China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Politiek in China

Politiek in China vindt plaats binnen een socialistische republiek met een eenpartijstelsel, waarbij de absolute macht bij de Communistische Partij van China ligt. De grondslagen van de Chinese staatsinrichting zijn vastgelegd in een grondwet. China heeft een premier, die regeringshoofd is, en een president, die staatshoofd is. De huidige president van China is Xi Jinping (hij volgde in 2013 Hu Jintao op), hij is tevens secretaris-generaal van de communistische partij. Huidige premier is Li Keqiang, hij is voorzitter van de Staatsraad (kabinet van China). Hij volgde in 2013 Wen Jiabao op.

President Xi Jinping (links), Premier Li Keqiang (rechts)

Het Chinese parlement wordt het Nationaal Volkscongres genoemd. De ongeveer 3000 leden worden om de vijf jaar gekozen en het congres komt enkele keren per jaar bijeen. Het congres beslist over diverse belangrijke onderwerpen en heeft de macht de grondwet van China veranderen. De macht van de Communistische Partij is echter groot, in de praktijk bepaalt de partij welke strategie gevolgd wordt binnen het Nationaal Volkscongres.

De leden worden gekozen door de provincies, de zelfbesturende gebieden en andere besturen. Het Nationaal Volkscongres ziet toe op de naleving van de grondwet. Verder kan het oorlog verklaren en vredesverdragen sluiten. Ook geeft het Nationaal Volkscongres goedkeuring aan het economisch beleid van de regering en daarbij keurt het de jaarlijkse staatsbegroting goed.

China bestaat officieel uit 23 provincies, waarvan er 22 op het vasteland liggen. Taiwan is de 23e provincie, maar dit wordt niet zo in Taiwan zelf gezien. Beijing, Chongqing, Shanghai en Tianjin vormen de vier grote gemeenten met eigen gemeentelijk bestuur. Er zijn verder vijf autonome regio's: Tibet, Binnen-Mongolië, Ningxia Hui, Guangxi Zhuang en Sinkiang. In de praktijk worden ook de autonome regio's van China door Beijing bestuurd. Hongkong en Macau zijn beiden een Speciale Bestuurlijke Regio (SAR). Beide SAR hebben hun eigen regels en wetten, maar moeten wel de hete adem van Beijing in hun nek dulden.

Hoewel de communistische partij, met de president als voorzitter, alle macht in handen heeft, is het niet gemakkelijk om een land zo groot als China op centraal niveau te besturen. Lagere besturen blijken in de praktijk ook veel macht te hebben, en vaak is er sprake van flinke machtstrijd tussen alle lagen binnen de Chinese politiek.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.