China door de ogen van een local

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Banner China online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Hutongs van Beijing

Hutongs zijn authentieke wijkjes omringd door muren. Hier leeft de lokale bevolking in hechte communities. De hoofdstad Beijing is vooral bekend om de prachtige, authentieke hutongs, die een cultureel hoogtepunt van de stad vormen. In totaal heb je in Beijing vele duizenden hutongs. Een hutong bevat een aantal kleine straatjes rond een vierkant plein (de binnenplaats). Langs de straatjes vind je kleine blokken met gebouwen; de siheyuans. De straten variëren in breedte, de smalste hutong straatjes in Beijing zijn maar 40cm breed (zoals bij de Qian Shi Hutong). Het geheel is altijd volgens de principes van Feng Shui gebouwd.

Hutongs van Beijing Hutongs van Beijing 1

In aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 heeft het stadsbestuur een flinke hoeveelheid van deze hutongs uit het zicht van de buitenwereld gehaald door er grote muren omheen te bouwen. Diverse hutongs zijn de afgelopen jaren met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen.

Hutongs van Beijing 2

Wanneer je via een georganiseerde reis in Beijing verblijft; zul je over het algemeen de hutongs tijdens de standaard dagtour bezoeken. Het is echter ook prima mogelijk de hutongs op eigen gelegenheid te verkennen. Bekijk hier een prachtige bouwsteen naar Beijing genaamd 'Easy going in Beijing' van reisbureau Riksja China.

Op deze pagina:

 

Mooiste hutongs van Beijing

Beijing heeft een aantal hutongs die speciaal geschikt zijn voor toeristen in de wijken Qianmen, Nanluoguxiang en Houhai in en rond het centrum van de stad. Deze zijn makkelijk lopend vanaf het centrum te bezoeken. Er hangt een erg leuke sfeer, maar het is merkbaar dat het om een toeristische attractie gaat. Binnen de traditionele huisjes vind je vooral veel winkeltjes en barretjes. Wil je de echte authentieke hutongs bezoeken, dan dien je naar de buitenwijken af te reizen. Laat je niet weerhouden door de soms flinke muren om de hutongs heen of om de zeer lokale sfeer (en vreemde blikken); in veel gevallen kun je prima naar binnen om het echte Chinese leventje op te snuiven.

Hutongs van Beijing 3  

Verken de hutongs per fiets of riksja

Een leuke manier om de hutongs in Beijing te verkennen is per (gehuurde) fiets. Er zijn diverse reisbureaus en lokale tourbureaus in Beijing waar je een fiets kunt huren; in veel gevallen rijdt je in een kleine groep met een gids. Verblijf je een langere periode in het centrum van Beijing, dan is het voordeliger om een fiets te kopen en later weer te verkopen.

Hutongs van Beijing 4

Een andere manier om de hutongs te bezoeken is per riksja. Vanaf de vooruit getrokken fietskar is het makkelijk om een goede indruk te krijgen van de hutongs; een uurtje op de riksja kost meestal tussen de 40 en 80 Yuan en afdingen is hierbij vrij gebruikelijk. De hutongs kun je ook makkelijk lopend verkennen, een aantal liggen dichtbij de grote toeristische attracties als het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad.

 

Video impressie van enkele Hutongs

 

Kaart met de Hutongs van Beijing

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar China kunt boeken. Populair zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.