China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Hygiëne in China

In tegenstelling tot wat veel mensen denken over China, is het geen vuil land. Chinese mensen hebben over het algemeen een goede persoonlijke hygiëne, hoewel er een paar dingen zijn die (sterk) verschillen van de westerse reizigers.

De meeste Chinezen geloven dat het uitstoten van lichamelijke gassen en vloeistoffen essentieel is voor een goede gezondheid en, in verband, dat het niet verwijderen van het slijm uit de keel kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen. Om deze reden het is niet ongebruikelijk dat je getuige bent van vele gevallen van spugen in het openbaar, het snuiten van de neus zonder gebruik van een zakdoek (het verwijderen van slijm door tegen de ene neusvleugel te drukken en hard het open neusgat te snuiten), evenals hoesten en niezen zonder de mond en gezicht te bedekken. In het binnenland moet je zelfs niet vreemd opkijken wanneer men buiten op straat urineert. Hoewel deze praktijken sterk worden afgekeurd door de hoger opgeleide en middenklasse Chinezen, zijn ze zeker niet alleen beperkt tot arme, ongeschoolde boeren en arbeiders.

Op deze pagina:

 

Olympische Schoonmaak

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2008 maakte de overheid in Beijing een gezamenlijke inspanning om zoveel mogelijk van dit gedrag te elimineren door middel van talloze mededelingen op de televisie en op billboards om burgers te waarschuwen niet in het openbaar te spugen (tuffen/rochelen). Helaas vond dit vooral plaats in Beijing zelf, waardoor de rest van China deze aanbevelingen rond de Olympische Spelen niet meekreeg.

 

Chinese toiletten

Met uitzondering van westerse voedselketens, hebben de meeste openbare toiletten in China geen warm water, zeep, een werkende handdroger (of papieren doekjes), of zelfs wc-papier. Buitenlanders worden geadviseerd zelf papieren doekjes of wc-papier mee te nemen, voor het geval dat ze gebruik moeten maken van een openbaar toilet in China. Het kan ook geen kwaad altijd om een flesje desinfecterende gel bij je te hebben.

 

Restaurants

Restaurants in lokale gebieden bieden vaak zeer basic faciliteiten die meestal niet erg hygiënisch zijn. Denk eraan dat je als resultaat hiervan wellicht maagproblemen kunt krijgen (reizigersdiarree). Vermijd het eten van plaatselijk voedsel de eerste paar dagen na aankomst in China. Wanneer je lichaam gewend is geraakt aan de plaatselijke gerechten, kun je er veel beter tegen.

 

Was je handen

Het is een uitstekend idee om er een gewoonte van te maken je handen grondig te wassen wanneer je terug bent in je appartement, vooral als je geld hebt vastgehouden of met het openbaar vervoer hebt gereisd. Bankbiljetten zijn de ideale broedplaats voor bacteriën, dit geldt vooral bij oudere biljetten die versleten en gescheurd zijn. Omgaan met geld is hetzelfde als iedereen de hand schudden die ooit het biljet heeft aangeraakt.

 

Mondkapjes

Tijdens je reis zul je wellicht veel Chinese mensen zien die een masker om hun mond dragen, dit is niet omdat je er zo ziek kunt worden, maar meer om er voor te zorgen dat ze zichzelf beschermen tegen ziektekiemen van buitenaf. Het valt vooral op in de grote steden, en meestal bij mensenmassa's (zoals de metro of binnen shopping malls in het centrum). Chinese mensen doen ook hun schoenen uit wanneer ze hun appartement binnenkomen en dat is een gewoonte die je misschien ook wilt overnemen. Het houdt de vloeren schoon, waardoor de hoeveelheid bacteriën minimaliseert in je kamer.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.