China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Vakantie naar China

Al vele eeuwen heeft China een enorme aantrekkingskracht op reizigers uit de hele wereld. De eerste beschaving van China ontstond langs de Jangtze Kiang en de Gele Rivier rond ongeveer dezelfde tijd als MesopotamiŽ, Egypte en India hun eerste beschavingen ontwikkelden. Eeuwenlang was China een leidende beschaving en overtrof het de rest van de wereld in de kunsten en wetenschappen. Papier, buskruit, het kompas en drukwerk zijn bijvoorbeeld Chinese uitvindingen. Chinese ontwikkelingen in de astronomie en geneeskunde waren ongekend.

Op deze pagina:

 

Door de eeuwen heen

China heeft op grote schaal verre landen verkend, en er uitgebreid handel mee gedreven. Tegen de 5e en 6e eeuw waren reizen naar India en de Arabische landen bijvoorbeeld routine. In de 7e eeuw introduceerden de Arabieren voor het eerst de islam in China. In de 15e eeuw bereikten de vloten van admiraal Zheng He (Ming-Dynastie) het oostelijke deel van het Afrikaanse continent. Deze schepen waren technologisch zeer geavanceerd, veel groter dan de Europese schepen in die tijd, en uitgerust met een systeem van waterdichte compartimenten dat Europa meerdere eeuwen later nog niet kon evenaren. Handel en culturele interesse stonden centraal tijdens deze reizen, en niet oorlogen of veroveringen, zoals vaak het geval was bij expedities uit het westen.

Een van de eerste westerlingen die China bezocht en erover schreef was Marco Polo (aan het einde van de 13e eeuw). Enkele van de Chinese innovaties waar Europeanen via Marco Polo voor het eerst van hadden gehoord waren papiergeld, vensterglas en steenkool.

Toen westerse handelaren in de 16e eeuw voor het eerst aankwamen in China, waren de Chinezen aanvankelijk zeer vijandig opgesteld. De eerste westerse basis was de Portugese kolonie Macau, toegekend door de Ming in het midden van de 16e eeuw. De keizer legde wel diverse beperkingen op. Een westerling Chinees leren spreken was bijvoorbeeld een halsmisdaad. Export van goederen die de Chinese monopolies zouden ondermijnen, zoals theezaden of zijderupsen, was ten strengste verboden.

 

Verval en opleving

De vele buitenlandse invloeden zorgden er in de 19e eeuw voor dat China in verval raakte. Westerlingen kwamen vooral naar het land voor eigen gewin, de Chinese bevolking werd uitgebuit en op termijn explodeerde dit met diverse binnenlandse opstanden en oorlogen tot gevolg. Tijdens de communistische periode in de 2e helft van de 20e eeuw werden alle buitenlandse invloeden een halt toegeroepen. Het zou nog tot het einde van de jaren 70 duren eer het land weer geopend werd voor buitenlanders. Vanaf 1980 kwam het toerisme naar China langzaam op gang.

 

Toerisme in China

In nog geen 30 jaar is China uitgegroeid tot het 3e meest toeristische land ter wereld, met jaarlijks meer dan 60 miljoen buitenlandse toeristen die het land bezoeken. In 2011 reisden 107.564 Nederlanders naar China. Doordat de lokale bevolking steeds meer welvaart geniet, ligt het aantal vakanties in eigen land ruim boven 1,5 miljard per jaar.

Toeristen bij het Hangende Klooster van Datong  

Vele honderden hoogtepunten

China is enorm groot land met enorm veel prachtige hoogtepunten. Er zijn meer dan 100 toeristische bestemmingen binnen het land die je eigenlijk een keer gezien moet hebben. Deze variëren van prachtige natuurbestemmingen tot historische en culturele bezienswaardigheden. De meest populaire hiervan zijn; de Chinese Muur, de Verboden Stad in Beijing, het terracottaleger van Qin, de Bund in Shanghai, het karstgebergte bij Yangshuo, de authentieke straatjes van Pingyao, het hangende klooster bij Datong, de heerlijke sfeer in Dali & Lijiang en natuurlijk de panda's bij Chengdu; de lijst gaat maar door. Bekijk een overzicht met de top 10 meest populaire attracties van China. Hier vind je ook meteen een uitgebreid overzicht met de resterende (in veel gevallen even zo mooie) attracties.

Wandelen in Longshen

Liefhebbers van grote, moderne steden komen in China ook prima aan hun trekken. Miljoenensteden als Beijing, Shanghai en Hongkong zullen allemaal een diepe indruk achterlaten. China heeft verder 41 UNESCO World Heritage Sites, een bevestiging van wat het land allemaal te bieden heeft.

 

Bezoek China!

Al deze ontwikkelingen hebben een grote rol gespeeld in hoe China over de jaren is uitgegroeid tot een werkelijk adembenemend mooie vakantiebestemming. Wanneer je nog niet eerder naar China bent geweest, zou je dat zeker eens moeten overwegen. Er is een grote kans dat het misschien wel je mooiste vakantie ooit wordt. Een vakantie naar China is goed betaalbaar. Lees meer over de kosten van een vakantie naar China. Bekijk verder een overzicht met enkele prachtige rondreizen op onze pagina met het reisaanbod naar China.

Yangtze excursie

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populaire reisbureaus zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.