China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Kosten

Op deze pagina:

Vergeleken diverse andere verre bestemmingen is China een spotgoedkoop land om naartoe met vakantie te gaan, en ook wat betreft de kosten waar je ter plekke mee te maken hebt. Hieronder volgt een overzicht aan kostenposten die relevant zijn bij een vakantie naar China.

 

Kosten van levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud liggen doorgaans erg laag in China. Zo kun je er voor een tientje per dag op zich al prima rondkomen. Natuurlijk hangt het altijd volledig af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie. Eet je veel in (westerse) restaurants, drink je 's avonds regelmatig cocktails, bier of wijn, gebruik je vaak de taxi en verblijf je in luxe hotels, dan lopen de kosten natuurlijk flink op.

Lokaal eten en drinken is erg goedkoop in China. Koop je echter westerse producten, dan is dit veel duurder. Prijzen in de supermarkt vallen meestal reuze mee. Zo kost een brood ongeveer €1,50, een kilo appels kost €1,20 en een blikje cola kost €0,35. Geïmporteerd bier kost €1,75 per flesje en een fles wijn heb je meestal al wel vanaf €10. Sigaretten zijn goedkoop in China, een pakje Marlboro kost net geen €2,00. Bekijk hier prijzen van diverse andere producten in China.

 

Vervoerskosten

Vervoerskosten zijn laag in China. Zo kost een ritje met de taxi meestal niet meer dan een paar euro. Het openbaar vervoer is spotgoedkoop, voor een paar euro koop je een speciale metrokaart waarmee je goedkoop kunt reizen (een gemiddelde metrotrip kost meestal niet meer dan een euro). De trein is de goedkoopste manier om grote afstanden af te leggen. Een ticket voor de nachttrein van Shanghai naar Guilin kost bijvoorbeeld maar €30. Tussen Beijing en Shanghai reis je (overdag met de supersnelle trein) voor zo'n €60. Vliegen is de duurste manier om door China te reizen. Je reist vaak met het vliegtuig wel het snelst tussen twee bestemmingen. Een vliegticket is vaak dicht op de datum van vertrek het goedkoopst. Je loopt dan echter ook het grootste risico dat er geen tickets meer beschikbaar zijn. Een enkeltje Shanghai - Xi'an kost bijvoorbeeld zo'n €65. Een ticket van Beijing naar Chengdu heb je voor €80.

 

Internationale tickets

Tickets naar China schommelen meestal tussen de €500 en €900, afhankelijk van de bestemming en van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt met diverse prima maatschappijen naar China vliegen. KLM vliegt op diverse grote steden in China, vaak voor schappelijke prijzen. Chinese maatschappijen die vanaf Amsterdam vliegen zijn Air China, China Southern en China Eastern. Verder vliegt Cathay Pacific op Hongkong, wat weer een mooie bestemming is om je vakantie in China te beginnen.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar China bij Cheaptickets.nl of Worldticketcenter.nl.

 

Hotelkosten

China heeft duizenden luxe 5 sterren hotels. Vaak betaal je hiervoor minimaal €100 per overnachting. Prima 3 of 4 sterren middenklasse hotels heb je meestal al wel vanaf €40 per nacht. De prijs hangt ook samen met de locatie. Verblijf je in het centrum van Beijing, Shanghai of Hongkong, dan moet je rekening houden met hogere prijzen. Een luxe hotel buiten het centrum (maar bv langs een metrolijn) is dan vaak veel voordeliger. China heeft ook enorm veel zeer goede guesthouses, waar je prima voor €25 per nacht kunt overnachten. Let erop dat er ook zeer basic guesthouses zijn, voor enkele euro's per nacht. Dit is echter voor veel reizigers iets te basic. Rond feestdagen of bepaalde evenementen lopen de hotelprijzen nog wel eens tijdelijk flink op. Je doet er normaal gesproken verstandig aan om ruim vooraf een hotel te reserveren (is ook een vereiste i.v.m. de visumaanvraag). Vaak zijn de prijzen vooraf het meest voordelig. Websites met scherpe aanbiedingen zijn Agoda.nl en Booking.com.

 

Kosten van een georganiseerde reis

Een 3-weekse rondreis naar China kost meestal tussen €1500 en €3000 per persoon, soms zijn er speciale aanbiedingen waarbij bepaalde rondreizen nog goedkoper zijn. Afhankelijk van het soort reisbureau ben je goedkoper of duurder uit. Bij de duurdere rondreizen verblijf je vaak in betere (luxe) hotels, reis je op basis van privé vervoer en vlieg je met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen. Vaak dien je nog wel ter plekke rekening te houden met de fooienpot voor de gids(en) en chauffeur(s) en de toegangsbewijzen van de attracties. Houd hierbij rekening met een bedrag van zo'n €200 tot €300 per persoon. Ga vooraf na of dit bedrag al door het reisbureau binnen de totale reissom is opgenomen. Ook zijn sommige bestemmingen meer uniek en minder makkelijk bereikbaar en daardoor vaak duurder.

 

Visumkosten

Als je op reis gaat naar China, heb je een visum of reistoestemming nodig om dit land binnen te mogen reizen. In het geval van China is het visum een reistoestemming in de vorm van een sticker, die na toekenning van jouw aanvraag in het paspoort wordt geplakt. Je kunt het visum voor China eenvoudig aanvragen door gebruik te maken van het online aanvraagformulier, je hoeft er niet (meer) voor naar het consulaat te reizen. Het visum kost doorgaans zo'n €130 per persoon, afhankelijk waar je het koopt. Dit is inclusief alle consulaire kosten en aanvraagkosten en geldt zowel voor toeristen als zakenreizigers en ook voor (minderjarige) meereizende kinderen. Lees hier alles over de visum procedure bij een vakantie naar China.

 

Kosten vaccinaties China

In een aantal regio's in China is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan of er vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door het zuiden van China reist. In de regio rond Kunming wordt een malariakuur voorgeschreven. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort +/- €2,50
 • DTP +/- €20,00
 • Hepatitis A +/- €47,50
 • Buiktyphus +/- €27,00
 • Malaria +- €3,50 (per pil in het geval van Malerone)
 

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo'n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

 

Lokale inkomens in China

Reizigers die China bezoeken hebben te maken met het voordeel van de waarde van de euro t.o.v. de Yuan. Daarbij heeft men meestal extra gespaard om niet teveel op het geld te hoeven letten tijdens een vakantie.

In China verdient men globaal tussen 500 en 10.000 Yuan per maand. In de binnenlanden heb je vele honderden miljoen Chinezen die het zelfs met veel minder dan dat moeten doen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van inkomens (met dank aan Rob Breedveld via Geledraak.nl):

 • Interieurwerksters inclusief bereiding voedsel tussen de 1200 en 1500 Yuan.
 • Winkelpersoneel tussen de 700 en 1800 Yuan.
 • Massage personeel tussen de 1500 en 3000 Yuan.
 • Meisjes die in de fabrieken installatiewerk doen 2000 Yuan plus soms bonus bij een bepaalde productie en veelal kost en inwoning.
 • Kantoorwerkzaamheden lage rang 3000 Yuan.
 • Inkoper technische onderdelen bij een Chinees bedrijf 7000 Yuan (bij een Amerikaans bedrijf 11000 Yuan).
 • Directrice van een fabriek in zonne-energie apparatuur 9000 Yuan.
 • Architect, design-ingenieur van 10000 tot 14000 Yuan.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.