten of een soepje kunt maken. Toiletten zijn vrij basic, maar beter dan de gemiddelde toilet die je elders in het land tegen zou komen (neem wel je eigen toiletpapier mee!). In de luxe treinen (CRH) zijn de toiletten modern en schoon. Bij de nachttreinen neemt de conducteur je tickets mee zodat hij zeker weet dat je er bij het juiste station uit gaat (en niet doorslaapt). Hij zal je tijdig waarschuwen.

Je hebt in elke trein een restaurantwagon waar je een maaltijd kunt nuttigen. Verder lopen er verkopers door de trein waar je simpele snacks, koffie en drankjes kunt kopen. De prijs is vrij hoog waardoor het vaak loont om zelf eten mee te nemen. De meeste stops zijn te kort om de trein uit te gaan om wat te kopen. Zorg er bij een lange rit altijd voor dat je voldoende snacks bij je hebt.

 

Locatie van het treinstation

In China is het niet ongebruikelijk dat een stad meerdere treinstations heeft. Een verouderd station blijft in veel gevallen dienst doen voor de korte trajecten of voor goederenvervoer. Zorg er altijd voor dat je precies weet op welk station je trein vertrekt. Als je via een Chinees (of Nederlands) reisbureau tickets regelt, moet je een paar dagen voor vertrek nog even verifiëren of het aangegeven treinstation nog steeds de juiste is. Het komt ook voor dat vanaf meerdere stations in een stad treinen naar dezelfde eindbestemming vertrekken. Let hierop wanneer je een taxi bij je hotel regelt om je naar het treinstation te brengen.

 

Vervoer van het treinstation naar je hotel

Bij elk treinstation in China staan er buiten taxi's te wachten. In de meeste gevallen rijden ze op de meter. De taxi is de meest praktische manier om naar je hotel te reizen. Wil je goedkoper uit zijn, dan kun je beter de bus pakken. Daar is het nadeel dat je zelf goed moet uitzoeken welke bus je moet nemen. In grote steden heb je misschien geluk dat je dit bij iemand kan navragen.

De meeste miljoenensteden hebben een aansluiting op het metronetwerk. Dit is vaak de goedkoopste en makkelijkste manier om snel naar het centrum te reizen. Daar kun je dan in veel gevallen voor een veel lager bedrag de taxi naar je hotel nemen.

 

Tips treinreizen door China

 • Neem zelf eten en drinken mee.
 • Koop tickets vooraf via Chinese reisorganisaties of regel ze ter plekke via het guesthouse of hotel waar je verblijft. Treintickets kunnen 20 dagen voordat de treinreis plaatsvindt gekocht worden.
 • Ga altijd voor de soft sleeper (of deluxe soft sleeper).
 • Vermijd treinreizen tijdens de twee vakantie periodes (1e week oktober, 1e week mei).
 • Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd op het station aanwezig bent, treinen vertrekken bijna altijd op tijd. Je dient altijd minimaal 1 uur vooraf op het station aanwezig te zijn.
 • Je mag meestal 30/40 minuten voor vertrek de trein in (mits deze al is aangekomen).
 • Lange reizigers kunnen het beste in het bovenbed slapen, want onderin steken je benen uit over het gangpad en kunnen mensen tegen je benen aanlopen.
 • Vergeet geen oordoppen mee te nemen wanneer je een lichte slaper bent.
 • Houdt bij de wat oudere treinen of bij de lagere klassen altijd je persoonlijke bezittingen op je lichaam. Belangrijke eigendommen neem je mee je bed in.
 • Ga bij het verlaten van het treinstation alleen met officiële taxi's in zee.
 • Wanneer je vooraf treintickets door een reisorganisatie in China laat kopen, spreek dan met ze af dat ze de tickets bij je hotel komen afleveren. In veel gevallen betaal je ook dan pas.
 • Op het centraal station van Beijing heb je een speciale ticketbalie voor buitenlandse reizigers.
 • Reis je per fiets door China, dan kun je deze mee de trein in nemen. Een vouwfiets kun je gewoon meebrengen, een gewone tourfiets dien je vooraf in te checken.
 • Veel grote steden in China hebben meerdere treinstations. Zorg er altijd voor dat je zeker weet vanaf welk station je vertrekt. Ook worden er wel eens op het ene station treintickets voor vertrek vanaf het andere station verkocht. Je wil niet meemaken wat wij ooit een keer hebben meegemaakt :).
 

Video treinreizen door China

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.