China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Economie van China

China is de tweede grootste economie ter wereld, na de Verenigde Staten, en men verwacht dat het land vanaf 2030 de grootste economie zal hebben. Het is tevens de snelst groeiende grote economie ter wereld, met groeipercentages van gemiddeld 10% over de afgelopen 30 jaar. China is ook de grootste exporteur van goederen in de wereld. De provincies in de kustgebieden van China zijn over het algemeen meer ge´ndustrialiseerd, terwijl de regio's in het achterland minder zijn ontwikkeld en meer op landbouw draaien.

Op deze pagina:

 

Armoede

In de 19e en een groot deel van de 20e eeuw was de invloed van China op de wereldeconomie minimaal. China neemt sinds 1980 uitgebreid deel aan de wereldmarkt en het zijn vooral de grote, logge staatsbedrijven, maar ook een aantal particuliere bedrijven die een belangrijke rol in de economie van China zelf maar tevens in de wereldeconomie spelen. Sinds 1978 zijn honderden miljoenen Chinezen uit de armoede gewerkt, maar desondanks leven er nog steeds miljoenen Chinezen van een dollar per dag, of zelfs minder.

 

Meest belangrijke sectoren

De twee meest belangrijke sectoren van de economie zijn van oudsher landbouw en industrie, die samen meer dan 70 procent van de beroepsbevolking in dienst hebben en meer dan 60 procent van het BBP (bruto binnenlands product) produceren. De twee sectoren verschillen echter in vele opzichten. De technologische ontwikkelingen, de arbeidsproductiviteit en de hiermee samenhangende inkomens zijn veel sneller vooruitgegaan in de industrie dan in de landbouw.

 

Grootste rijstproducent

China is 's werelds grootste producent van rijst en is een van de voornaamste bronnen van tarwe, maïs, tabak, sojabonen, pinda's en katoen. Het land is een van 's werelds grootste producenten van een aantal een aantal industriële en minerale producten zoals katoen, wolfraam en antimoon, en is een belangrijke producent van katoengaren, steenkool, ruwe olie, en een aantal andere producten. De bodemschatten zijn een van de rijkste in de wereld, maar slechts ten dele ontwikkelt.

 

Grootste geldschieter

China is de grootste geldschieter ter wereld en bezit ongeveer 20,8% van alle US Treasury-aandelen onder de buitenlandse eigenaren. In de afgelopen jaren heeft China een verschuiving ondergaan van een uitvoerafhankelijke economie naar de ontwikkeling van een interne markt, een ontwikkeling die parallel loopt met de toename van de totale rijkdom in het land.

 

Enorme groei neemt af

Al meer dan twee decennia geniet China van een BBP-groei van meer dan 10 procent per jaar, voornamelijk gedreven door de binnenlandse export en investeringen. Er zijn echter een groeiend aantal indicatoren, dat erop wijst dat de economie van China vertraagt. De crisis in de eurozone bijvoorbeeld, de grootste handel van China, heeft een negatieve impact op de Chinese export. Ook de binnenlandse Chinese consumptie is over de afgelopen jaren gedaald, tegelijk zijn lonen gestegen. China zal lagere groeicijfers moeten accepteren de komende paar jaar, maar is nog steeds goed op weg om de sterkste economie ter wereld te worden.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.