China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Geografie van China

China, gelegen in Azië langs de kustlijn van de Stille Oceaan, is 's werelds op twee na grootste land, na Rusland en Canada. Het beslaat een oppervlakte van 9,6 miljoen vierkante kilometer en heeft een kustlijn van 18,000 kilometer.

China grenst aan 14 landen; Korea, Vietnam, Laos, Birma, India, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Mongolië en Rusland. De buren aan de zeezijde bestaan uit acht landen; Noord-Korea, Korea, Japan, de Filippijnen, Brunei, Indonesië, Maleisië en Vietnam.

Op deze pagina:

 

Bergachtig

De enorme uitgestrektheid van het land van China bestaat uit onder andere hoogvlakten, vlaktes, valleien, voorgebergten en bergen. Definieerbaar als bergachtig met ruige hoogvlakten, voorgebergten en bergen, nemen zij bijna tweederde van het land in beslag, hoger in het Westen en lager in het Oosten, zoals een ladder van drie treden.

 

Drie treden

De hoogste trede van de ladder wordt gevormd door het Qinghai-Tibet Plateau, met een gemiddelde hoogte van meer dan 4,000 meter. De hoogste berg ter wereld, Mount Everest met 8844,43 meter hoog, staat bekend als 'het Dak van de Wereld'.

Op de tweede trede vind je grote stroomgebieden en hoogvlakten, waarvan de meeste 1,000 - 2,000 meter hoog zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Daxing'an, Taihang, Wu en Xuefeng bergen. Hoogvlakten zoals Inner Mongolian, Loess, Yungui Plateaus en de stroomgebieden zoals Tarim, Junggar, en Sichuan zijn hier gelegen.

De derde trede, met een overvloed aan weidse vlakten, wordt gemarkeerd door het voorgebergte en de lagere bergen, met hoogtes van meer dan 500 meter. Hier bevinden zich beroemde velden: het noordoosten, het Noord China en de Yangtze vlakte, aan elkaar grenzend van het noorden tot het zuiden. Deze goed gecultiveerde en vruchtbare gronden produceren een overvloed aan oogsten en verklaard direct waarom het leeuwendeel van de Chinese bevolking hier woont.

 

Vier regio's

Hoewel de fysieke kenmerken zijn zoals beschreven, heeft men de neiging China te verdelen in vier regio's; het noorden, het zuiden, het noordwesten en de Qinghai-Tibetaanse gebieden. Door de geografische verschillen hebben de inwoners van elke regio onderscheidende levensstijlen en gewoonten.

De noordelijke en zuidelijke regio's zijn gelegen in het oostmoessongebied en zijn verdeeld door het Qin-gebergte en de Huai rivier. Bijna 95 procent van de Chinese bevolking woont hier. De andere twee regio's, het noordwesten en de Qinghai-Tibetaanse gebieden die 55 procent van het land innemen, hebben minder mensen, hoewel de meeste etnische groepen hier geclusterd zijn.

 

Veel rivieren en meren

China heeft een groot aantal rivieren en meren. De rivieren kunnen ook worden beschouwd als in- en uitwendige rivieren. De Yangtze Kiang, of 'Blauwe Rivier', de langste in China en zelfs in AziŽ, is de op twee na langste ter wereld. De Gele Rivier, 'Moederrivier van het Chinese Volk', komt vlak na de Yangtze Kiang en stromen beide naar de Stille Oceaan. De Yarlung Tsangpo rivier behoort tot het watersysteem van de Indische Oceaan, en de Irtysj rivier tot de Noordelijke IJszee. Aan de andere kant nemen de inwendige rivieren minder ruimte in dan de uitwendige rivieren. De rivieren voorzien China van kostbare bronnen zoals aquatische producten, aardolie, aardgas, mijnen en duurzame middelen zoals getijdenenergie.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.