China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Guangzhou

Guangzhou is met ruim 13 miljoen inwoners de grootste stad in het zuiden van China. Het stedelijke gebied rond Guangzhou is een van de dichtstbevolkte gebieden van China met ruim 40 miljoen inwoners. Hongkong ligt zo'n 120 kilometer ten zuiden van Guangzhou. Guangzhou was vroeger bekend onder de naam Canton, waar de huidige Cantonese taalvariant in het zuiden van China van afstamt (inclusief Hongkong). Het is verder een van de vijf nationale centrale steden, samen met Beijing, Tianjin, Shanghai en Chongqing. Guangzhou ligt binnen een van de meest welvarende gebieden van China. In het verleden was de haven van de stad een van de belangrijkste ter wereld. De stad ligt zeer strategisch aan de Pearl rivier, in de luwte van metropool en economisch handelscentrum Hongkong.

Guangzhou heeft te maken met een warm en vochtig subtropisch klimaat. In de zomermaanden loopt de temperatuur op tot boven dertig graden, en in de wintermaanden blijft het meestal nog redelijk aangenaam met temperaturen tussen 12 en 20 graden. Tussen april en september waait er een matige moesson (met zo nu en dan een heftige tyfoon), waardoor deze maanden vaak wat natter zijn dan de overige maanden. Guangzhou is op zich het gehele jaar prima te bezoeken (hoewel de beste periode tussen oktober en december ligt).

Guangzhou heeft diverse leuke toeristische attracties, toch slaan veel reizigers een bezoek aan de grote stad meestal over. Enerzijds begrijpelijk wanneer je ook al enkele andere grote steden (zoals Beijing, Hongkong of Shanghai) tijdens je reis bezoekt. Guangzhou heeft echter voldoende te bieden om je er enkele dagen prima te vermaken. Je hebt er prachtige parken, diverse tempels, grote shopping malls en natuurlijk veel restaurants waar je heerlijk Kantonees kunt eten. Verder is het een toffe en drukke stad, je kunt er prima door wijkjes slenteren en hierdoor een goed beeld krijgen van het lokale leven.

Op deze pagina:

 

Attracties in en rond Guangzhou

Enkele populaire attracties in en rond Guangzhou zijn de Sun Yat-Sen gedenkplaats (Sun Yat-Sen was de eerste president van het huidige China), het standbeeld met de vijf rammen (in park Yuexiu), authentieke gebouwen langs Duobao Rd, Baohua Rd, Longjin West Rd en Shangziajiu Rd en de koloniale gebouwen op Shamian eiland. Verder heb je diverse interessante musea en meer dan 10 prachtige parken. 's Avonds is het leuk om de Pearl River Cruise te nemen, waarbij je een leuk uitzicht hebt op de stad vanaf de rivier de Pearl. Opstappen kan bij de volgende pieren: Dashatou, Tianzi en Xidi.

Enkele tempels die een bezoek waard zijn: Liurong tempel (Six Banyan Trees tempel), Guangziao tempel, de tempel van de familie Chen, Wu Xian tempel, Sanyuan tempel, Hualin tempel en Yuanxuan tempel.

Wil je van fantastische uitzichten genieten, bezoek dan het hoogste gebouw van China; de Canton Tower (ontworpen door twee Nederlandse architecten). Je kunt voor 150 Yuan naar het observatieplatform op 488 meter hoogte. Op het dak heb je een horizontaal reuzenrad genaamd 'Bubble Tram', ook hier kun je van het prachtige uitzicht genieten.

Een andere plek om van een mooi uitzicht over de stad te genieten is door Baiyun Mountain te bezoeken. Je hebt er een kabelbaan (40 Yuan) en diverse andere leuke attracties. Een andere berg is Lianhua Shan, waar je onder andere een prachtige boeddhistische tempel vindt.

 

Tips bij een bezoek aan Guangzhou

  • De jaarlijkse Canton Fair (2x p/j) is de grootste beurs van China. Hotels zijn in de periode (in april/mei en oktober/november) dat de beurs gehouden wordt vaak vol of veel duurder. Houd hier vooraf rekening mee.
  • Wil je graag vanaf een Chinese bestemming naar Hongkong reizen? Neem dan het vliegtuig of de trein naar Guangzhou of Shenzhen in plaats van direct naar Hongkong. Een directe reis naar Hongkong wordt gezien als een reis naar het buitenland en is daardoor vaak veel duurder (dit geldt voor vluchten en treinreizen).
  • Wanneer je ergens lokaal gaat eten, let er dan altijd goed op wat je precies eet. Een gerecht kan er uitzien als een standaard vleesgerecht, maar de bevolking van Guangzhou staat erom bekend dat ze alles eten (ook organen etc).
  • De beste tijd van het jaar om Guangzhou te bezoeken is in de herfst (en het begin van het voorjaar). In de zomer is het er erg warm en heb je er ook veel last van smog. De winter is meestal mild, maar soms vrij fris met temperaturen tussen 10 en 20 graden.
  • Shimen National Park is een perfecte plek om in de herfst- en wintermaanden te bezoeken. De bladeren van de vele honderden bomen zijn dan allemaal prachtig rood gekleurd. De beste plek om prachtige foto's te maken.
 

Shopping malls in Guangzhou

Shopping in Guangzhou is een populaire bezigheid onder de lokale bevolking. Er zijn diverse grote en vooral moderne shopping malls en warenhuizen, de meeste vind je in het centrum van de stad binnen een van de twee grote shopping zones. Shangxia Jiu Lu is het meest populaire shopping gebied van Guangzhou (met vooral veel lokale shops). Afdingen is een must. Een ander populair winkelgebied is Beijing Lu. Populaire shopping malls zijn Tee Mall (Teem Plaza), Grandview Mall (Zhengjia Plaza), China Plaza en de Zhongtian Shopping Mall.

 

Hotels Guangzhou

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Guangzhou op Agoda.nl of Booking.com.

 

Reizen naar Guangzhou

Guangzhou is op meerdere manieren te bereiken. Er wordt direct vanaf Amsterdam op Guangzhou luchthaven gevlogen. Verder kun je vanaf zo'n beetje elke grote stad in China op Guangzhou vliegen. Een ander populair vervoersmiddel in China is de trein. Er zijn drie treinstations in Guangzhou. De high speed treinen vertrekken vanaf Guangzhou South Railway Station. Reguliere treinen vertrekken meestal vanaf het Guangzhou Railway Station en treinen naar het zuiden (o.a. Shenzhen en Hongkong) vertrekken vanaf het Guangzhou East Railway Station. Let goed op vanaf welk station je trein vertrekt, zodat je zeker weet dat je bij het juiste station aankomt.

 

Vervoer binnen Guangzhou

Guangzhou heeft miljoenen inwoners die allemaal met het openbaar vervoer reizen. Toeristen kunnen de stad prima met de metro verkennen. De meeste attracties zijn makkelijk bereikbaar. Je kunt ook prima met de metro naar de luchthaven, of naar een van de treinstations reizen. Wanneer je enkele dagen in de stad verblijft, en veel van het openbaar vervoer gebruik maakt, dan kun je het beste een prepaid Yangchengtong pas kopen. Zo'n handige pas bespaart flink veel tijd, want je hoeft niet telkens losse kaartjes te kopen.

De taxi is na de metro het meest populaire vervoersmiddel in Guangzhou. Reizen per taxi is niet duur, en het is een makkelijke manier om direct tussen twee bestemmingen te reizen. Let er wel op dat de chauffeur altijd op de meter rijdt, en houd er verder rekening mee dat niet elke chauffeur Engels zal spreken (neem daarom altijd een visitekaartje van je hotel mee).

Hoewel de bus een zeer goedkoop alternatief is, moet je wel bekend zijn in de stad. Het ontbreekt namelijk vaak aan Engelstalige informatieborden en de chauffeur spreekt geen Engels.

 

Reizen tussen Guangzhou en Hongkong

Je reist makkelijk per trein tussen Guangzhou en Hongkong. Elk uur vertrekt er een trein vanaf Guangzhou East Railway Station. Bijna twee uur later kom je dan aan in Hongkong, bij het Hung Hom treinstation in Kowloon. Een enkele reis kost zo'n 200 Yuan. Guangzhou metrolijn 1 heeft een station bij Guangzhou East Railway Station, zodat je er makkelijk vanaf het centrum van de stad naartoe kunt reizen. Bij Hung Hom station kun je overstappen op diverse metrolijnen (o.a. naar Hongkong eiland). Je reist overigens op vergelijkbare wijze naar Macau.

Alternatieve manieren om tussen beide bestemmingen te reizen zijn per bus (goedkoop) of boot.

 

Baiyun International Airport

Baiyun International Airport is de internationale luchthaven van Guangzhou en ligt zo'n 28 kilometer ten noorden van de stad. Er wordt direct vanaf Amsterdam op Guangzhou gevlogen. Vanaf de luchthaven vertrekken dagelijks vluchten naar elke grote stad van China. Metrolijn 3 heeft een station bij de luchthaven. Hiermee is de metro de meest praktische manier om vanaf de luchthaven naar het centrum van de stad te reizen. Andere manieren zijn per taxi (altijd op de meter rijden) of de speciale Airport shuttle bus.

 

Video impressie Guangzhou

 

Kaart van Guangzhou

 

Handige websites

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.