Banner Van Verre Cambodja 300x250

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende privéreizen bij Fox, verre reizen van ANWB

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Tonle Sap river cruise

Onze eerste tour rond Siem Riep had nog niet zoveel met de prachtige tempels te maken. We zouden op onze aankomstdag (een halve tourdag) naar Kampong Pluck gaan; een 'drijvend dorp' langs een zijtak van het enorme Tonle Sap meer. We zouden een boottocht doen die ons tevens langs en door een bos dat onder water stond zou brengen; het Floating Forest. Helaas kon dit niet doorgaan, omdat door regenval de weg naar Kampong Pluck onbegaanbaar was. We besloten daarom naar het veel verder gelegen (en vooral afgelegen) Kampong Khleang te gaan. Kampong Khleang is veel leuker om te bezoeken omdat het veel rustiger is qua toeristen, en daardoor ook een meer unieke ervaring zal achterlaten.

De afstand vanaf Siem Reap bedraagt ongeveer 35 kilometer over National Route Nr.6, maar vanwege het matige wegdek op het laatste stuk doe je er best lang over om er te geraken. Zorg dat je ofwel met een 4x4 die kant op gaat, of met een degelijke auto. Een tuktuk kan ook, maar de paar toeristen die wij toevallig tegenkwamen; hadden volgens mij een redelijk heftige rit achter de rug. Je betaalt doorgaans een extra bedrag aan je chauffeur of tuktuk driver. Normaal gesproken betaal je voor een chauffeur met eigen auto ongeveer $25 per dag; bij een trip naar een van de Kampongs betaal je al snel het dubbele. Dit komt volgens diverse mensen die we in Siem Reap spraken doordat benzine in Cambodja enorm duur is.

Tonle Sap Floating Village Kompong Khleang

Op de weg naar Kampong Khleang kom je langs diverse kleine dorpjes, in de eerste instantie zijn de dorpjes nog op kleine palen op hoger gelegen heuvels gebouwd (aan de beide zijkanten van de weg). Op een bepaald moment vind je vele kleine stalletjes langs de weg waar ze allemaal hetzelfde verkopen; 'sticky rice' - kokosrijst in een bamboo koker; een superlekkere snack voor onderweg (3 voor $1).

Tonle Sap Floating Village Sticky Rice

Naarmate je meer in de buurt van Kampong Khleang komt, worden de palen steeds hoger. Als je eenmaal bent aangekomen, zie je alleen nog maar volledige paalwoningen die meters hoog boven de waterspiegel gebouwd zijn. Wij zagen bij het startpunt diverse lege boten liggen, het geheel lag er een beetje verlaten bij. Dit vonden wij geen probleem want wij houden er wel van het gevoel te hebben dat je de enige (toerist) in het gebied bent. Tijdens de prachtige boottocht kwamen we welgeteld 1 bootje met wat andere toeristen tegen.

Tonle Sap Floating Village river cruise boot

De tocht over de rivier was erg mooi. Overal was de lokale bevolking aan het werk; men was iets aan het maken, repareren of aan het vissen. Vlak voordat je het open meer Tonle Sap bereikt, vaar je eerst nog langs een volledig drijvend dorp (en het was nog een flink dorp ook). Wij waren er tijdens het droge seizoen (okt-april) en dan staat het water erg laag. Tijdens het regenseizoen (mei-september) komt het water soms wel tot twee meter onder de huizen (die vaak ruim 10 meter hoog zijn). Dorpsbewoners leven altijd in het dorp, ze vormen een zeer hechte gemeenschap en leven van de visserij.

Tonle Sap Floating Village drijvende huizen

Tonle Sap is het grootste meer in Zuidoost Azie. Het meer wordt gevuld door de bekende rivier de Mekong; waarvan het water afkomstig is vanuit het Himalaya-gebergte. Omdat er vanaf medio mei elk jaar teveel water door de Mekong stroomt, vloeit een groot deel terug in Tonle Sap (omgekeerde stroming). Hierdoor neemt het meer in een korte tijd ineens enorm toe, waardoor de diverse dorpen aan het water deels onder water komen te staan.

Tonle Sap Floating Village Meer

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Cambodja, Vietnam of Laos?

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Cambodja kunt boeken. Populair zijn; 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Sawadee en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Agoda en de losse tours (bouwstenen) bij Riksja Cambodja. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Cambodja.