China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Reisadvies bij een vakantie naar China

Op deze pagina:

 

Reizigers kunnen op twee manieren naar China; georganiseerd of op eigen houtje. Omdat het soms niet gemakkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar China aanbieden, hebben we een handig overzicht geplaatst met de betere reisorganisaties met (rond)reizen naar China.

Ondanks dat China een uitstekend land is om alles zelf ter plekke te regelen en te boeken, raden we aan om voorafgaand aan de reis al enkele zaken op orde te hebben. Eén van de redenen om dit vooraf te doen is omdat de Chinese visumbepalingen je verplichten een dag-tot-dag reisplan op te leveren. Voordat er goedkeuring op de afgifte van je visum gegeven wordt, controleert de uitvoerende instantie CVASC (Chinese Visa Application Service Center) of het reisplan daadwerkelijk klopt (steekproefsgewijs).

Wanneer je een rondreis bij een van de reisorganisaties boekt, leveren zij je de nodige informatie rond het aanvragen van het visum. Sommige reisorganisaties kunnen alles voor je afhandelen, zodat je er vooraf geen omkijken naar hebt. In de meeste gevallen wordt van je verwacht dat je het visum zelf aanvraagt. Voorheen kon dit alleen door bij het CVASC langs te gaan, of door je paspoort aangetekend naar CVASC te versturen, met soms flinke reiskosten of alle risico's van dien (je zou je paspoort maar kwijtraken). Gelukkig is er een derde optie; het geheel digitaal aanvragen van het visum voor China. Lees hier alles over de aanvraagprocedure van het visum bij een bezoek aan China.

Hieronder volgt ons reisadvies naar China; waarbij we elk van de twee eerder genoemde mogelijkheden hebben uitgewerkt. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar China? Neem dan contact met op met Reisvormen China.

 

Rondreis of maatwerk reis naar China

Vind je het niet erg om je reis door de reisorganisatie samen te laten stellen? In dat geval kun je het beste gewoon een reis bij één van de vele reisorganisaties met reizen naar China boeken.

Welke reis naar China je ook kiest; het zal altijd een prachtige vakantie worden. Reisorganisaties maken doorgaans onderscheid tussen rondreizen (in groepsverband of individueel) en maatwerkreizen naar China. Maatwerkreizen zijn meestal het mooist (en vooral uniek), maar zijn meestal ook duurder dan een georganiseerde rondreis.

Let er bij het boeken van een rondreis op dat je een duidelijk beeld hebt van alle bijkomende kosten. Sommige reisorganisaties tonen een totaalprijs, anderen tonen prijzen exclusief eventuele bijkomende kosten. Ga vooraf de boekingsvoorwaarden na. Let er ook op dat er reisorganisaties zijn die een bepaalde reis alleen maar door laten gaan wanneer er voldoende animo is. De reisorganisaties die wij hier noemen zijn allemaal aangesloten bij ANVR en SGR.

Gebruik deze website om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse hoogtepunten en attracties in China. Bekijk de rondreizen op de websites van de verschillende reisorganisaties om een idee te krijgen van de reizen die ze aanbieden. China is een enorm land, om er alles te zien moet je er diverse keren naartoe. Vermijd om deze reden rondreizen met teveel reisonderdelen. Het is soms prettiger om alleen een bepaalde regio te bezoeken, en die regio dan echt goed te verkennen dan dat je met sneltreinvaart langs alle hoogtepunten reist.

Enkele bekende reisorganisaties met georganiseerde reizen zijn: Shoestring, Koningaap, FOX, verre reizen van ANWB, Kras, De Jong Intra, 333travel en Riksja China.

Op Reisvormen China vind je ook een overzicht met het reisaanbod van alle bekende reisorganisaties met reizen naar China.

 

Zelf samenstellen van een reis naar China

Wil je zelf een reis naar China samenstellen, dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Dit kan prima bij een ticketsite als Cheaptickets of Worldticketcenter. Je kunt ook direct bij luchtvaartmaatschappijen boeken, soms is een ticket daar goedkoper. Wil je goedkoper vliegen, zorg dan voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven; Schiphol is namelijk een van de duurdere luchthavens om vanaf te vliegen.

Internationale vliegtickets boek je vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar China bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 6 maanden vooraf de beste prijzen hebt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog een of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen. Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticket prijzen, en in deze periode (juni t/m september) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Lees meer over vliegtickets naar China.

2) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vast ligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com. Vaak hebben deze sites zeer scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in China binnen wandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken leveren doorgaans de beste prijzen op. Vergelijken loont en vergeet ook niet de verschillende Chinese (online) reisorganisaties te controleren, ook die hebben soms zeer scherpe prijzen.

3) Binnenlandse vluchten of treintickets

Zodra je de internationale vliegtickets geboekt hebt, kun je de vakantie zelf vastleggen. Je kunt in China prima en vooral erg betaalbaar met binnenlandse vluchten tussen bestemmingen reizen. Binnenlandse vluchten kosten soms niet meer dan enkele euro tientjes per persoon voor een enkele reis. Hierbij geldt overigens niet dat hoe eerder je de vluchten vastlegt, des te goedkoper de tickets zijn. Tickets zijn meestal 2 maanden tot enkele weken voorafgaand aan de vertrekdatum het goedkoopst.

Een handig alternatief is de trein, waarbij vooral de nachttrein een erg prettige manier is om het hele land te bereizen, daarnaast bespaar je een hotelovernachting. Treintickets worden meestal op basis van vaste prijzen verkocht. Tickets zijn vanaf 10 tot 7 dagen voor vertrek beschikbaar, en kunnen alleen op vertoon van je paspoort gekocht worden. Je kunt het kopen van de treintickets ook tegen een extra betaling uitbesteden, in dat geval worden ze enkele dagen voor vertrek bij je hotel op locatie afgeleverd. China Highlights is de grootste lokale reisorganisatie van China. Hier kun je makkelijk online (vooraf) treintickets bestellen, die in China zelf bij je hotel worden afgeleverd.

4) Gids & chauffeur met auto

Het is niet gebruikelijk om China met een huurauto te verkennen. Wel kun je een auto met chauffeur (en gids) huren. Dit is soms een fijne manier om een bepaald gebied te verkennen, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer (dat in sommige afgelegen gebieden minder veilig is). De auto met chauffeur boek je makkelijk bij de diverse Chinese reisorganisaties, zoals China Highlights (de grootste reisorganisatie van China). De kosten bedragen meestal zo'n €50 per dag, maar dat is afhankelijk van het gebied en het soort auto.

5) Losse tours en bouwstenen

Je beschikt nu over de internationale vliegtickets, de hotelovernachtingen liggen vast en de binnenlandse vluchten en/of treintickets zijn gereserveerd. Nu is het tijd om losse toertjes te boeken. Dit kan o.a. bij Riksja China (zie hun losse bouwstenen) of bij de eerder genoemde grote Chinese reiswebsites. Ga altijd vooraf na of het boeken van een tour wel noodzakelijk is, in veel gevallen kom je er ook zelf wel uit (al dan niet met de nodige handgebaren). Wil je enige zekerheid, dan leg je de de losse trips en tours vooraf vast.

6) Visumaanvraag

Wanneer je alles vooraf hebt vastgelegd start je de visum procedure. Dit is nodig, omdat je niet zonder geldig visum China in kunt. Er zijn flink wat eisen bij de aanvraagprocedure van toepassing, waaronder het kunnen tonen van een reisplan met dag-tot-dag programma, bewijs van je hotelovernachtingen en een kopie van de internationale vliegtickets. Gelukkig kun je inmiddels wel het visum geheel digitaal aanvragen (voorheen had je maar twee opties; of zelf naar Den Haag, of je paspoort en de overige gegevens aangetekend aanleveren). Lees meer over de visumprocedure van China.

7) Vaccinaties

Ga vooraf bij de huisarts, GGD of het tropeninstituut langs om informatie in te winnen m.b.t. de vaccinnaties die relevant zijn bij een vakantie naar China. Doorgaans worden de volgende vaccinaties aangeraden: Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Aanbevolen is een Hepatitis B vaccinatie. In bepaalde gebieden in het zuiden van China wordt een malariakuur aanbevolen.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.