Banner Van Verre Cambodja 300x250

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende privéreizen bij Fox, verre reizen van ANWB

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Vervoer naar, vanaf en binnen Cambodja

Naar Cambodja met het vliegtuig

Siem Reap International Airport

Cambodja is op meerdere manieren bereikbaar. De meest gebruikelijke manier is met het vliegtuig. Je komt dan aan op één van de twee luchthavens (Phnom Penh of Siem Reap). Er wordt door diverse internationale luchtvaartmaatschappijen op Cambodja gevlogen. Tickets zijn vaak wel wat duurder dan wanneer je op een van de buurlanden binnen Zuidoost Azie vliegt. Een van de meest goedkope oplossingen is een vlucht naar Bangkok in Thailand of een vlucht op Kuala Lumpur in Maleisie. Je vliegt namelijk vanaf deze twee grote steden voor zeer lage bedragen naar Cambodja (met bijvoorbeeld de populaire luchtvaartmaatschappij AirAsia). Hier een link naar vliegticket website Cheaptickets; waar wij meestal zeer voordelige tickets vinden.

Naar Cambodja over land

Grensovergang Thailand Cambodja

Je kunt op meerdere manieren over land naar Cambodja reizen. Cambodja grenst aan Thailand, Laos en Vietnam. Vanaf Thailand en Vietnam kun je het makkelijkst Cambodja binnen reizen. Vanaf Thailand kun je de grens over bij de volgende steden: Aranyaprathet, Chong Jom, Chong Sa Ngam, Duan Lem, Ban Pakard, Had Lek. Vanaf Loas steek je over land de grens over bij Voeung Kam en vanaf Vietnam kom je Cambodja binnen via Moc Bai en Chau Doc. Hoewel je vooraf via internet een visum kunt aanvragen geldt dit alleen voor een paar grensposten, namelijk Poipet bij Thailand en Bavet aan de Vietnamese kant.

Naar Cambodja met de bus

Bus Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Vanaf Bangkok in Thailand en Ho Chi Minh in Vietnam vertrekken er dagelijks bussen en treinen richting Cambodja. Vanaf Bangkok kun je dagelijks een bus naar de Cambodjaanse grens nemen. Je zult hier vervolgens wel moeten 'overstappen' nadat je het visum hebt opgehaald (pas op voor de gebruikelijke scams rond vervoer richting Siem Reap en Phnom Penh). Je kunt vanaf Bangkok ook de trein naar de Cambodjaanse grens nemen. Vanaf Vietnam (Ho Chi Minh/Saigon) vertrekken dagelijks bussen naar de hoofdstad Phnom Penh. Een rit duurt ongeveer 7,5 uur inclusief de stop bij Moc Bai (grenspost waar je een uur de tijd hebt om een visum te regelen). Een ticket kost doorgaans ongeveer $10-$14. In plaats van deze busrit kun je de tocht tussen Ho Chi Minh en Phnom Penh ook een toeristisch tintje geven door een boottocht te ondernemen.

Naar Cambodja met de trein

Trein vanaf Bangkok naar Aranyaprathet

Cambodja heeft (nog) geen uitgebreid treinnetwerk. Vanaf Thailand (Bangkok) gaat er dagelijks een trein naar Aranyaprathet aan de Thaise/Cambodjaanse grens. Vanaf Aranyaprathet neem je de bus, taxi of Tuk Tuk naar de grens bij Poipet om je visum aan te vragen. Van Poipet neem je weer de taxi naar Battambang. Hier kun je dan de volgende dag de (dagelijkse) bus naar Phnom Penh nemen. Helaas rijd de avontuurlijke trein tussen Battambang en Phnom Penh niet meer. In het verleden reed deze trein één keer per week tussen beide steden. Nu wordt dit spoor helaas niet meer gebruikt. Wil je vanaf Thailand naar Siem Reap (Angkor gebied), neem dan vanaf Poipet een (gedeelde) taxi naar Siem Reap. De rit neemt ruim 3 uur in beslag en kost ongeveer $30. Let op! Vermijdt de 'officiele gratis bus' bij Poipet; dit is onderdeel van een scam waarbij toeristen teveel moeten betalen om naar Siem Reap of Phnom Penh te reizen.

Trein Phnom Penh naar Battambang

Vanaf Vietnam en Laos rijden geen treinen naar/door Cambodja. Mocht je bijvoorbeeld vanaf China naar Zuidoost Azië reizen, dan moet je in Ho Chi Minh (Siagon) de bus naar Phnom Penh nemen, om vervolgens door te reizen naar Aranyaprathet in Thailand om je treinreis weer te vervolgen. Men werkt overigens momenteel aan een treinverbinding die door heel Cambodja gaat (daar investeren meerdere landen in Zuidoost Azië in omdat ze er allemaal belang bij hebben wanneer er meer transport over land kan plaatsvinden). Wanneer die verbinding er is kunnen mensen met vliegangst ook eindelijk non-stop met de trein vanaf Amsterdam Centraal naar het meest zuidelijke punt van Azië (land): Singapore. Momenteel gaat de Transsiberië Express en Trans Mongolië Express 'maar' tot Ho Chi Minh in Vietnam.

Vervoer in Cambodja zelf

Reizen tussen Phnom Penh en Siem Reap

Je kunt op meerdere manieren tussen Phnom Penh en Siem Reap reizen. De leukste manier is met de dagelijkse boot over het meer Tonle Sap. De boot vertrekt op vaste tijden (vertrek om 7.00 vanaf beide steden; aankomst rond 13.30) en je betaalt $35 voor een ticket. Tijdens de droge maanden (vooral vlak voor de start van het regenseizoen in april) is de boottocht minder spectaculair en soms niet mogelijk vanwege de lage waterstand. Je kunt naast de boot ook met de bus tussen beide steden reizen. De bus doet er ongeveer 6 uur over en gaat dwars door het Cambodjaanse binnenland. Populair zijn Mekong Express ($12, juni 2015) en Giant Ibis ($15, mei 2015). Je kunt ook met de mini-bus reizen. Dit is weer net wat duurder dan de bus, maar je komt ook weer net wat sneller aan op je bestemming. Populair zijn: Seila Angkor, Mey Hong Transport en Golden Bayon Express. Ticketprijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen van de reguliere bustickets. Taxi's zijn duur en niet aan te raden. De prijs van een ritje is al gauw meer dan $100. Je kunt wel eventueel een taxi delen, maar dan heb je weer te maken met het lange wachten totdat er genoeg klanten zijn voor de chauffeur. Je kunt ook bij je guesthouse nagaan of andere reizigers ook vervoer zoeken, en zo gezamenlijk een taxi delen.

Bus

De bus is met stip een van de meest gebruikte vervoersmiddelen op de lange afstanden. Tussen alle grote steden in Cambodja rijden bussen. Dit geldt ook voor de populaire toeristische bestemmingen. Verder rijden vanaf de grote steden ook bussen naar de buurlanden. Zo heb je een bus van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City en een bus van Siem Reap naar de Thaise grens (met meerdere grensovergangen langs de grens met Thailand). Bustickets kosten niks en koop je makkelijk vooraf online via bv. BookMeBus.com. De bussen zijn redelijk modern (tot zeer modern) en vaak van alle gemakken voorzien; er zijn zelfs al bussen met stopcontacten en Wi-Fi. Er zijn ook speciale nachtbussen, handig want je bespaart hiermee een overnachting en kunt onderweg lekker slapen. Hieronder volgen de meest populaire busroutes met daarbij de tijden en de kosten. Let er hierbij op dat het soms goedkoper is om in een bestemming op een andere bus over te stappen:

Van Naar Tijdsduur Prijs in $* Wi-Fi/Stroom ** Online boeken mogelijk? ***
Siem Reap Phnom Penh 6 8-12 Ja/Ja Ja, link
Siem Reap Battambang 3 7 Ja/Nee Ja, link
Siem Reap Bangkok 9-10 15-28 Ja/Nee Ja, link
Siem Reap Pattaya 9 18 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap Koh Kong 11 17-22 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap Sihanoukville 10 15-25 Ja/Ja Ja, link
Siem Reap Kep 15,5 27 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap Kratie 8 26 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap 4000 Islands (Laos) 8 30 Nee/Nee Ja, link
Battambang Siem Reap 3 7 Ja/Nee Ja, link
Battambang Phnom Penh 5 8-12 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Seam Reap 6 8-12 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Battambang 5 7-12 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Phu Quoc Island (Vietnam) 6,5 29 Nee Ja, link
Phnom Penh Sihanoukville 4 7-13 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Kratie 5,5 8-9 Ja/Nee Ja, link
Phnom Penh Koh Kong 5 11-13 Ja/Nee Ja, link
Phnom Penh Kep 3,5 7-10 Ja/Nee Ja, link
Phnom Penh Ho Chi Minh Stad 6 9-14 Ja/Nee Ja, link
Sihanoukville Siem Reap 11 25 Nee/Nee Ja, link
Sihanoukville Phnom Penh 4 7-12 Ja/Ja Ja, link
Sihanoukville Kep 2 8 Nee/Nee Ja, link

* de prijzen variëren per busmaatschappij en per type bus. Luxe bussen met veel extra faciliteiten zijn duurder dan simpele bussen.

** Niet elke busmaatschappij biedt Wi-Fi en/of stroomvoorziening in de bus. Ga dit vooraf na als dit belangrijke faciliteiten zijn.

*** BookMeBus.com is een populaire website om online bustickets te kopen. Je kunt na het boeken makkelijk je reservering wijzigen.

n.b. Er zijn diverse andere routes die je per bus kunt afleggen. Op de website van BookMeBus.com kun je alle routes nagaan.

Auto met chauffeur

Het is vrij gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren. Dit regel je vaak bij aankomst, maar kan ook vooraf. Meestal spreekt de chauffeur redelijk goed Engels, en is hij dus tevens je gids. Je huurt een chauffeur altijd of 1 of meerdere dagen, waarbij een dag meestal zo'n 8 uur duurt. Wanneer je veel kilometers op een dag maakt, zal men om een extra bedrag vragen. Een chauffeur komt meestal uit een bepaalde plek in Cambodja, en weet vooral veel van die plek. Ga je met een chauffeur uit Siem Reap naar Phnom Penh, dan kan het maar zo zijn dat hij daar de weg nauwelijks kent.

Tuktuk

Vooral op de populaire bestemmingen binnen Cambodja (bv Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville) is de tuktuk het goedkoopste vervoersmiddel. Tuktuks huur je per dag (net als de auto met chauffeur) voor een vast bedrag, of per ritje (vergelijkbaar met de taxi). Let erop dat het vaak vrij stoffig kan zijn in Cambodja. Neem eventueel zelf vooraf al een stofmasker mee.

Taxi

Naast de tuktuk zijn er ook nog gewone taxi's. Als je net aankomt is een taxi een logisch vervoersmiddel om van de luchthaven naar je accommodatie te reizen. Eenmaal op de bestemming kun je ook altijd een taxi nemen of bv naar het centrum te reizen, of om naar bepaalde bestemmingen te reizen. Vraag altijd vooraf wat het kost als de chauffeur bij een attractie op je blijft wachten, dit scheelt weer het zoeken naar een nieuwe taxi.

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Cambodja, Vietnam of Laos?

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Cambodja kunt boeken. Populair zijn; 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Sawadee en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Agoda en de losse tours (bouwstenen) bij Riksja Cambodja. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Cambodja.