China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Fietsvakantie in China

Er was ooit eens een tijd dat China de meeste fietsen ter wereld had. Vooral Beijing was bekend als de stad waar iedereen zich per fiets verplaatste. Dit was op zich niet vreemd, want Beijing is vrij vlak en het klimaat is prima om er te fietsen. Afgelopen jaren heeft de fiets in China enorm aan populariteit moeten inleveren. Dit heeft vooral te maken met de toegenomen welvaart in China; de locals rijden liever in een luxe auto dan dat ze nog langer op de fiets stappen. In de binnenlanden zul je echter nog veel mensen op de fiets zien.

Op deze pagina:

 

Fietsen in de grote steden

Fietsliefhebbers zullen China fantastisch vinden. Grote delen van het land zijn plat en daardoor goed geschikt om per fiets te verkennen. De meeste grote steden hebben fietspaden, waardoor fietsen hier relatief veilig is (in de praktijk kan dit echter nog wel eens vies tegenvallen). Van alle manieren om je in de steden voort te bewegen, is de fiets misschien wel de meest prettige. Je hebt niet te maken met files, de kosten zijn laag, je hoeft niet meer in de rij te wachten voor de bus of de taxi, je hoeft niet meer tijdens de spits met overvolle metro's te reizen. Het geeft vrijheid en flexibiliteit, hoewel het fietsen door de steden misschien niet voor iedereen is weggelegd.

Verblijf je een langere periode in een van de steden, dan kun je overwegen om een fiets te kopen. Een simpele fiets kost vaak nog geen paar honderd Yuan. Het slot dat je moet kopen zal waarschijnlijk duurder zijn. Koop nooit een luxe, nieuwe fiets, want daarbij is de kans groter dat deze gestolen wordt. Reparaties aan een oude fiets zijn daarbij ook nog eens erg goedkoop, terwijl onderdelen van een nieuwe fiets vaak veel duurder zijn.

 

Fietsen door het platteland

Fietsen is vooral tof in het zuiden van China. Je hebt daar vlakke gebieden tussen prachtige bergen. Je fietst in rustige gebieden langs rijstvelden, weilanden, door authentieke dorpjes en langs ander prachtig natuurschoon. Op deze manier maak je op unieke wijze kennis met de lokale bevolking en de typische gebruiken. Heb je ervaring met fietstochten, dan kun je ook overwegen om door het zuiden/zuidwesten te fietsen; op een wat hoger niveau met wat meer afwisseling vanwege de uitlopers van de Himalaya.

Een van de mooiste plekken van China om uitgebreid per fiets te verkennen is het prachtige Karstgebergte bij Yangshuo en Guilin. Het voordeel van fietsen in dit gebied is dat je ook prima in Yangshuo zelf een fiets voor een dag of enkele dagen kunt huren. De fietsen verkeren meestal in redelijke staat, en je hebt dan een prima uitvalbasis bij een van de vele hotels en guesthouses om een paar leuke dagtochten te ondernemen.

 

Reisbureaus gespecialiseerd in fietsreizen

Er zijn enkele reisbureaus die gespecialiseerd zijn in fietsvakanties door China. Deze reisbureaus kunnen vaak ook een fietsvakantie op maat aanbieden. Je kunt dan bijvoorbeeld enkele populaire gebieden in China per fiets verkennen. Op grote afstanden neem je de fiets mee in de (nacht)trein. Ook kun je je eigen tourfiets vanuit Nederland meebrengen. Let erop dat elke luchtvaartmaatschappij eigen regels heeft met betrekking tot het vervoeren van fietsen. Wanneer je niet over een eigen tourfiets beschikt is dit een handig alternatief. Sommige reisbureaus die fietsvakanties aanbieden leveren de fiets op de dag van vertrek af op Schiphol in een speciale fietsdoos die direct het vliegtuig in kan. Je kunt ook zelf op Schiphol een fietsdoos kopen, de kosten bedragen €20. Een gangbare prijs van fietsvervoer naar China ligt meestal rond €200/€300.

 

Handige websites

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.