China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Demografie van China

De bevolking van China bedraagt meer dan 1,3 miljard mensen, het grootste van alle landen ter wereld. Zo'n 91% van de bevolking behoort tot de Han-nationaliteit en iets minder dan 9% zijn etnische minderheden. In de vroege jaren zeventig heeft de Chinese regering het één-kind-beleid ingesteld. Onder dit beleid was het getrouwde stellen officieel niet toegestaan om meer dan één kind te krijgen.

Hoewel China het meest bevolkte land ter wereld is, is de nationale bevolkingsdichtheid niet erg hoog, vergelijkbaar met die van Zwitserland en de Tsjechische Republiek. De totale bevolkingsdichtheid van China verhult grote regionale verschillen, het westen en het noorden bestaan uit een paar miljoen mensen, terwijl de oostelijke helft uit ongeveer 1,3 miljard inwoners bestaat. Het merendeel van de bevolking leeft in de vruchtbare vlaktes in het oosten en zuidoosten van China.

China heeft meer dan honderd steden met een bevolking van meer dan een miljoen. Enkele van de grootste steden zijn Guangzhou, Shanghai, Beijing, Tianjin, Hangzhou, Wuhan, Nanjing, Chengdu, Xi'an en Chongqing.

Op deze pagina:

 

Taal

De officiële gesproken taal in China is Putonghua (Standaardmandarijn). De uitspraak is gebaseerd op het Beijing dialect van het Mandarijn, welke traditioneel de formele versie was van het Mandarijn ofwel de Chinese taal. Andere talen en dialecten zijn onder andere diverse dialecten van het Mandarijn en verder Wu (Shanghainees), Yue (Kantonees), Minnan (Hokkien of Taiwanees, Teochiu), Xiang, Gan en Hakka, maar ook talen van de minderheden. Voor schriftelijk Chinees gebruikt China officieel vereenvoudigde Chinese karakters op het vasteland van China, terwijl traditionele Chinese karakters gebruikt worden in Hongkong en Macau. Op 1 januari 1979 heeft de Chinese regering officieel het Hanyu pinyinsysteem overgenomen, voor het spellen van Chinese namen en plaatsen in het vasteland van China in Romeinse letters.

 

Religie

Veel Chinezen beoefenen het Boeddhisme, Tao´sme en Confucianisme. Religies in de minderheid zijn het christendom, de Islam, het Hindoeïsme, een paar minder bekende religies en ook een paar nieuwe religies. Overigens zijn honderden miljoenen Chinezen niet gelovig, hoewel religie ondanks dat altijd nog wel een rol in hun leven speelt. Chinezen zijn verder bijgelovig, en er wordt ook veel waarde gehecht aan Chinese astrologie.

 

Etnische Groepen

Naast de Han, de grootste etnische groep, zijn er 55 etnische minderheden in China. Hoewel ze slechts een klein deel uitmaken van de totale Chinese bevolking, zijn de 55 etnische minderheden op grote schaal verspreid over verschillende regio's van China. Om ervoor te zorgen dat de Chinese etnische groepen in harmonie samenleven, heeft de Chinese overheid een reeks beleidsplannen geïntroduceerd, om de gelijkheid en eenheid van etnische groepen veilig te stellen, regionale autonomie te geven aan etnische minderheden en het promoten van respect voor het geloof en de gebruiken van etnische groepen. Hier is het beleid van regionale autonomie voor de etnische groepen de meest fundamentele van.

Voor toeristen zijn de meest interessante etnische groepen om te bezoeken Zhuang, Miao, Dong, Tibetanen, Tujia, Yao en Yi.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.