China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Pingyao

Alle foto's van Pingyao

Als je wat meer tijd uittrekt voor een vakantie naar China, hetgeen we iedereen zeker aanraden, dan is Pingyao een plaats die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben. Momenteel gaan veel reisbureaus nog aan Pingyao voorbij, maar daar zal snel verandering in komen. Je krijgt hier namelijk een heel goede indruk van hoe het leven er voor de gemiddelde Chinees al honderden jaren uitziet. Pingyao staat naar onze mening geheel terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco, het is een prachtig authentiek Chinees stadje met een sfeer waarbij het lijkt alsof de tijd jarenlang heeft stilgestaan.

Pingyao 1 Pingyao 2

Pingyao, gesticht in de 14e eeuw is een goed bewaard, prachtig voorbeeld van een traditionele Han-stad uit de Ming en Qing dynastie en was in de 19e en 20e eeuw het centrum van het Chinese bankwezen. De stad ligt binnen de provincie Shanxi op zo'n 600 kilometer ten zuidwesten van Beijing. In totaal wonen er ruim een half miljoen Chinezen in deze stad.

Pingyao 3 Pingyao 4

De stad wordt omringd door een enorme muur van 12 meter hoog en 6 kilometer lang, met in totaal 6 ingangen. De oude, autovrije binnenstad is nog bijna helemaal intact gebleven. De typisch Chinese architectuur, met natuurlijk overal de bekende rode lampionnen aan de gevels, is een lust voor het oog. Hier zie je veel geluidloze elektrische scooters, wat meer ruimte laat voor het geluid van het dagelijkse straatleven.

Pingyao 5 Pingyao 6

Het lijkt net een prachtig Chinees sprookje waar je in terecht bent gekomen. En helemaal 's avonds als alle rode lampionnen en de sfeerverlichting aan gaan is het optimaal genieten, alleen al om door de smalle straatjes te struinen, de heerlijke geuren op te snuiven van allerlei lekkernijen die door groepjes gezellig keuvelende Chinese vrouwen worden klaargemaakt. Je kunt je tegoed doen aan snoepgoed en andere soorten zoete koekjes die je van je leven nog nooit gezien hebt.

Pingyao 12 Pingyao 8

Op deze pagina:

 

Attracties in en rond Pingyao

De grootste attractie van Pingyao is het ommuurde stadje zelf. Het stadshart is een opeenstapeling van prachtige ouderwetse bouwwerken die in veel gevallen zeer goed bewaard zijn gebleven. In andere gevallen zijn ze in de loop der jaren gerenoveerd. Je kunt er heerlijk slenteren; je hebt er diverse winkeltjes, eettentjes, wat musea, prachtige tuinen en diverse guesthouses en hotels.

Pingyao 9

Noemenswaardige attracties in en rond het stadje zijn:

  • De prachtig bewaard gebleven muur waar je leuk over kunt wandelen (met prachtig uitzicht over het stadje).
  • Het Rishengchang museum.
  • De Shuanglin tempel.
  • De Zhenguo tempel of Ten thousand Buddha Hall uit de 10e eeuw.
  • De Wen Miao temple, een confucianistische tempel uit de 12e eeuw.
  • De Shuang Lin tempel uit de 6e eeuw.
Pingyao 11 Pingyao 10

Entreeprijzen zijn simpel geregeld in Pingyao; je koopt 1 toegangskaart en hebt hiermee toegang tot alle hoofdattracties in de stad; het UNESCO Heritage stadscentrum van Pingyao, de Shuanglin tempel en de Zhenguo tempel.

 

Raise the red lantern

Pingyao heeft zichzelf mede op de kaart gezet vanwege de opnames van de bekende Chinese must-see cultfilm 'Raise the red lantern', van filmregisseur Zhang Yimou met de internationaal bekende Gong Li in de hoofdrol. Geheel gefilmd op 'the Qiao Family Mansion', te vergelijken met een soort herenboerderij of een rijke koopmanswoning. Gelegen op een dertigtal kilometers vanaf Pingyao. Omgeven door een prachtig aangelegde Chinese tuin liggen de vertrekken van de rijke koopman, de verblijven van zijn 4 vrouwen en uiteraard alle bedienden.

 

Foto- en filmfestival

Pingyao is ook de stad waar een jaarlijks internationale foto- en filmfestival wordt gehouden dat mensen van heinde en verre naar deze plaats lokt om de winnaar te worden van de beste foto van het jaar.

Pingyao 13

Tijdens het festival worden optochten gehouden en lopen in felle kleuren geschminkte acteurs en actrices in authentieke klederdracht door de straten. Zij willen voor een paar centen wel poseren om de fotograaf een kans op de mooiste foto bieden. Dit is ook wat het evenement zo speciaal maakt, niet alleen vind je er het werk van fotografen uit wel 50 verschillende landen; de fotografen maken op het festival zelf ook nog eens de mooiste foto's.

Pingyao 14  

Mianshan Mountain

Wanneer je een paar dagen te besteden hebt om de omgeving van Pingyao te verkennen, raden we aan om het prachtige natuurpark rond de Mianshan bergen te bezoeken. Deze fantastische, en nog zo goed als onbekende, attractie ligt op ongeveer 80 kilometer vanaf Pingyao, dichtbij het stadje Jiexiu. Het gebied bevat diverse prachtige hoogtepunten, zoals enkele tempels (waaronder tempels die net als bij Datong half tegen een bergwand aan zijn gebouwd), watervallen, prachtige authentieke hangbruggen, diverse uitkijkpunten en de prachtige maar bizarre voetgangersbrug langs de bergwand, waarbij je alleen maar over stalen dragers loopt die in de muur zijn geslagen.

Meer over de Mianshan bergen

 

Hotels Pingyao

In Pingyao zijn tientallen kleine, perfect in het straatbeeld passende guesthouses die hun oude Chinese stijl naadloos hebben aangepast aan de wensen van de moderne Chinezen en andere toeristen. Een van de vele, meest aansprekende guesthouses is het traditionele courtyard hotel Tian Yuan Kui (TYK).

Pingyao 7

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hotels in en rond Pingyao (bekijk hier alle hotels in Pingyao).

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Pingyao op Agoda.nl of Booking.com.

 

Reizen naar Pingyao

Wanneer je bij een Nederlands reisbureau geboekt hebt zul je waarschijnlijk vanaf Beijing via Taiyuan naar Pingyao reizen. Het stadje heeft geen luchthaven, vanaf Beijing reis je er meestal met de comfortabele trein naartoe. Pingyao ligt op de reisroute tussen Datong en Xi'an, of tussen Beijing en Xi'an. De treinreis van Beijing naar Pingyao (via Taiyuan) duurt ongeveer 7 uur, de treinreis van Pingyao naar Xi'an duurt ruim 12 uur. Je kunt ook vanaf Beijing het vliegtuig naar Taiyuan pakken, en van daaruit de bus, trein of taxi naar Pingyao nemen.

 

Video impressie Pingyao

 

Kaart van Pingyao

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.