Banner Van Verre Cambodja 300x250

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende privéreizen bij Fox, verre reizen van ANWB

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

Angkor Wat; de grootste tempel van allemaal

Wij bezochten Angkor Wat op een prachtig zonnige dag. We zouden eerst ook de zonsopkomst meemaken, maar hier zagen we op het laatste moment vanaf omdat het die avond ervoor (en ook in de vroege ochtend) nogal bewolkt was waardoor het geheel minder mooi zou zijn. We namen geen risico omdat je er om 4.30 in de morgen voor op moet staan. Wij kwamen rond 8.30 bij Angkor Wat aan; de grootste tempel op het Angkor terrein. Het is een van de meest recent gebouwde tempels, vergeleken met de andere tempels in de regio.

De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is gewijd aan de god Vishnu, waardoor de bouwrichting naar het westen verklaard wordt. Normaal gesproken wordt deze bouwrichting in verband gebracht met een mausoleum. Het complete Angkor complex staat overigens op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Angkor Wat Afbeelding 7

Bij aankomst heb je aan de linkerkant een grote parkeerplaats waar alle taxi's en tuktuks hun toeristen afzetten bij de hoofdingang van Angkor Wat. Je moet eerst een lange brug oversteken, en vervolgens kom je bij het voorste deel van de tempel. Wanneer je hier doorheen loopt, kom je terecht op een grote open ruimte met enkele meertjes en twee bibliotheken aan de linker- en rechterzijde van het hoofdpad naar de hoofdtempel. Aan de linkerzijde heb je diverse winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Ook heb je hier een toilet (op het terrein van een school voor weeskinderen die monnik zijn geworden); waar je 1000 Riel voor betaalt. Wanneer je het hoofdtempelcomplex binnenloopt, kun je via diverse verdiepingen naar de hoofdtoren.

Angkor Wat zijaanzicht 1

Wat betreft het maken van supermooie foto's hadden we 'pech'. Angkor stond op het moment van ons bezoek voor een deel in de stijgers, waardoor je niet zulke mooie foto's van de voorzijde kon maken. Verder bezochten wij Cambodja tijdens het droge seizoen, waardoor de kleine meertjes voor de tempel waren opgedroogd. De chauffeur vertelde ons nog dat de meertjes in het regenseizoen wel gevuld met water zijn, maar dat dan de kans op een mooie blauwe lucht weer aanzienlijk kleiner is. De hoofdtempel is erg mooi; wij vonden vooral de buitenranden super. Alle muren stonden overvol met mooie afbeeldingen; allemaal met groot detail.

Angkor Wat Afbeelding 1

Wij deden er ongeveer 2,5 uur over om de gehele tempel te verkennen. We begonnen bij de hoofdingang en eindigden bij de achteruitgang. Het bezoek aan de 42 meter hoge hoofdtoren is niet voor iedereen de moeite waard. Wij kwamen er rond 10.30 bij de hoofdtoren aan, toen stond er een rij van bijna honderd wachtenden. We stonden erg lang in de volle zon, ruim 35 minuten eer we aan de beurt waren. De trap is erg stijl, vooral de afdaling is (ook weer) niet voor iedereen weggelegd. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht, en tevens van een lekker fris windje.

Angkor Wat hoofdtoren

Details tempel Angkor Wat

Angkor Wat (Heilige tempelstad) is een hindoeistische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap. De tempel is één van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Rond de tempel lag de stad Angkor Wat. De tempel is gebouwd tussen 1113 en 1145 tijdens de regeerperiode van Suryavarman II. Angkor Wat is de meest populaire toeristische attractie in Cambodja. Omdat de Cambodjanen altijd enorm trots zijn geweest op dit enorme bouwwerk; is een afbeelding ervan zelfs op de nationale vlag te zien.

Angkor Wat monniken 3 Angkor Wat achteruitgang Map Kaart Plattegrond Angkor Wat

De hoogte van het monument is 65 meter en het totale complex beslaat een oppervlakte van 1 vierkante kilometer. De onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter. De middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter. De bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter. Het centrale complex heeft op de 4 hoekpunten torens met lotusvormige spitsen. Voor het bouwen van de tempel werden er als materiaal 2 soorten zandsteen gebruikt, die van een 45 km noordoostelijk gelegen steenhouwerij kwamen.

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Cambodja, Vietnam of Laos?

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Cambodja kunt boeken. Populair zijn; 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Sawadee en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Agoda en de losse tours (bouwstenen) bij Riksja Cambodja. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Cambodja.