Banner Van Verre Cambodja 180x150

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende privéreizen bij Fox, verre reizen van ANWB

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Het grote Khmer-rijk Angkor

Angkor is de trots van alle Cambodjanen. Vooral na alle ellende in de recente geschiedenis van het land is het goed dat er nog zoveel is overgebleven van het oude rijk om trots op te zijn. Angkor is het grootste religieuze gebouw ter wereld; in een tijd dat in de stad Londen nog 'maar' 50.000 mensen woonden, bevatte Angkor al ruim 1 miljoen inwoners. Angkor is zo enorm uitgestrekt dat je er met gemak een week kunt verblijven zonder dat je er uitgekeken raakt. Het perfecte bezoek aan Angkor bevat meestal 4 dagen. In die dagen heb je voldoende tijd om alle hoogtepunten rond Angkor te bezoeken; waaronder een aantal die wat verder van Angkor verwijderd liggen. Ook kun je dit verblijf dan ook combineren met een trip naar Tonle Sap (waterdorpen). Het zou overigens zonde zijn om Angkor in maar 1 dag te bezoeken; verblijf er dan in ieder geval twee voor een goed beeld van alle pracht en praal.

De geschiedenis van Angkor vindt plaats tussen de 9e en de 14e eeuw na Christus. Dit was een tijd dat er diverse grote veldslagen en oorlogen plaatsvonden tussen de grote rijken in Zuidoost Azie. In totaal waren er 10 grote koningen in het Khmer rijk die gezamenlijk aan de basis stonden voor alle grote bouwwerken die je momenteel kunt bezichtigen. De grootste bouwwerken; Angkor Wat en Angkor Thom zijn als laatste gebouwd; bijna aan het einde van de eerder genoemde periode en tijdens de hoogtijdagen van het grote Khmer-rijk.

Alle tempels in Cambodja

De koningen van het Khmer-rijk

Hieronder volgt een overzicht met de 10 koningen die het meest hebben bijgedragen aan het grote Khmer-rijk:

802-850 Jayavarman II Oprichter van het Khmer-rijk
877-889 Indravarman I Preah Ko, Bakong
889-910 Yasovarman I Verhuizing naar Angkor, Lolei, Phnom Bakheng
928-942 Jayavarman IV Verhuizing naar Koh Ker
944-968 Rajendravarman II East Mebon, Pre Rup
968-1001 Jayavarman V Ta Keo, Banteay Srei
1002-1049 Suryavarman I Breidde het rijk fors uit
1049-1065 Udayadityavarman II Baphuon, West Mebon
1112-1152 Suryavarman II Angkor Wat, Beng Melea
1181-1219 Jayavarman VII Angkor Thom, Preah Khan, Ta Phrom

Na de 'val' van het grote rijk (of eerder de volksverhuizing) aan het einde van de 14e eeuw is het enorme complex tot aan de 17e eeuw verborgen gebleven voor velen. Pas in 1860 'ontdekten' de Fransen Angkor en dichtten zij het complex grote waarde toe. Sindsdien vonden er diverse expedities plaats die het complex steeds beter in kaart brachten. Pas in de 20e eeuw startte men met diverse restauraties. Nederland speelde hier nog een rol van betekenis is, want zij hadden een doorbraak met het restaureren van bouwwerken door hun ervaring met het renoveren van de Borobudur in Indonesie. In 1992 werd Angkor een Unesco World Heritage Site. Deze erkenning heeft er mede toe geleid dat Angkor tot op de dag van vandaag nog steeds een van de mooiste en grootste historische bouwwerken ter wereld is.

Hieronder een korte impressie van het registratiekantoor bij de ingang van het enorme Angkor complex. Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus die reizen naar Angkor aanbieden. Boek je vakantie naar Cambodja bijvoorbeeld voordelig bij Riksja Cambodja!

Wij verbleven 6 dagen in Siem Reap, en kochten een pas voor drie dagen bij het Angkor officiele kantoor (vanaf 1 februari 2017 geldt: 1 dag = $37, 3 dagen = $62 en 1 week = $72). Hoewel sommige websites aangeven dat je zelf een pasfoto moet meebrengen, was dit niet nodig tijdens ons bezoek. Elke balie heeft een webcam waarmee men prima foto's maakt. Er is overigens ook geen speciale balie voor mensen met zelf meegebrachte pasfoto's. Overigens gaat de geldigheid van de pas pas de volgende dag in (als je hiervoor kiest; je kunt ook gewoon dezelfde dag het complex bezoeken). Je kunt na aankoop van de pas echter al wel dezelfde dag na 5pm het park op om de zonsondergang mee te maken (eigenlijk dus een gratis bezoek alleen voor de zonsondergang). We zouden dus in drie dagen het gebied rond Angkor volledig verkennen, en dit bleek voor ons een prima aantal dagen. Hieronder een opsomming van wat we die dagen allemaal bezocht hebben. Behalve Beng Melea kun je met de Angkor entreekaart alle tempels in de omgeving van Siem Reap bezoeken; voor Beng Melea betaal je los 5USD entreegelden.

Wij begonnen de eerste dag met een deel van de zgn. 'big circuit' langs de verder weg gelegen tempels. Naast Angkor Wat en Angkor Thom bezoek je dan meestal ook de volgende tempels; Preah Khan, Neak Pean, Ta Som, East Mebon en Pre Rup. Wij besloten de grootste tempels voor onze derde dag te bewaren en bezochten de eerste dag dus alleen de minder bekende en populaire tempels (hoewel ze werkelijk schitterend zijn). Het begon al direct mooi met de prachtige Angkor Thom North Gate (waar het erg rustig was). Via de noordzijde van het Angkor complex gingen we langzaam alle tempels af: Preah Khan, Neak Pean, Ta Som, East Mebon en Pre Rup.

De tweede dag gingen we naar Banteay Srei, Kbal Spean, Banteay Samre en de Roluos Groep. We eindigden die dag met een zonsondergang op de tempel Pre Rup en daarna een etentje in een leuk lokaal restaurant. Dit was een enorme tocht die voor een groot deel buiten het Angkor gebied ligt. De derde dag stond de zonsopkomst bij Angkor op het programma, maar die ging uiteindelijk niet door vanwege bewolking. Daarna zouden we Angkor Wat, Angkor Thom, Ta Prohm (Tombraider film) en Banteay Kdei bezoeken.

De vroege morgen is de beste tijd om Angkor te bezoeken. Het is dan koeler en rustiger. Tijdens de lunch is het meestal ook merkbaar rustiger, omdat veel toeristen voor hun lunch weer terug naar Siem Reap rijden (of gereden worden). Wij hadden onze lunch bij een leuk lokaal tentje vlakbij Sras Srang. Bepaalde tempels hebben hun eigen drukste periodes op de dag. Sommige omdat ze juist prima op het warmste moment van de dag te bezoeken zijn (zoals Ta Prohm), anderen vanwege de ultieme zonsondergang (bv. Pre Rup). Wij maakten overigens gebruik van een chauffeur met een eigen Toyota Camry. Wij wilden alles met dezelfde persoon ondernemen en tevens naar de verder gelegen tempels gaan, dus kozen we voor een auto in plaats van de tuktuk. Een nadeel hierbij was wel dat onze 'gids' nog geen echte gids was en dus niet mee liep naar elke tempel (hij had nog geen licentie).

De tuktuk is vooral in het gebied direct rond Angkor erg handig en ook zeer betaalbaar ten opzichte van een auto met chauffeur. Meestal betaal je rond de $20 tot $25 per dag voor een auto met chauffeur (en vooral airco); je betaalt ongeveer $10 tot $15 per dag voor een tuktuk (beter is het dan om zelf opdrachten te geven of in ieder geval mee te kunnen denken over het reisplan). Je kunt ook je eigen weg gaan door een brommer of fiets te huren (let op: geheel op eigen risico). Kijk in dat geval wel erg goed uit; men rijdt in Cambodja vaak niet bepaald veilig en een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Ook moet je er rekening mee houden dat je mogelijk niet optimaal verzekerd bent als je in Cambodja een brommer rijdt. Angkor per fiets verkennen is natuurlijk wel veruit de meest goedkope oplossing.

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Cambodja, Vietnam of Laos?

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Cambodja kunt boeken. Populair zijn; 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Sawadee en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Agoda en de losse tours (bouwstenen) bij Riksja Cambodja. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Cambodja.