China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Longji rijstterrassen

Foto's van de Longji rijstterrassen

Een van de meest populaire regio's in China om te bezoeken is Longji, in sommige reisbrochures ook wel aangeduid als Ping'an, het dorpje wat precies op de top van een van de bergen is gebouwd. Longji of 'Dragons Backbone' (Draken ruggengraat) is de naam voor de prachtige rijstvelden die zich terrasvormig over de berghellingen van het Longsheng gebied uitstrekken. Longji is ook bekend onder de naam 'Longsheng rijstterrassen'. Longji wordt over het algemeen om twee redenen bezocht; de fantastische vergezichten over de rijstvelden (topbestemming voor fotohobbyisten) en de Chinese minderheden die er wonen.

Prachtige vergezichten over de Longji rijstterrassen

Longji is circa 500 jaar geleden aangelegd tijdens de Yuan-dynastie. Longji is zo bekend en geliefd in China dat je er goed aan doet om nationale feestdagen te vermijden want op die dagen is het vreselijk druk.

Zhuang minderheid in de Longsheng regio

Op deze pagina:

 

Guilin als startpunt

Veel reisorganisaties bieden een bezoek naar Longji aan vanuit Guilin, over een goed begaanbare weg, maar ook dan nog duurt de rit nog steeds een kleine drie uur als je pech hebt met de drukte. Een bezoek aan Longji is prima te combineren met een bezoek aan het prachtige Karstgebergte bij Yangshuo. De beste tijd om Longji te bezoeken is in juni, want dan spiegelen de rijstterrassen omdat ze net gevuld zijn met water. Ook juli en augustus zijn perfect omdat de rijstplantjes dan allemaal in bloei staan en daardoor de rijstterrassen de prachtige groene kleur meegeven.

Genieten van de prachtige kleuren  

Pittige klim

Eenmaal aangekomen in Longji dien je eerst 80 Yuan pp te betalen om het gebied in te mogen. Onderaan het laatste gedeelte van de berg is een enorme parkeerplaats aangelegd. Het dorp Ping'an ligt nog een behoorlijk stuk hoger. De rest van het traject naar je hotel leg je af in een 20-30 minuten durende klim, lopend over smalle stenen trappen. Omdat je al op behoorlijke hoogte bent (ruim 800 meter), is het een ware krachtmeting. Als je een zware reistas of koffer bij je hebt kun je tegen betaling van 30 Yuan je spullen door een van de 'kruiers' - Chinese, fragiel uitziende maar oersterke dametjes - naar boven laten dragen in grote rieten manden.

Dragers van de bagage

Je moet dan zelf naar boven lopen of je in een ouderwetse Chinese draagstoel door twee mannen naar boven laten dragen (+/- 350 Yuan), want bij het hotel kunnen geen auto's komen.

Met de draagstoel naar boven  

Fantastische uitzichten

Het uitzicht boven vanaf de speciale uitkijkplatforms is fantastisch, te vergelijken met wat je in de Franse Alpen ziet, alleen zijn hier de hellingen en de bergtoppen verschillende kleuren groen vanwege de rijstterrassen. In totaal bestaat het gebied uit ruim 65 vierkante kilometer met rijstvelden. Het is net een prachtig schilderij. Je kunt voor een nog mooier uitzicht zelfs nog hoger, helemaal naar de top, wandelen via de smalle weggetjes en paden en door de rijstvelden. Boven op de berg is een mooi uitzichtpunt met een klein terrasje waar je uit kunt rusten en verschillende drankjes en versnaperingen kunt kopen.

Het ultieme uitzicht Prachtige rijstterrassen van Ping'an

In de omgeving vind je verder diverse wandelroutes in verschillende zwaarte. Een populaire wandelroute van zo'n 5-6 uur ligt tussen Ping'an en Dazhai. Wil je zo'n wandelroute ondernemen, dan is het aan te raden om een lokale gids te huren.

Plattegrond Ping'an

De uitkijkpunten bij Ping'an zijn bekend onder de namen: 'Nine Dragons and Five Tigers' en 'Seven Stars Accompany the Moon'.

Fantastisch uitzicht vanaf de uitkijkpunten  

Leuke souvenirs

Langs de route hebben tientallen souvenirverkoopsters zich strategisch opgesteld. Je kijkt werkelijk je ogen uit. Het is erg moeilijk om hier je portemonnee dicht te laten. Vergeet niet af te dingen. Op weg naar de top kom je verschillende in klederdracht gestoken mannen en vrouwen tegen, die tegen betaling met je op de foto willen. Let wel: alleen tegen betaling. Als je een foto van hen wilt nemen zonder te betalen draaien ze je - beledigd - hun rug toe.

Souvenirverkoopsters  

Minderheden in China

Beneden in het dal wonen leden van de Yao en boven op de berg in Ping'an wonen leden van de Zhuang, beide zijn een 'minority' (minderheidbevolking) in China. De vrouwen van de Yao hebben een enorme berg pikzwart haar boven op hun hoofd. Dat is het kenmerk van de vrouwen van deze streek. Tegen een kleine vergoeding (van +/- 10 Yuan) zijn ze bereid om je te laten zien hoe lang de bos werkelijk is. Het haar komt tot hun knieën en dan hebben ze er ook nog een haarhulpstuk van een meter of langer bij. Dat hulpstuk is het gedeelte haar wat afgeknipt is als de meisjes 16 jaar zijn. Het haar wordt dus maar 1 keer in hun leven geknipt. Wat een gewicht moet dat zijn. De vrouwen houden hun haar zo pikzwart en glanzend doordat ze het wassen met rijstwater. Je kunt de vrouwen met het enorm lange haar het beste bezoeken in het dorpje Huangluo.

Het lange haar van de Yao  

Jinkeng rijstterrassen

Wil je als alternatief een ietwat minder toeristisch gebied binnen de Longji regio bezoeken, dan kun je het beste richting de Jinkeng rijstterrassen reizen (bij Xiaozhai ten noordoosten van Ping'an). In het dorpje Tiantouzai heb je basic accommodatie. Bij het dorp Dazhai heb je diverse fantastische lookout points waar je prachtige foto's kunt maken en waar je van een fantastische zonsopkomst (en zonsondergang) kunt genieten. De omgeving van Jinkeng is minder ontdekt door toeristen, en daardoor een nog betere manier om het authentieke China in die omgeving mee te maken.

De mooiste uitzichten in dit gebied hebben leuke toepasselijke namen zoals: 'Music from Paradise' (met prachtige zonsopkomst), 'Thousand-tiered Heavenly Stairs' (prachtige zonsondergang) en 'Golden Buddha Peak' (mooiste panoramische uitzichten).

 

Accommodatie rond Longji

Er is in Ping'an een ruime keuze aan hotels en hostels. Het Ping'an hotel is er een van. Het is een gezellig, maar wel gehorig 'Wooden House'. De kamers zijn eenvoudig maar verder prima, met een beetje een primitieve badkamer. Het Ping'an hotel is internationaal georiënteerd, dus je ziet er weinig Chinezen maar veel Engelsen, Fransen en Duitsers. Het personeel is erg vriendelijk en in ieder geval spreekt men een beetje (handen-en-voeten) Engels. Het westerse ontbijt is misschien wat aan de magere kant, maar zeker niet verkeerd: geroosterde sneetjes witbrood, een gebakken ei, koffie en eigengemaakte sinaasappeljam.

Hotels in Ping'an  

Reizen naar Longji

De meeste reizigers zullen hun reis door China via het reisbureau in Nederland hebben geregeld. Het vervoer vanaf Guilin naar Longji is dan allemaal geregeld, je hoeft alleen maar op de afgesproken tijd voor je hotel in Guilin of Yangshuo te staan. Vanaf Guilin ben je ongeveer 2 tot maximaal 3 uur onderweg, vanaf Yangshuo dien je er nog ruim 1,5 uur bij op te tellen.

De meest gebruikelijke wijze om op eigen houtje naar de rijstterrassen van Longji te reizen is per bus vanaf Guilin. Bij het Qintan centrale busstation vertrekken dagelijks diverse bussen naar Longsheng. Geef aan de chauffeur door dat je er ter hoogte van Longji uit moet (bij Hepingxiang). Hier kun je dan overstappen op een minibusje naar Longji, dat grofweg elk half uur langskomt.

Als je met de auto of minibus vanuit Sanjiang komt moet je rekenen op een rit van zo'n 5 uur, want over het laatste gedeelte doe je bijna een uur, vanwege het drukke verkeer en de vele haarspeldbochten. De weg is behoorlijk smal en het kan dus gebeuren dat een tegemoetkomende touringcar, die naar beneden wil, de haarspeldbochten niet kan nemen omdat sommige Chinezen hun auto's gewoon op die smalle bergweg parkeren en de rest naar boven gaan lopen.

 

Video impressie Longji

 

Kaart van Longji

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.